Президентський проект "Зігрій любов’ю дитину" успішно реалізовують на Закарпатті

У четвер, 17 липня, 16 багатодітним матерям було вручено державні нагороди – почесне звання "Мати-героїня", а одинадцятьом закарпатським сім’ям, у яких виховується десять і більше дітей, подароване нове житло.

Президентський проект "Зігрій любов’ю дитину" успішно реалізовують на Закарпатті

Почесні звання та ключі від будинків у селі Широкому Виноградівського району вручили голова Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов’ю дитину" Віталіна Ющенко, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші та директор благодійного фонду "Розвиток України" Анатолій Заболотний..

Наприкінці минулого року Президентом України Віктором Ющенком був ініційований спільний проект влади і бізнесу "Зігрій любов’ю дитину", яким передбачено вирішення проблем багатодітних сімей, зокрема і житлових. Закарпатською областю опікувався благодійний фонд Рината Ахметова "Розвиток України". У лютому цього року був підписаний меморандум між облдержадміністрацією і цим фондом. І зараз перший вагомий результат такої співпраці – нові помешкання для 11-ти багатодітних сімей краю. Ще шістьом таким родинам буде капітально відремонтовано їхні будинки.

Юрій Павленко та Віталіна Ющенко в дитячому будинку сімейного типу на ЗакарпаттіГолова Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов’ю дитину" Віталіна Ющенко передала закарпатцям вітання Президента України, підкреслила важливість сьогоднішньої події для життя багатодітних родин регіону та висловила впевненість, що проект «Зігрій любов'ю дитину» матиме на Закарпатті активне продовження.
Як наголосив Олег Гаваші, "вшанування цих родин – це ще одна добра подія у низці благодійних починань, спрямованих на підтримку багатодітних сімей. Як відомо, Закарпаття споконвіку славиться міцними сімейними традиціями, і наш край серед тих областей України, де найбільше багатодітних родин, і вони постійно відчувають турботу й увагу. Соціальний захист та підтримка таких сімей  – пріоритет державної політики, яку послідовно і наполегливо втілює Президент України Віктор Ющенко".
 
– Минулого року в селі Тибава Глава держави вручив ключі від будинків та мікроавтобусів багатодітним сім’ям. І сьогодні одразу в одинадцять закарпатських родин прийшло свято – вони справлятимуть новосілля. А ще шістнадцятьох матерів нині вшановано присвоєнням високого звання "Мати-героїня". Від імені закарпатців хочу подякувати за подарунок, зроблений мешканцям краю, за виявлену шану матерям, які виховують достойних громадян України, – наголосив Олег Гаваші. – Успішна реалізація в Закарпатті спеціального проекту влади та бізнесу “Зігрій любов’ю дитину” засвідчила, як багато можна зробити спільними зусиллями для вирішення проблем багатодітних сімей та інших, що потребують допомоги.

У свою чергу Юрій Павленко, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту, підкреслив, що Президентом України робиться особливий акцент на підтримку багатодітних родин. Протягом тривалого періоду незалежності нашої держави не було, як такої, системної політики підтримки багатодітних родин, тому ситуація потребувала кардинальних змін. На жаль, Верховною Радою досі не прийнято надзвичайно важливі для країни законопроекти про багатодітні родини та про підтримку національного усиновлення. Тому Президент України так наполягає на системності державної соціальної політики.

Свої слова вдячності висловили і безпосередні учасники радісної події. Особливо тепло дякувала мати чотирнадцяти дітей Магдалина Кормош, сім’я якої віднині житиме в чудовому будинку в селі Широкому. Вони вселилися в ошатну, повністю облаштовану як меблями, так і побутовою технікою оселю. Всі багатодітні родини, присутні на торжестві, отримали від поважних гостей цінні подарунки та солодощі для малечі.

Велика родина дитячого будинку сімейного типу сім’ї Токар "Чисте джерело"Того ж дня у місті Виноградів відбулося ще одне свято – Віталіна Ющенко, Юрій Павленко, Олег Гаваші та Анатолій Заболотний відкрили дитячий будинок сімейного типу сім’ї Токар "Чисте джерело".
 
До речі, торік у половині цієї великої будівлі вже відкрився подібний заклад – сім’я Томащуків взяла на виховання семеро діток.
 
Сьогоднішнє відкриття дитбудинку сімейного типу – ювілейне. Це вже 25 заклад подібного типу на Закарпатті. Стільки ж у нас створено і прийомних сімей. Загалом в області проживає 1855 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і більшість із них охоплені сімейними формами виховання (83%). До кінця поточного року заплановано відкрити дитбудинки сімейного типу в Перечинському районі, місті Хусті, селищі Середньому Ужгородського району, а також буде створено прийомні сім’ї у Рахівському, Виноградівському та Хустському районах.

…Настає урочиста мить: Віталіна Ющенко, Юрій Павленко, Олег Гаваші та Василь Поличко, який подарував приміщення дитбудинку "Чисте джерело", звертаються до присутніх з теплими словами і перерізають стрічку. Господарі запрошують гостей на оглядини, відбувається живе спілкування. А головні дійові особи – дітки, що живуть в цих сім’ях, – не приховують хвилювання  від такої уваги та радості від подарунків: спортивна форма, м’ячі, велосипеди, м’які іграшки, солодощі та інші гостинці не можуть залишити байдужими малечу.

* * *
По закінченні урочистостей відбулася прес-конференція голови Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов’ю дитину" Віталіни Ющенко, міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші та директора благодійного фонду "Розвиток України" Анатолія Заболотного.

Підбиваючи підсумки нинішніх подій, серед іншого Олег Гаваші зазначив, що в області започаткована благодійна акція „Кожній дитині – родину”, в рамках якої збираються кошти для дитячих будинків сімейного типу. Наразі вже зібрано понад 276 тисяч гривень. А нещодавно, на підтримку ініціативи Президента України Віктора Ющенка, державні службовці Закарпаття перерахували свій одноденний заробіток. Таким чином було зібрано понад 106 тисяч гривень, і ці кошти пішли на придбання мікроавтобуса одному з дитбудинків сімейного типу.
 
– Перший етап проекту Президента "Зігрій любов’ю дитину" на Закарпатті стовідсотково виконано. Але до тих пір, поки кожна дитина не отримає сім’ю, поки хоча б одна багатодітна родина матиме проблеми із побутом і житлом, ми не можемо заспокоюватись. Те, що сьогодні відбувалось, не одноразова акція, а системна робота, яка матиме продовження.

Відтак учасники прес-конференції відповіли на запитання журналістів. які цікавились, зокрема, діяльністю Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов’ю дитину", співпрацею благодійного фонду "Розвиток України" з областями, ходом підготовки України до чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, а також іншими актуальними проблемами.

Відповідаючи на запитання журналіста про перипетії навколо внесення змін до державного бюджету на 2008 рік, Олег Гаваші зазначив:
– На селекторній нараді 15 липня Прем’єр-міністр звернулась до голів адміністрацій, щоб вони працювали з народними депутатами від області з тим, щоб найближчим часом були прийняті зміни до держбюджету. Але із самого початку формування бюджету уряд не врахував цілу низку пропозицій регіонів. Що стосується Закарпаття, то насамперед у проекті змін до держбюджету не збільшено видатки на державну програму протипаводкового захисту в басейні р. Тиса. Загалом цьогоріч по лінії Держводгоспу уряд виділив на виконання програми менше 40 відсотків від необхідної суми – із запланованих 204,3 млн. гривень Закарпаттю передбачено лише 80,9 мільйона. Минулого року з державного бюджету область теж отримала на 25,9 млн. гривень менше коштів. І практично лише у 2006 році, коли міністром із надзвичайних ситуацій працював Віктор Балога, ця державна програма була профінансована у повному обсязі. Тоді фінансування протипаводкової програми збільшилось майже у 7 разів.
 
Близько 6 мільйонів гривень недоотримає область і для реалізації програми протизсувних заходів. Ще 21,5 мільйона, які мали витратити в області на відселення громадян із зсувонебезпечних регіонів, Закарпаття теж не отримає. Жодної додаткової гривні не додасть Кабінет Міністрів і на заходи з ліквідації наслідків затоплення шахт на Солотвинському солеруднику. 
В області є єдине в Україні золотодобувне підприємство – "Закарпатполіметали", яке вже тривалий час не працює, і заборгованість по виплаті зарплати тут постійно зростає. Однак уряд також не передбачає виділення коштів на це.

Ми відстоюватимемо свої позиції. Бо це не те, що необхідно владі, окремим людям. Це потрібно всім закарпатцям, – наголосив Олег Гаваші. – Проект змін до держбюджету, внесений Президентом до парламенту, спрямований на розвиток економіки, а не на проїдання. Тому наразі урядовий проект змін не може бути підтриманий областями.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
17 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

Макс 2008-07-20 / 22:36:00
адміну


Мартин має право писати, що захоче. А ви би мали розміщувати усе - якби прагнули відповідати критеріям свободи слова.

київ 2008-07-20 / 12:37:00
вони стільки вкрали у всіх житилів Закарпаття, що хочуть людям очи "замилити" купивши пару будинків....

не має слів щоб виразитись про цих подонків

Адмін 2008-07-19 / 22:48:00
Сайт однозначо перестане мовчати після того, як Мартин напише викривальний матеріал про, скажімо, Ратушняка, або, ще краще:), про Москаля.




А поки що довіри йому немає. Коли журналіст пише "викривальні" статті виключно про одну особу і членів її родини, це чомусь дуже скидається на банальну "заказуху"...



На продовження дискусії з Адміном пропонуємо не розраховувати - рекомендуємо задовільнитися даною відповіддю. Можете навіть вважати, що Адмін зійшов персонально до вас з небес у вигляді Янгола.

А таке, як відомо, трапляється не часто:))

Урзус 2008-07-19 / 21:23:00
А чого сайт скромно мовчить, що "про нас пишуть"? Адже учора Закарпаття знов засвітилося у пресі, читайте статтю В. Мартина у "Дзеркалі тижня" "Дикий поміщик" http://www.dt.ua/1000/1550/63621/

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини