Завтра на Закарпатті професійне свято відзначать понад 30 тисяч бухгалтерів

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Важливість бухгалтерської професії. Бухгалтерські організації в світі та перспективи впровадження зарубіжного досвіду в Україні».

Завтра на Закарпатті професійне свято відзначать понад 30 тисяч бухгалтерів

Щоб бути бухгалтером, треба не тільки вміти рахувати, а й добре орієнтуватися у законодавчих нововведеннях, — розповіла Голова Закарпатського територіального відділення Всеукраїнської професійної громадської організації «Спілка аудиторів України» Юлія Кілару. За її словами, бухгалтери повинні постійно навчатися, щоб правильно скласти звітність і забезпечити ефективний бухгалтерський облік підприємства чи іншого суб’єкта господарювання. А також володіти навичками планування, фінансування, кредитування, права тощо, знати ставки податків та зборів, які постійно змінюються. Головний бухгалтер, за словами Ю. Кілару, здатен забезпечити успіх підприємству. «Це професія чесних людей, яка є складною, відповідальною і водночас дуже цікавою», — наголосила Юлія Кілару, вітаючи колег із професійним святом.
 
Нині в Закарпатті налічується понад 30 тисяч бухгалтерів, як працюють на 11 тисяч юридичних та понад 60 тисяч фізичних осіб—підприємців. Ярослав Голубка, керівник територіального відділення Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України у Закарпатському регіоні, к.е.н. розповів, що останні 5 років в Україні здійснюється реформа бухгалтерського обліку, відповідно до стандартів Європейського співтовариства. Однією з вимог останнього є те, що держава не повинна бути єдиним регуляторним органом бухгалтерського обліку. В розвинених країнах цим займаються професійні бухгалтерські організації. Вони крім іншого забезпечують також профспілкову підтримку бухгалтерам. В Україні наразі бухгалтер не має такої підтримки. За словами Я. Голубки, через інтеграцію України у світовий економічний простір виключно питанням часу є перехід національної системи бухгалтерського обліку та складання звітності на міжнародні стандарти. Однією з вимог Міжнародної федерації бухгалтерів Євросоюзу є здобуття спеціальної освіти та сертифікації бухгалтерів. Міжнародна федерація бухгалтерів, до речі, виділяє як окремий статус «професійний бухгалтер».
 
Бухгалтери потребують захисту насамперед від багатозначності законодавства, яке можна трактувати по-різному, — сказала Марта Волощук, голова Ради Закарпатського територіального відділення Всеукраїнської організації асоціації платників податків України. За її словами, бухгалтерів перевіряють численні контролери, що ускладнює його роботу. «Витримати наше законодавство від «а» до «я» і не допустити помилку бухгалтерові буває надто складно», — каже М. Волощук. З її слів, життя держави неможливо уявити без бухгалтерів ані на день. До речі, саме на спеціальність «облік і аудит» сьогодні в ужгородських вишах чи не найбільший конкурс.
 
Начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян облДПА Єва Мойшевич висловила сподівання, що в Україні невдовзі буде об’єднано податковий і бухгалтерський облік в єдину систему, що спростить спілкування податківців і бухгалтерів.
 
Маргарита Мощак , уповноважений Деркомпідприємництва в Закарпатській області розповіла, що практично жоден підприємець не може обійтися без допомоги бухгалтера, навіть працюючи за спрощеною системою оподаткування. Від імені підприємців М. Мощак подякувала бухгалтерам, які, за її словами, знають напам’ять коди чи номери свідоцтв своїх підприємців, яких самі бізнесмени часто не пам’ятають, покладаючись на своїх незамінних помічників. За словами Маргарити Мощак, українські бухгалтери виконують ту роботу, яка на Заході покладена на фінансових директорів.
Бухгалтери підприємств, акції яких працюють на фондових біржах, тобто відкритих підприємств, за світовою практикою повинні обов’язково окрім отримання диплому про вищу освіту пройти професійну сертифікацію. Сьогодні в Україні, за словами Я. Голубки, це лише для самоствердження бухгалтера. Проте згодом значення сертифікатів буде затверджено законом.

Юлія Кілару зауважила, що роботу бухгалтерів не завжди належно оцінюють, вони, як правило, працюють понаднормовий час та у святкові дні. Середня зарплата закарпатських бухгалтерів становить від 1200 до 5000 грн.

15 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини