На Закарпатті відбувся літній скаутський табір "Карпатські Вогні"-2008

Літній скаутський табір "Карпатські Вогні" 2008 Організації Українських Скаутів відбувся знову. Цього року він відбувся не на Сколівщині а в Закарпатті і Синяку, а території Реколекційного Дому Закарпатстької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні.

На Закарпатті відбувся літній скаутський табір "Карпатські Вогні"-2008

Чи важливе таборування для скаутів. Так важливе. Таборування здружує скаутів Дружини і цілої Організації, підтверджує результати їх річної діяльності, дає можливість проявити себе. Для Організації це можливість випробувати свою річну роботу з її членами. Як проведений табір такий результат роботи за рік.

Табір проходив числах 1-7 липня 2008 року. Як і в попередні роки табір мав краєзнавчий характер, але й також з творчими та християнськими елементами.

Звичайно табір був проведений по скаутському методу. Зранку руханка, Лінійка, молитва, здобування вмілостей, звань лісу, мандрівки, Ватра або свічка.

Для одного з скаутів ОУС-учасника табору Юрка тяжким було випробування звання лісу "Денна Сова", ходити протягом 12 годин з закритими очима і приймати участь у житті табору справа не з простих, однак результат, коли здобув таке звання був захоплюючим. Він вийшов з такого випробування переможцем. Цікавим була випробування на вмілість "Одне перо". Завданням цієї вмілості було розпалити вогнище.

Скаути мандрували до Мукачева, водоспадів, джерела. Ходили до лісу. Також гралися, приймали участь у різних конкурсах. Найцікавішими з них були День Дикуна та конкурс акторської майстерності.

На конкурсі акторської майстерності скаути показали свої творчі здібності.

Скаути бачили також оленів з зоопарку на території санаторію "Синяк", бачили річку.

Однією з найцікавіших пригод табору була мандрівка до Мукачева, де скаути побували в Римо-Католицькій Катедрі Святого Мартина, Мукачевському Замку.

Один зі скаутів ОУС-учасників табору скаут-учасник Андрій Шпак поділився враженнями про Катедру і Мукачівський замок, йому найбільше запам'ятався дуже старовинний орган. А в замку запам'яталися катакомби і замкова каплиця.

Замок в Мукачеві містить багато таємниць а також розповідає про історію цього краю. Поєднуючи історію і побут українського, словацького, угорського, румунського та швабського народів. В Мукачевському замку також зберігаються експонати етнографічного, природничого, мистецького характеру. Скаути там обов'язково побували. Відвідали також виставку присвячену Шандру Петефі, мадярському борцю зо волю.

Звичайно була важлива і релігійна складова. Ранок табору пробуджував веселий переспів дзвони римо-католицької церкви, що при реколекційному дзвоні. Він три рази у день звіщав молитву Ангел Господній. Скаути не забували про особисту зустріч з Богом і при нагоді навідувалися до Нього у цьому храмі, а ще в каплиці Дому, і в капличках розкиданих по навколишній території Дому. Були скаути і на Службі Божій.

Скаути вивчали і природознавство. Здобували вмілості природознавець і приятель природи, ходили до лісу, збирали гриби.

Було також Ватра, скаутська свічка, святкування Івана Купала.

Всіх учасників табору вразила гостинність закарпатців, їх щирість, побожність. На думку всіх учасників табору Синяк справжня оаза, вкрита суцільним лісом та чистим повітрям.

"Карпатські Вогні" здружило скаутів. Кожен скаут отримав вогник цього табору. Вогник світла, тепла, дружби і добра.

Дещо про реколекційний дім в Синяку:

Реколекційний Дім- база відпочинку і навчання для християнської (католицької) молоді в канікулярний час. Діє при місцевій римо-католицькій парафії Синяка і може приймати одночасно до близько 45 осіб. Щороку цілий рік сюди з"їзджається віруюча молодь з цілої Закарпатської дієцезії Римо-Католицької Церкви, а також католицькі скаути з цілої Україні де також проводять свої табори. Цього року Організація Українських Скаутів також прийняла пропозицію від Церкви і зорганізувати там власний Скаутський табір.

Дещо про Синяк:

Село Синяк- місцевість поміж Чинадієво та Мукачевом в Закарпатській області. Синяк- село, в якому більшість населення становлять шваби (німці) за віросповіданням- римо-католики. Синяк курортна зона. Синяк має гори, ліс, річку, водоспади а також неподалік канатну дорогу. Також Синяк має мінеральні джерела які можна споживати.

Дещо про табір "Карпатські Вогні":

Скаутський табір "Карпатські Вогні" є скаутським відпочинково -вишкільним табором Організації Українських Скаутів, які проводиться з 2002 року. Перший такий табір відбувся в селі Тухля Сколівського району Львівської області на берегах річки Опір і був наметовим. З 2003 по 2007 рік такий табір проходив щороку на території Скаутської оселі Святої Марії в Сколівському районі і проводили спільно з іншою Організацією. Нині його проводила Організація Українських Скаутів і нині це Синяк

На таборі програма відповідає скаутському методу: Спільне вставання, руханка, традиційна скаутська Лінійка і молитва, сніданок здобуття вмілостей, мандрівки, походи, заходи, ігри Потім обід, знову заходи, увечері вечеря, скаутська Ватра, Лінійка і молитва.

12 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини