Тереблянська долина на Закарпатті отримала своїх захисників

Як повідомляло "Закарпаття online", на базі національного парку Синевір» відкрито пожежну частину «Синевір», яка входить до структурного підрозділу Міжгірського гарнізону пожежної охорони. Вахту тут несуть 13 працівників, які з кінця червня вже приступили до бойового чергування.

Окремий пожежний пункт вдалося відкрити завдяки підтримці обласної державної адміністрації,  Міжгірської райдержадміністрації та районної ради, активній позиції сільської ради та Міжгірського райвідділу ГУ МНС України в Закарпатській області.
 Раніше через надмірну віддаленість пожежних частин від Тереблянської долини, помешкання горян урятувати не завжди вдавалося. Попередити трагедію рятувальникам нової частини вдалося в перші дні роботи. Так, пожежники оперативно спрацювали під час автотранспортної пригоди на перевалі, коли вантажний автомобіль із 58 балонами зі скрапленим газом потрапив до кювету.
Свого часу підрозділи сільської пожежної охорони існували в багатьох населених пунктах області, але на початку 90-их років більшу частину з них було ліквідовано. У 2003 році рішенням Міністерства внутрішніх справ, до складу якого тоді входила і пожежна служба, у зв’язку з відсутністю коштів на утримання були закриті всі пожежні частини, окрім розташованих в районних центрах. Тоді ж було скорочено 15 із 34 професійних пожежних частин.
– Ситуацію вдалося змінити  лише у 2005-му році, – каже голова облдержадміністрації Олег Гаваші. – Тоді обласною владою було прийнято рішення про збільшення кількості протипожежних частин в краї. Особливого сприяння в цьому питанні надавав Віктор Балога, коли керував областю і згодом – на посаді керівника Міністерства з надзвичайних ситуацій. Особлива увага приділялась питанню протипожежного захисту гірських сіл, адже пораз, щоб доїхати на місце пожежі у віддалене село потрібно немало часу. Аналіз пожеж свідчить, що в сільській місцевості стається більше половини усіх пожеж у краї. В області потрібно створити ефективну мережу частин із сучасним обладнанням, щоби ефективніше боротися з пожежами. Тим часом зношення машин, якими користуються пожежники становить 80%.  Облдержадміністрація неодноразово зверталась в МНС з проханням виділити головному управлінню в Закарпатській області нову техніку, адже негайної заміни потребує 90% спецтехніки. За останні три роки головне управління області отримало за рахунок міністерства лише 9  пожежних автомобілів. Наразі не забезпечені засобами рятування з багатоповерхівок курортні райони Закарпатської області, а також з багатоповерхових будинків (16-ти поверхівка та будівля готелю “Закарпаття” в Ужгороді) та промислових будівель у всіх містах області. Рятувальники краю мають в наявності лише чотири пожежні автодрабини, які використовуються на пожежах вже більше 20-ти років. 
Разом з тим обласна влада докладає значні зусилля у відкритті нових пожежних частин. За словами начальника головного управління МНС України в Закарпатській області Володимира Бодака, завдяки співпраці підрозділів МНС з органами влади у 2005-му році поновили роботу дві пожежні частини в селах Колочава Міжгірського району та в Нижніх Воротах Воловецького району. Усього ж за останні роки в Закарпатті було поновлено роботу 7 професійних пожежних частин та створено один окремий пункт.
 – Звичайно, це повністю не вирішує проблеми захищеності від пожеж гірських населених пунктів, але, сподіваємося, що відкриття пожежної частини у селі слугуватиме хорошим прикладом для місцевих органів виконавчої влади. Бо саме вони, як ніхто інший, повинні опікуватися пожежною безпекою своїх населених пунктів і бути ініціаторами створення та функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони, – наголошує начальник оперативно-рятувальної служби Закарпаття Володимир Бодак.
Сьогодні для забезпечення ефективного захисту населених пунктів від пожеж, оперативного реагування на надзвичайні ситуації в області потрібно відновити роботу ще семи професійних підрозділів, ліквідованих п’ять років тому: селищ Королево та Вилок Виноградівського району; селищ Тересва та Солотвино на Тячівщині; с. Видричка Рахівського району, с. Довге на Іршавщині та с. Поляна на Свалявщині. З цією ж метою є потреба у створенні нових професійних пожежних формувань у Великій Доброні Ужгородського району, Усть-Чорній на Тячівщині та Чинадієві Мукачівського району.
Вирішення проблеми надійного захисту населення від пожеж – це вимога часу. Адже в комплексі працюватиме дійова оперативна служба, яка здатна не лише ліквідовувати надзвичайні ситуації, але й прогнозувати їх. А попередити – це й означає врятувати.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини