Чи відродиться закарпатське вівчарство?

Про те, що у Воловецькому районі Закарпаття спостерігається великий занепад у вівчарстві і ця галузь тваринництва приречена на вимирання, регіональна преса минулоріч писала не раз. А все тому, що утримування овець справа доволі копітка і затратна. До того ж, продукцію вівчарства горянам ніде було збути.

Про вівчарство ніхто й чути не хотів. І якби так тривало й далі, то ця тварина стала б на Воловеччині справжньою екзотикою. Зараз же, хвалити Бога, справи пішли на краще.
— Поголів'я овець цього року значно зросло, — каже начальник управління агропромислового розвитку Воловецької РДА Віктор Дурневич. — У районі зареєстровано два фермерські господарства «Лукіч» та «Гукливське» і одне ТОВ «Закарпатське руно». Перше нараховує 140, друге — 200, останнє — 650 овець. Крім того, 119баранчиків та ярок має дослідна станція у Нижніх Воротах. Усього ж у районі зараз юридичні особи мають 1109 овець, тоді як минулоріч їх було всього 152. Зросла кількість цих тварин і в населення. Горяни в своїх ґаздівствах утримують нині 1876 овечок.
Звичайно, я не міг не поцікавитися, в чому секрет такого різкого зростання поголів'я. З'ясувалося, що держава почала повертатися обличчям до сільськогосподарського товаровиробника. Зросли дотації за збереження та збільшення кількості овець. Приміром, якщо минулоріч на одну вівцю дотація була 50 гривень, то тепер у два рази більше. Так, на виконання обласної «Програми розвитку та підтримки тваринництва та птахівництва в області на 2007-2010 роки» в облдержадміністрацію подано заявку на виплату дотації за приріст вівцематок і ярок, старших одного року, сільгоспвиробникам Воловеччини на суму 13,3 тисячі гривень. Крім того, значно здорожчало м'ясо. Раніше ніде було здати баранину. Нині ж на Воловеччині зростає число туристів. Звісно, що поласувати на чудовій карпатській природі справжнім шашликом з баранини хоче кожен, хто відвідує цей прекрасний край. А тому збути м'ясо стає не складно.
Охоче купують туристи й сир та бринзу. А раз є попит, то мусить бути й пропозиція. Щоправда, є проблеми зі збутом вовни. Та й тут підприємливі горяни знайшли вихід. У селах району, де традиційно утримуються вівці, а це Скотарське, Гукливе,райцентр — часто появляються скупники з Івано-Франківщини. Вони вимінюють вовну на вже готові вироби з неї — ліжники, покривала на крісла, теплі вовняні безрукавки тощо. Такий бартер верховинських газдів влаштовує. Отож, як бачимо, крига таки скресла, вівчарство на Воловеччині поволі почало зводитися на ноги. Нині перший інвестор уже з'явився у Гукливому. Справа в тому, що одна столична фірма викупила у колишнього місцевого колгоспу вівчарник, придбала 650 овець. Мова йде про ТОВ «Закарпатське руно». Сіно купували у місцевих газдів по 70 - 80 гривень за центнер. А це виявилося дуже доречним для гукливчан, котрі мали можливість збути запаси минулорічних укосів й поповнити свій бюджет.
Ще минулого літа на Плаю, Темнатику, Боржавських полонинах було тихо й порожньо, навіть якось сумно, не паслися отари, не лунали звуки трембіт. Цьогоріч отари вже на полонинах. Улітку вперше за півтора десятиліття у торгових точках району з'явиться у продажу всіма пошанований овечий сир. А численні туристи матимуть змогу на власні очі побачити, як дояться вівці, процес приготування сиру, вурди...

Віталій Пумпинець, "НЗ"
07 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини