Олег Гаваші: "Діалог влади й бізнесу – це дієвий інструмент реалізації стратегічних завдань в інтересах суспільства"

3 липня в Києві під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбувся всеукраїнський форум “Влада і бізнес – партнери”. Такий формат взаємодії з бізнесом був започаткований Президентом України ще у 2005 році з метою сприяння активізації ділової активності в країні, поліпшення інвестиційного клімату. Нинішній форум – вже другий цього року.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

 В його роботі взяли участь Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, представники Кабінету Міністрів України, керівники центральних та місцевих органів влади, провідних бізнесових структур, лідери громадських організацій, науковці, а також делегації областей. Закарпатську делегацію очолив голова облдержадміністрації Олег Гаваші, який прокоментував роботу цього важливого форуму.
 – Під час форуму йшлося про проблеми у сфері формування і реалізації державної регуляторної політики, – каже Олег Гаваші. – Глава держави чітко окреслив пріоритети взаємодії влади та бізнесу, наголосивши, зокрема, на необхідності спрощення системи адміністрування податків, завершення реформи дозвільної системи, усунення необґрунтованих перешкод у реалізації підприємницької ініціативи. Темпи реформування дозвільної системи Віктор Ющенко назвав незадовільними, хоча це питання і порушувалося на попередніх форумах.
Президент відзначив, що наразі не відмінено чимало  регуляторних актів, які не відповідають чинному законодавству. Глава держави дав доручення Кабміну впродовж місяця відмінити всі постанови по організації дозвільної системи, що не відповідають європейським принципам та національному законодавству. Також Віктор Ющенко запропонував винести на розгляд наступного засідання Кабінету Міністрів питання про виконання Закону “Про основні принципи державного нагляду і контролю в сфері гос-подарської діяльності”. Незважаючи на те, що закон прийнятий ще минулого року, його основні положення і досі не введені в дію постановами уряду.
Глава держави зазначив, що особливу занепокоєність викликає надмірна регуляція таких сфер, як землекористування, будівництво і туризм. Президент дав завдання уряду створити робочі групи, які б забезпечили реальне зменшення адміністративних та регуляторних бар'єрів в Україні. Аналогічні групи мають створити обласні держадміністрації.
– Діалог влади та бізнесу – це дієвий інструмент реалізації стратегічних завдань в інтересах суспільства, – вважає Олег Гаваші. – Встановлення єдиних, чітких правил і забезпечення їх дотримання дозволить активізувати підприємницьку діяльність в країні. Щодо Закарпатської області, то протягом останніх років зусилля обласної влади спрямовувались на формування ефективної системи розвитку бізнесового середовища і залучення вітчизняних та іноземних інвестицій.
Так, минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку краю становив 55,4 млн. дол. США. На 1 січня 2008 р. в область залучено 345,3 млн. дол. США, що становить 278 доларів у розрахунку на одну особу. Наразі в Закарпатті функціонує 825 підприємств з іноземними інвестиціями, на яких працює понад 31 тисяча мешканців краю. Цими підприємствами виробляється понад 70 відсотків загального обсягу продукції.
Закарпаття – специфічна область: у нас не так і багато великих підприємств, і ми не можемо змагатися з такими промисловими гігантами, як Донецька чи Дніпропетровська області. Тому поряд з великим та середнім бізнесом значну увагу приділяємо розвитку малого підприємництва, адже саме воно у нас забезпечує створення нових робочих місць, розв’язує наявні соціальні проблеми. Всього за минулий рік на Закарпатті було створено маже 36 тисяч нових робочих місць, кожне третє з яких – суб’єктами підприємницької діяльності. На підтримку малого підприємництва в області розроблена і діє відповідна регіональна програма. На її фінансування у 2008-ому році обласна рада передбачила 170 тисяч гривень. Також з  представниками підприємницьких кіл обласна влада підписала Меморандум про взаємовигідні партнерські стосунки, яким передбачається формування соціального партнерства, налагодження співпраці між владними і громадськими інституціями. Сприяння бізнесу на території області – одне з пріоритетних завдань облдержадміністрації, – констатує керівник краю.
Закарпаття, завдяки своєму вигідному геополітичному положенню, має  хороші перспективи щодо активізації діяльності підприємницьких структур. Так, ми серйозно працюємо над створенням на прикордонних територіях  дзеркальних логістичних парків на стику кордонів зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією, які складатимуться з окремих транспортно-логістичних центрів та індустріальних парків. Але для їх діяльності необхідна підготовка відповідного законодавства. З цим облдержадмініст-рація зверталась в центральні органи влади. Робота таких структур на території області сприятиме залученню додаткових інвестицій. Ще одна проблема, яка не вирішиться без Києва, – спрощення процедури оформлення пакету документів в уряді для реалізації великомасштабних інвестиційних проектів. Для Закарпатської області це питання дуже важливе, адже лише в туристично-рекреаційну галузь, яка в краї визнана пріоритетною, планується залучити 2,5 мільярда євро. Саме недосконале законодавство іноді стає на перепоні реалізації масштабних інвестпроектів.
Вирішення на законодавчому рівні потребує і затвердження діяльності “Центрів видачі документів дозвільного характеру” та адміністраторів дозві-льного центру. Подолати проблеми, які наразі існують в  підприємницькому середовищі, можна за рахунок удосконалення взаємодії дозвільних служб, впровадження декларативного принципу щодо здійснення господарської діяльності, розширення практики застосування часткового відшкодування з місцевих бюджетів відсоткових ставок за кредитами для малого та середнього бізнесу, –  вважає Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
04 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини