Медичні заклади Закарпаття поступово наближаються до європейських стандартів

Ще кілька років тому левова частка коштів, що надходили на медичну галузь, витрачалась на утримання персоналу, медзакладів тощо. Сьогоднішній акцент у цій сфері – на розвитку матеріально-технічної бази закладів. Цієї середи голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші відвідав низку об’єктів медичного спрямування, на які виділяються кошти обласного бюджету чи державної субвенції.

Медичні заклади Закарпаття поступово наближаються до європейських стандартів

Обласна клінічна лікарня розрахована в середньому трохи більше, ніж на 300 ліжок. Однак лікується тут в середньому по 600 пацієнтів, в результаті – в палатах лежать по 5-6 хворих, умови перебування яких – далекі від задовільних. Щоб розв’язати цю гостру проблему, вирішили піти кардинальним шляхом – збудувати новий корпус хірургічного відділення, що дозволить розширити площі. На сьогодні новий хірургічний корпус вже практично під дахом – за кілька днів будівельники завершать покрівельні роботи, а відтак візьмуться за встановлення вікон, внутрішню штукатурку, електропроводку тощо.

Будівництво цього об’єкта здійснюється за кошти державного бюджету. Загалом кошторисна вартість проекту – понад 16 мільйонів гривень (враховуючи теперішнє здорожчання будівельних матеріалів, ця цифра буде переглянута). На сьогодні на цьому об’єкті вже освоєно понад 6 мільйонів гривень. Зараз область отримала перший транш державної субвенції на соціально-економічний розвиток, і на будівництво хірургічного корпусу розподілено 1 мільйон гривень. За півтора-два роки роботи мають завершитися.

Ще один медичний об’єкт, на якому освоюються кошти державної субвенції, – кардіодиспансер. Перша черга почала працювати ще з грудня 2006 року (а до того, понад 20 років цей об’єкт розвалювався), зараз практично завершена ІІ черга, де розміститься, зокрема, поліклінічне відділення. З теперішнього траншу держсубвенції кардіодиспансеру виділено понад 1 млн. 150 тис. гривень. Залишилось закупити медичне обладнання і кардіодиспансер запрацює повноцінно. Наскільки це важливо для області, проілюструємо лише однією цифрою: кожен четвертий мешканець Закарпаття страждає на ішемічну хворобу серця. Ще донедавна для діагностування і складних операцій хворим доводилось їздити  у столицю або за кордон. Тепер тут працюють 5 відділень: інфарктне, загально-кардіологічне, диспансерно-поліклінічне, порушень ритму, анестезіології та інтенсивної терапії. Стаціонар розрахований на 98 ліжок. Диспансерно-поліклінічне відділення – на 180 відвідувань за добу, є кабінети функціональної діагностики, лікувальної фізкультури, бальнеопроцедур, масажу. Кардіодиспансер оснащений сучасною апаратурою, застосовуються новітні методики лікування. Серед останніх новацій – проведення стентування коронарних судин. Як зазначив Роман Соскида, головний лікар обласного кардіодиспансеру, у планах – запровадження оперативних втручань на відкритому серці, що потребує придбання ще більш сучасного медичного обладнання і залучення фахівців.

Вражає масштабами проведених робіт і онкодиспансер. Капітальна реконструкція цього закладу здійснюється за кошти обласного бюджету. Загалом передбачено на це понад 7,3 мільйона гривень, з яких вже освоєно 3 млн. 318 тисяч. За ці кошти добудовано ще один поверх, завершується реконструкція 3 поверху, за два тижні будівельники візьмуться за другий, а до середини осені хворі лікуватимуться в повністю реконструйованому корпусі.

Всі заклади оснащуються автономними системами опалення, вентиляції, водопостачання, електроживлення тощо. Роботи проводяться із застосуванням сучасних матеріалів і технологій. Що важливо, на всіх об’єктах проводяться не косметичні роботи, а дійсно капітальна реконструкція: так, у онкодиспансері від старої будівлі залишились практично одні стіни.

Така реконструкція закладу дозволить значно розширити спектр надання медичної допомоги хворим – тут лікуватимуть і пухлини нирок, шкіри, органів дихання тощо. Вже зараз онкодиспансер має непогану матеріально-технічну базу. Паралельно із реконструкцією закуповується і нове обладнання. Міністерство охорони здоров’я виділило кошти на придбання гамма-терапевтичного апарату "Кобальт-60", з обласного бюджету – кошти на спорудження спеціального приміщення під цей апарат.

Наскільки важливим є матеріальне забезпечення закладу, пересвідчились і на прикладі стоматологічного факультету УжНУ. Його також відвідав цього дня Олег Гаваші.

Стоматфакультет у структурі Ужгородського національного університету – один із наймолодших і єдиний серед стоматологічних факультетів України, де в навчанні запроваджено елементи Болонської системи. Як повідомив Юрій Переста, декан факультету, майбутніх стоматологів тут навчають вже третій рік – 25 спеціалістів за держзамовленням, 75 – на контрактній основі. Працюють дві кафедри. До слова, область відчуває дефіцит фахівців-стоматологів – в районах, особливо в сільській місцевості, не вистачає, як мінімум, 400 фахівців.

Обласною радою прийнята програма підготовки та перепідготовки лікарів-стоматологів, лікарів-інтернів, студентів стоматологічного факультету в рамках Болонського процесу та прикордонного співробітництва з країнами Європейського Союзу на 2007–2008 роки. Цією програмою передбачено виділення коштів на розвиток факультету: минулого року з обласного бюджету було виділено 200 тисяч гривень,  стільки ж – цього року. За ці та спонсорські кошти придбано сучасне стоматологічне обладнання, меблі, проведено капітальний ремонт. І сьогодні технічне оснащення факультету – одне з кращих у своїй системі. У всякому разі, такими сучасними фантомними класами (студенти навчаються стоматологічній справі на спеціальних муляжах) навряд чи може похвалитися якийсь інший стоматологічний вуз України.

Голова облдержадміністрації залишився задоволений ходом робіт на медичних об’єктах. Як зазначив Олег Гаваші, загалом в області будується три нових об’єкти – крім хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні, ще і  акушерсько-гінекологічний корпус Рахівської райлікарні та новий блок Берегівської центральної райлікарні. „На капітальні ремонти і реконструкцію медичних закладів обласного підпорядкування цьогоріч в обласному бюджеті передбачено 26 млн. грн. Серед іншого завершується реконструкція обласної інфекційної лікарні (загальна вартість робіт – понад 12 млн. гривень). Капітально ремонтують ОТМО „Фтизіатрія”, офтальмологічне відділення та інші старі корпуси обласної клінічної лікарні, санаторії „Малятко”, „Човен”, обласну психлікарню тощо. Загалом у 2008 році місцевим бюджетам на медичну галузь із обласного бюджету передбачено видатків в сумі 199 млн. 447 тис. гривень, тоді як у 2007 році – 134 млн. 341,9 тис. гривень".

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
02 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини