Генконсульство Польщі ще раз наголосило, що візи до Польщі є безкоштовними

Генеральне консульство Республіки Польща у Львові звернулося до ЗМІ з офіційним повідомленням: усі візи, які видають громадянам України, є безкоштовними, а усілякі нелегальні посередники, які збирають від українців різноманітну плату, жодним чином не пов’язані з дипломатичною установою.

Генконсульство Польщі ще раз наголосило, що візи до Польщі є безкоштовнимиОстаннім часом навколо приміщення Генконсульства Республіки Польща у Львові, що на вулиці Івана Франка, 110, справді “вавилонське стовпотворіння”. Біля консульства, на сусідніх вулицях та у скверику на перехресті вулиць Івана Франка і Свєнціцького щоранку збираються близько тисячі людей.

На цій території розташувалися як мінімум три кіоски, до яких “не заростає народна тропа”. Це пункти оформлення віз, рясно обліплені інструкціями, застереженнями та взірцями документів, необхідних для отримання візи. Різке збільшення кількості охочих оформити візу викликало запровадження попередньої реєстрації особи, що має намір виїхати до Польщі. Зареєструватися можна, зайшовши на Інтернет-сайт Генконсульства (два дні тому там реєстрували на 16-17 жовтня, а зараз висить оголошення “Перепрошуємо, наразі вільних місць немає”). Для тих, хто про Інтернет має лише віддалене уявлення, існує Інтернет-реєстрація у кіоску на вулиці. Ця послуга коштує 10 гривень, запис на реєстрацію – 5 гривень. За заповнення анкети на візу теж треба викласти
5 гривень. Згідно з оголошенням на кіоску, реєстрацію там проводять “на один з наступних днів”, але не “на сьогодні”.

П’ятачок перед консульством “обріс” різноманітними додатковими послугами – тут є біотуалет за 50 копійок, продають гарячу каву, CD-диски, канцелярське приладдя, роблять ксерокопіювання (за гривню).

Снують “рекрутери” – люди, які оперативно роз’яснять, розкажуть і покажуть вам, що до чого. Не встигла я “покрутитися” декілька хвилин у натовпі, як до мене підійшов симпатичний комунікабельний парубок. Остап (так назвався) дав номер свого мобільного телефону і посвятив у всі місцеві “розклади”. Отже, оформлення місячної візи на 14 днів перебування у Польщі коштує 120 гривень. Цю процедуру під кодовою назвою “без присутності” мені пообіцяли здійснити за три-чотири дні. Для цього треба було віддати Остапові свій закордонний паспорт, одну фотографію нового зразка, оригінал ідентифікаційного номера, повідомити імена тата і мами, для заміжніх жінок - дівоче прізвище. Така ж віза (“без присутності”), але піврічна, на 90 днів, коштує 150 гривень. На неї теж треба чекати три дні. Остап гарантував стовідсоткову порядність: “Та й навіщо нам ваш паспорт? Зараз продати його можна не більше, ніж за 20 доларів. Невигідно”. “Фірма” може також влаштувати візу “з присутністю” – підготувати всі документи і цього ж дня завести в консульство без черги, “поки поляки будуть пити каву”. Ця послуга коштує 80 гривень.

Детально роз’яснив цю незрозумілу ситуацію візовий консул Генконсульства РП у Львові Мірослав Грита. За його словами, великий наплив людей біля дипломатичної установи спостерігається від січня цього року. Це пояснюється тим, що останнім часом багато людей хочуть поїхати до Польщі з різних причин. До речі, жодна людина ще не зголосилася їхати на сезонні сільськогосподарські роботи, на які нещодавно запрошувала українців Польща. І хоча візові відділи справно працюють і в інших областях, і в Києві, усі їдуть до Львова, оскільки від нього рукою подати до кордону. З початку року консульство вже оформило 210 тисяч віз. Щодня невеличкий колектив з 22 осіб “обробляє” 1500-1600 віз, у той час як установа пристосована для оформлення 600 віз на день, повідомляє.

Мірослав Грита розповів, що поляки жодним чином не можуть вплинути на діяльність українських фірм-посередників, оскільки ті працюють повністю у правовому полі. Польські дипломати чудово розуміють, що посередники кидають тінь на консульство (запевняють клієнтів, що в них “усе схоплено”), однак вдіяти нічого не можуть. Консул ще раз підкреслив, що ніхто з працівників установи не має жодних контактів з посередниками. За словами дипломата, на вулиці Івана Франка, 108, розпочинається будівництво ще одного приміщення для візового відділу. Однак побудують його не раніше ніж за два роки. Лише тоді можна буде говорити про зменшення черг для оформлення візи.

Ситуацією довкола польської дипломатичної установи мала б зацікавитися і львівська влада. Щоденний “базар” і незрозуміла “інфраструктура” навколо нього аж ніяк не є ознаками європейського міста, особливо в переддень його 750-річчя.

До речі…
За інформацією з компетентних джерел, хакери декілька разів намагалися зламати сайт консульства, щоб вплинути на реєстрацію, але їм це не вдалося. Документи, які посередники збирають біля консульства, вони везуть до Києва і Луцька - там немає ні попередньої реєстрації, ні величезних черг.
Високий Замок
13 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини