В Ужгороді пройшли урочистості з нагоди Дня Конституції України та 63-ї річниці возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною

У п’ятницю, 27 червня, в Ужгороді, у сесійній залі обласної ради відбулись урочистості з нагоди 12-ї річниці Конституції України та 63-ї річниці возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною. До учасників святкового зібрання з вітальним словом звернувся заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації, депутат облради Михайло Попович.

В Ужгороді пройшли урочистості з нагоди Дня Конституції України та 63-ї річниці возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною

    Після величного звучання Гімну України урочисті збори оголошуються відкритими. Голова обласної державної адміністрації Олег Гаваші у своєму виступі наголосив, що: «Прийняття Конституції стоїть в одному ряду з тими історичними датами, які єднають людей, перетворюючи населення на народ, територію – на державу. Основний Закон став першим атрибутом нашої державності.
    Часи змінюються. Те, що було 12 років тому, надзвичайно відрізняється від того, що маємо зараз. Але незмінним залишається одне: Конституція дала громадянам незалежної України права й демократичні свободи і стала спільним досягненням мільйонів українців сучасності і минулого. Конституції стала міцним фундаментом стабільного цивілізованого суспільно-політичного життя нашої держави, тією віссю, навколо якої обертається правове поле, системою, яка забезпечує взаємодію усіх елементів демократії в державі і першим важелем, який приводить в дію складний законодавчий механізм. Конституція закріпила в Україні засади державної політики, спрямованої перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю».
    Відтак, Михайло Попович, зачитав витяг із Указу Президента України про прийняття до громадянства України жительку с. Кваси Рахівського району Ірену Андращук, м. Ужгорода Тетяну Маняк та мешканку с. Пацканьово Ужгородського району Тамару Феделеш, а голова облдержадміністрації Олег Гаваші вручив їм вітальний адрес від Віктора Ющенка і пакети із державною символікою – Прапор і Конституцію.
     Ужгород. Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші (зліва)Керівник облдержадміністрації також вручив державні нагороди групі краян: орден «За заслуги» ІІІ ступеня директору товариства з обмеженою відповідальністю «Хустська фабрика фетрових головних уборів «Хуст-Фільц» Івану Луп’яку, посвідчення про присвоєння почесних звань: «Заслужений працівник промисловості України» - директору закритого акціонерного товариства «Ужгородська швейна фабрика» Марії Гаврош; «Заслужений вчитель України» - вчителю української мови та літератури Великоберезнянської гімназії Олесі Макарі; «Заслужений працівник охорони здоров’я України» - старшій медичній сестрі відділення анестезіології і інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Наталії Фаркош; «Заслужений лікар України» - головному лікарю Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василю Кручаниці. Відтак, Олег Олодарович вручив почесні відзнаки облдержадміністрації нашим краянам.
    Далі з вітальним словом виступив заступник голови обласної ради Михайло Мартин. Від імені обласної ради, депутатів усіх рівнів місцевих рад він гаряче поздоровив всіх краян-закарпатців зі святом народної демократії. Побажав доброго здоров’я, родинного благополуччя, нових успіхів у праці, творчості, навчанні, щоб мрії збувалися, щоб держава міцніла, розвивалась, ставала урівень із найрозвинутішими країнами Європи.
    Доповідач наголосив, що: «Прийняття Конституції України 28 червня 1996 року стало епохальною подією у державному будівництві ще і тому, бо засвідчило про незворотність утвердження в Україні справжнього народовладдя, демократичних засад суспільного життя, реальне розширення прав і повноважень місцевого самоврядування. Разом із цим, що надзвичайно важливо, прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет, територіальну цілісність. Це сприяло підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені, реалізації Євроінтеграційного і Євроатлантичного курсу нашої Держави. На той період розбудови України теперішній Основний Закон відповідав вимогам і критеріям суспільства, сприяв нашому поступу у світовому співтоваристві.
    Так історично склалося, що для нас, закарпатців, День Конституції України має особливе значення. Адже її прийняття у часі співпадає із річницею возз’єднання краю з матір’ю-Україною - подією, що завжди у пам’яті закарпатців буде співзвучна багатовіковим прагненням наших дідів та прадідів до свободи і незалежності. І тільки в соборній, демократичній Україні наша Срібна Земля знайшла те визнання, ті широкі можливості для свого утвердження в єдиній українській родині, про які мріяли і за які боролися герої Карпатської України, ветерани війни, делегати І-го з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України, трудівники різних галузей народного господарства, освіти, науки, охорони здоров’я, творча інтелігенція.
    А яскраво уквітчує ці величні події, підкреслив Михайло Мартин - ще одне свято - День молоді. Адже молодь - це наше майбутнє!
    Усе це разом - переконливе свідчення постійного історичного розвитку, реального поступу нашого демократичного суспільства».
    Потім заступник керуючого справами виконавчого апарату обласної ради, начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування Іван Бібен оголосив розпорядження голови обласної ради Михайла Кічковського, згідно з яким за багаторічну сумлінну роботу в органах державної влади, високу професійну майстерність та з нагоди Дня Конституції України нагороджено Почесною грамотою головного економіста відділу фінансів місцевих органів влади і управління головного фінансового управління обласної державної адміністрації Ольгу Боровик.
    А за сумлінну працю, активну участь у суспільному житті краю такою ж нагородою відзначено Великолучківського сільського голову Мукачівського району Івана Балогу та заступника головного лікаря з поліклінічної роботи Перечинської центральної районної лікарні Любов Манзич.
    Грамотою обласної ради удостоєно за сумлінну працю, вагомий внесок у соціально-економічний розвиток територіальної громади Дубівського селищного голову Тячівського району Юрія Руснака.
    Оголошено Подяку голови обласної ради Келечинському сільському голові Міжгірського району Івану Черипанинцю, головному спеціалістові організаційного відділу виконавчого апарату Ужгородської районної ради Василю Лешку.
    Відтак із щирим, пристрасним словом про Конституцію України виступив доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедрою УжНУ Юрій Бисага.
    На завершення урочистих зборів прозвучала «Молитва за Україну» у виконанні заслуженого Закарпатського народного хору.
    Після цього – відбулось покладання квітів до пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку та Президенту Карпатської України Августину Волошину.

Прес-служба Закарпатської обласної ради
27 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Patriot 2008-06-27 / 23:39:00
Цей день є Днем скорботи мешканців нашого краю,а не святковим днем.Хіба день окупації може бути свтковим днем?Хіба може бути бильша фальш а ніж анексію видавати за приєднання?і коли це територія нашого краю була разом з Малоросією?Цей день є подвійним траурним днем для нас корінних мешканців краю бо в цей день у нас не тільки відібрали СВОБДУ але в цей день прийняли Конституцію в якій не було місця для затвердження волі мешканців края (референдум 1991 року, на якому 78% проголосувало "за")-надання автономії.Це дає право говорити про продовженя окупаційноі політики по відношеню моєї Батьківщини - Подкарпатської Русі.Я вірю,що русини рзом з іншими національнотми дбються визволення нашої Батьківщини.РУСИНИ в цейдень миповинні згадати нашого патріота О.Духноича і ПРОБУДЖУВАТИСЬ!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини