На Закарпатті "підприємці" отримають за віртуальну діяльність реальний кримінал

Приватне підприємство "Чорне і біле" (умовно назвемо його так) розпочало свою діяльність кілька років тому і мало намір випускати друковану продукцію. Та плани так і залишилися лише планами. За невеликий період у ПП почали творитися дивні речі, котрі згодом привернули увагу правоохоронців.

Торік за якихось кілька місяців фірма чомусь змінила трьох директорів. Спочатку керівником ПП "Чорне і біле" був місцевий підприємець. Та всього... за чотири дні його змінив молодик з Київщини, котрий обіймав цю посаду аж... два місяці. Далі фірму очолила дама з Івано-Франківщини. Не менш дивні справи стали творитися з наймом приміщення. Річ у тім, що юридично фірмачі винаймали квартиру у будинку на одній з вулиць Ужгорода. Звісно, для цього потрібно було складати договір найму. Однак, як незабаром показала перевірка, термін найму помешкання, котрий був укладений ще першим власником ПП, закінчився... наприкінці 2004 року і більше не укладався. До того ж, власників квартири ніхто не ставив до відома, що за їхньою адресою зареєстровано підприємство. Тож працівники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС, коли здійснювали оперативні заходи, цілком закономірно поставили під сумнів законність існування приватного підприємства "Чорне і біле". Оперативники інтуїтивно відчули, що тут явно попахує криміналом. І не помилилися.

Зміна власників та відсутність справжньої адреси виявилася лише квіточками у діянні горе-підприємців. Певніше за все, спритники розраховували, що їхня невелика фірма не викликатиме у правоохоронців зацікавленості. Та й кому захочеться довго і ретельно копатися в численних паперах, перевіряти чимало "дріб'язку", витрачаючи час.

Під час подальшої перевірки у поле зору працівників УДСБЕЗ УМВС потрапив досить таки цікавий документ, котрий стосувався "нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість в рахунок зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів за березень-квітень 2007р." та ксерокопію податкового повідомлення-рішення про "завищення ПП" Чорне і біле" суми бюджетного відшкодування за період березень-квітень 2007 року в розмірі близько п’яти мільйонів гривень". Саме ці факти "убезівці" й вирішили перевірити ретельніше.

За деякими даними, на початку 2007 року ПП придбало два прості векселі від одного товариства "Пролетар" (назвемо його так) зі сходу України номінальною вартістю 40 мільйонів кожний. Це підтверджувалося й відповідними складеними актами. Здавалося, усе гаразд і справа в ажурі. Та під час подальшої перевірки з'ясувалося: підтверджуючих документів з операції щодо придбання векселів у "Чорне і біле" немає. Складання векселів датувалася 2001 роком. Однак під час проведення оперативних заходів було встановлено цікавий факт: свідоцтво платника податку в "Пролетаря" було анульоване у тому ж таки... 2001 році. Далі більше. Спритники проводили операції щодо купівлі та продажу цінних паперів (простих векселів), не маючи оборотних активів, оскільки обсяг оподатковуваних операцій згідно з поданими до податківців декларацій щодо ПДВ за січень 2006 року сягнув понад мільйон гривень, а загальна вартість придбаних векселів становила 80 мільйонів грн. Звідки взялися інші віртуальні гроші, історія про це поки що замовчує. Виявилося: ділки страждають на склероз, бо як інакше пояснити той факт, що вони чомусь "забули" про те, що діяльність підприємства на ринку цінних паперів не передбачена статутом підприємства, а також у нього відсутня ліцензія на купівлю або продаж цінних паперів. Це, звісно, викликає сумнів у справжності та законності проведених операцій (махінацій). Досить віртуальними виявилися і посередники, через яких нібито ПП "Чорне і біле" здійснювало взаєморозрахунки. Хоча посередники на паперах і здійснили продаж двох простих мільйонних векселів на підставі договору куплі-продажу, однак в першого посередника свідоцтво платника ПДВ анульовано ще у 2004 році, а в другого у 2005 на підставі наданих декларацій на відсутність постачань. До слова, посередник, щоб замести сліди, також двічі змінював свою юридичну адресу.

За деякими документами, ПП "Чорне і біле" придбало на сході України від одного ТОВ 560 тисяч тонн гранульованого шлаку від марганцевих феросплавів (і для чого ці шлаки ПП?) на загальну суму понад 33 мільйони грн. Тут з подиву і сам Коперфілд розвів би руками. Якщо він міг, скажімо, сховати лише вагон, то спритники з ПП одним розчерком пера змогли приховати понад півмільйона тонн шлаку. Адже за представленими документами місце зберігання шлаку, рух коштів та подальший рух простого векселя на суму 40 мільйонів встановити так і не вдалося.

Як з’ясували оперативники, всі підприємства зі сходу України, з якими нібито мали оборудки фірмачі, виявилися віртуальними. Інші, офіційно зареєстровані чинні фірми, які фігурували в документах у ПП, насправді жодних взаєморозрахунків та фінансових операцій з "Чорне і біле" не мали.

Словом, працівники УДСБЕЗ УМВС за фактом замаху на розкрадання грошових коштів з державного бюджету в особливо великих розмірах, які скоїли службові особи ПП "Чорне і біле", порушили кримінальну справу. Наразі розпочато слідство, котре повинно пролити світло на всі діяння спритників. Остаточний вердикт щодо кримінальних діянь ПП винесе Феміда.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
26 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
» Всі новини