Для українців Друга Світова війна розпочалася не 22 червня 1941 року, а 14 березня 1939-го

Слухаючи звернення Президента «до українського народу у зв`язку з Днем скорботи та вшанування пам`яті жертв війни в Україні», про те що “у цей день 67 років тому на українську землю прийшла небачена за масштабами, найстрашніша в історії людства війна», хочеться в черговий раз сказати: "Панове (чи товариші), вчіть краще власну історію".

Для українців Друга Світова війна розпочалася не 22 червня 1941 року, а 14 березня 1939-го

 Адже «небачена за масштабами жертв війна» прийшла в Україну не 22 червня 1941 року, як вчить радянсько-путінська пропаганда. І навіть – не 1 вересня 1939 року, коли почалась Друга Світова Війна для всього людства, втому числі, на жаль, і для України – а дещо раніше. Війна з багатьма мільйонами жертв розпочалась, на початку 1939 року, на самому західному рубежі нашої держави – на Закарпатті.

Після Мюнхенського договору (30 вересня 1938 року) складне міжнародне становище Чехо-Словаччини і зростаюча боротьба українського населення за політичні права примусили чехословацький уряд погодитися надати Карпатській Україні статус автономної республіки. Отже 8 жовтня 1938 р. було утворено перший автономний уряд на чолі з Андрієм Бродієм (затверджений центральною владою 11 жовтня 1938 р.). А 22 жовтня 1938 року парламент у Празі ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехо-Словаччина перетворилася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців.

А вже 27 жовтня 1939 року Андрія Бродія, який намагався проводити проугорську політику, було усунуто з посади голови уряду і прем'єр-міністром Карпатської України обрано Авґустина Волошина. Однак, за рішенням Віденського арбітражу 1938 року значна частина Карпатської України (Ужгородський, Мукачевський і Севлюський повіти) з містами Ужгород, Мукачеве і Берегове були приєднані до Угорщини. За цих умов столицю Карпатської України було вирішено перенести до Хусту.

Одночасно, для захисту від передбачуваної угорської агресії було створено збройні сили Карпатської України - “Карпатська Січ”, велику допомогу в створенні якої надала Організація Українських Націоналістів. У той же час, уряд Августина Волошина активно здійснював заходи, спрямовані на розбудову української держави. Налагоджувалася робота промисловості, транспорту, торгівлі, українізувалась система освіти, організовувалась державна адміністрація.

І вже 12 лютого 1939 року відбулись вибори до Сейму Карпатської України, на яких абсолютну більшість голосів виборців (бл. 94%) здобули кандидати Українського Національного Об'єднання.

Тим часом, в ніч з 13 на 14 березня хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини, розпочала відкриту агресію проти Карпатської України. З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачеве-Берегове-Севлюш.

Отже, саме 14 березня 1939 року – і є тим днем, коли розпочалась війна на українських теренах, коли почали гинути українці за власну свободу і незалежність своєї держави.

15 березня новообраний Сейм, на чолі з головою А. Штефанон, проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом конституція визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська). Державним прапором та гімном республіки були визнані жовто-блакитний стяг і український національний гімн «Ще не вмерла Україна», Президентом було обрано А. Волошина.

16 березня 1939 р. зазнавши значних втрат, угорські війска захопили Хуст, а вже 18 березня, більша частина території Карпатської України була ними окупована.

У гірських районах загони “Карпатської Січі” продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами аж до кінця травня 1939 року. У кінці березня 1939 р. президент республіки А.Волошин і частина уряду на чолі з прем'єром Ю.Реваєм виїхала через Румунію на еміграцію. Так закінчився недовгий, але героїчний період існування Карпатської України, що став однією з сторінок багатовікової боротьби українців за встановлення національної державності.

Вже після цього були Пакт Молотова-Ріббентропа, підписаний 23 серпня 1939 у Москві, разом з таємним додатковим протоком, відповідно до якого «у випадку територіально-політичної перебудови областей, які входять у склад Польської держави, границя сфер інтересів Німеччини і СРСР буде приблизно проходити по лінії рік Нарви, Вісли і Сяну».

Потім був офіційний початок Другої Світової війни - 1 вересня 1939 року, вторгненням німецьких військ до Польщі та 17 вересня — коли війська СРСР ввійшли до Західної України, після чого вона переходить до складу Радянського Союзу. А вже 22 вересня 1939 року у Бресті відбувається спільний радянсько-німецький військовий парад. Після чого 28 вересня відповідно до німецько-радянського договору Польща остаточно ділиться між СРСР та гітлерівською Німеччиною.

І нарешті - 22 червня 1941року Німеччина вчинила напад на СРСР. Саме тоді й почалась «Велика Вітчизняна Війна радянського народу проти фашистських загарбників» - як її називає радянська та сучасна російська історіографія.

Але ж нам – українцям – слід пам’ятати, що Війна для нас почалась значно раніше. Саме в ніч з 13 на 14 березня 1939 року з нападу Угорщини, за підтримки фашистської Німеччини на Карпатську Україну розпочалась та війна, через яку втрачено «життя майже 10 мільйонів наших співвітчизників, смерть не оминула жодну українську родину, горе увійшло в кожен український дім» - як розказує нам Президент. Але згадуючи, що “ми, діти і внуки воїнів-переможців, по праву пишаємося їхнім величним ратним подвигом. Ми з гордістю і вдячністю усвідомлюємо, що без їхнього героїзму й жертовності не постала б незалежна Українська держава, що сьогоднішня мирна, демократична й процвітаюча Європа великою мірою стала можливою завдяки мужності й незламності волелюбного українського народу”, як зауваживує Ющенко, слід таки згадати про бійців Карпатської Січі, які перші перші стріли ворога, перші встали на захист власної землі.

Берест Павло, "Майдан-Інформ"
24 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Василь 2020-05-12 / 11:38:15
Нас сьогодні про це розказували на уроці історії https://uroky.com.ua/druga-svitova-vijna-8-11-klas/

Битий 2008-07-12 / 16:31:00
Закарпаття териториально наслідок антинацистської війни, в тому числі проти Шухевичів. Як це перескочити, є з чого запалати цілій Європі. Еому це вигідно?

Обозреватиль 2008-07-03 / 22:02:00
Велика проблема Украйини в том, що Вiйна Нiколи Нескiнчилась! Читайте:

Ось!!! Cамостiйна Україна гарнинько цвiте: Експерти: до 2025 року населення України зменшиться на 20% У новій Доповіді Світового банку, презентація якої відбулася сьогодні, 2 липня, у Брюсселі йдеться про те, що до 2025 року населення України зменшиться на 20%. http://ua.korrespondent.net/tech/510578



Юрій 2008-07-02 / 08:57:00
Пару слів на закінчення. При ОДА створено комісію по відзначенню ювілею Карпатської України. Всі матеріали будуть передані туди - приходьте, знайомтеся.

X 2008-07-01 / 19:11:00
Orange.Ty vse schy morochysh ljudjam golovy, BREHACHU. Ko vto vyhovanyj?Ty zlobnoje galycjkoje chudo?Ne ganjbyschsja pysaty azh ty ne hosnujesh drugi niky?Kolysja uvydeme bojazhku obym odpoviv za mogo umershogo tata?

orange 2008-06-30 / 00:39:00
Пане лжеПатріоте, на всю вашу "нікову" дурню відповідати не збираюся: дурня - вона і а "Русинії" дурня.




Маю надію, що ви таки дотримаєте свого слова, і цей ваш пост буде останнім, в якому ви реагуєте на мій коментар. Кращого способу відгородити мене від ваших глупостей і агресії ви навряд чи би придумали.:)))

Patriot 2008-06-29 / 23:04:00
Orange.Знаєте,це останній раз я реагую на ваше повідомлення, бо на жаль у вас одні і ті ж фрази , зневага і злість.У мене була підзра, що того Олега придумали ви самі.Стверджувати не берусь але підозріння таке є.А потім в коментарах до інших статей є пости які я не писав.На цій же сторінці пан Х звинувачував вас в тому ж самому і тиждень-два на іншій сторінці вас звинувачували в тому ж самому.Щодо аргументів то саме вони у вас викликали не людську злість ,коли я на ваше прохання привів докази з іменами авторів і назв книг.Або хоча взяти ваш сьогоднішній коментар до статті " СБУ порушила кримінальну справу проти організаторів "Сойму підкарпатських русинів".Гавкаючі песики з-під кремлівського плота. Не пси, саме песики - маленькі, криволапі, слиняві і злі.Нічого продуктивного, потрібного для наших людей і нашого краю ніхто з вас в своєму житті зробити не зміг. Ви - не реалізовані особини (свідомо не вживаю поняття "особистості", переповнені злістю і ненавистю." Хіба є ще в когось більша злоба і ненависть?Я Вам бажаю розуму, терпимості,поваги до людей і хай Вам щастить.

orange 2008-06-29 / 11:21:00
Все що ви написали, лжеПатріоте, слід сприймати з точністю до навпаки.



Почнемо з того, що це вас впіймали на використанні різних ніків, коли ви випадково, забувшись, підписали свій пост Олег. По-друге, ніхто, крім вас, мене ніколи у використанні різних ніків не звинувачував, і жодних підстав для цього немає. Вам же, особисто, за кожним кутом бачиться orange, бо, як тут уже писалося, у вашій схибленій свідомості поселилася теза, що українців, чомусь, не може бути більше одного, натомість "русинів" на Закарпатті - не менше 800 тисяч. Чи варто уточнювати, що це повна ахінея?



По історичній частині ж, то ви особисто ніколи не навели ЖОДНОГО аргумента - ні з інтернету, ні з книжок, ні, навіть, виколупаного з носа. А для чого, якщо ви цілком задовільняєтеся власними відчуттями і, зокрема, відчуттям власної самодостатності? Це відчуття абсолютно безпідставне, але на ньому засноване все ваше дуте Я.



Ну що, ДОКАЗИ на підтвердження ваших глупостей будуть?.. Чи лише продовження самих глупостей?..

Patriot 2008-06-29 / 10:38:00
Orange.Так,дискусія цікава, але тільки те що пише Юрій.Вибачте на слові,але віднести вас до вихованої і виваженої людини, а тим більше інтелегентної...Бог вам суддя.Ви ніколи не аргументуєте,а аргументи своїх опонентів відкидаєте тільки тому,що у вас своя думка.Ваші джерела тільки інтернет.Книг ви не поважаєте.Майже всім авторам книг де є інформація не співпадаюча з вашими поглдами ви приклеюєте ярлики.Всі у вас агенти окрім Шухевича.Про те, що він був агенто Абверу є документи і серед іншого його посвідчення.Ця інформація появилась вперше не в інтернеті,як ви пишете.Командир диверсійного батальону Абвера не був його агентом...Нонсенс.Ваші коментарі це повна незвага інших дописувачів.Я вже не кажу ,що багато разів вам робили зауваження у використуванні кількох ніків і хвальби самого себе (ви вже давно не знімали калап cам перед собою).Дискусія це вміння чути інших,поважати переконання спиврозмовника і мати свою власну думку.

orange 2008-06-28 / 11:36:00
Слідкуєте, от і слідкуйте: для чого втручатися в розмову двох вихованих і збалансованих людей власними хамством, україноненависництвом і елементарним незнанням історії?



Карпатські січовики, лжеПатріоте, безумовно вмирали за свою Батьківщину. Але не за чеську Підкарпатську Русь, і тим більше - не за москвофільську, а за Карпатську Україну - свою Батьківщину, частину Великої України-Руси. І не треба своїм хамством пепевертати в могилах прах цих героїв.




А щодо Шухевича як аґента Абверу, чоловіче, то від цієї дурні відмовилося вже навіть і ФСБ Росії і ізраїльтянин Лапід, які й запустило цю дезу в і-нет.



Ідіть вдосконалюйтесь в способі співіснування з людьми, які мають іншу, від вашої, думку. І звикайте до того, що таких людей довкола вас - 99,9%...

Patriot 2008-06-28 / 11:05:00
Юрію, я слідкую за вашою цікавою дискусією з orange.У мене в родоні також є свідки подій того часу.Я чув багато розповідів про Карпатську Січ.Там де я народився був підрозділ січовиків.Мені пощастило побаити командира того підрозділу.Багато чув про героїзм молодих хлопців.Навіть важко відрізнити правду від легенд.Так,згідно одному з усних оповідань в Иршавському районі біля села Сільце людина хлопець на прізвище Гедзур(кажуть,що родом із с.Білки, того ж району) затримав передовий підрозділ наступаючої армії хортистської Угорщини на кілька годин.Всі ці хлопці захищли не химрну україну, а свою Батьківщину Подкарпатську Русь.Тї хто вцілів стверджували відданність своєму краю. Я вперше чую ,що події 1938-1939 років була спецоперацією Абверу.Відносно цього у мене багато запитань. Правда, тоді це пояснює появу в Подкарпатські Русі агент Абверу Романа Шухевича.Він вионав завдання своїх хозяїв на всі 100%.

Istvan 2008-06-27 / 17:12:00
Слід запам"ятяти: закарпатські угорці - не Угорщина!

Юрій 2008-06-27 / 15:38:00
В жіночому характері основне - не вислухати, в чоловічому - не погодитися. Ви - чоловік. Даймо спокій Угорщині, ми самі робимо проти інтересів України немало (ну,не ми особисто, є кому крім нас!).

orange 2008-06-27 / 15:35:00
Наші пости не узгоджені в часі, але думаю, що ви, як і я, розберетеся.

orange 2008-06-27 / 15:27:00
Тут ваша помилка, Юрію. Угорщина не докладає зусиль по втягненню України в Євроатлантичні структури, як це робить, до прикладу, Польща, або, останнім часом (в контексты НАТО) Словаччина. І Бухарестський самміт НАТО, де Угорщина, йдучи в фарватері політики і інтересів Німеччини, проголосувала проти приєднання України до відповідного плану дій - тому чудовий приклад.

Юрій 2008-06-27 / 15:13:00
От і добре. У нас нема потреб і підстав чубитися при зустрічі, якщо б така відбулася. А щодо книг і родинних документів. Вони не для нав"язувння комусь якихось поглядів, а для розуміння суті речей, хоча б термінів. Зараз у мене тільки книга Хноупека на руках, інші - по людях. І не з метою когось "бабахнути".

X 2008-06-27 / 14:47:00
Ty orange ny za shto nygda ne odpovidash.jazykom trplesh a jak nychym kryty to do lysh azh ty do togo nemajesh nych.Ejbo za slova trba odpovidaty .Ja tja urahuvu... max jakosj pysav chym sja zanymash.Bijsja BREHACHU!!!bo ljudy ty nygda ne budutj viryty.

orange 2008-06-27 / 14:41:00
Не маю, Юрію, в даному випадку що вам заперечити. Безумовно, я чітко пам"ятаю, через які структури в 90-х роках реалізовувалися заходи на виконання тих, як ви пишете, стратегічних планів. Безумовно, частина людей, втягнутих у ті геополітичні забави, були щирими патріотами, якими маніпулювали інші люди - фахові аґенти, аґенти впливу, просто жадні на гроші цинічні особини. Мені щиро жаль тих людей, котрих використовували тоді, не менш шкода і тих, кого хоснують нині. Але то їх вибір, а не мій. Я не можу думати і відповідати за когось.

Юрій 2008-06-27 / 14:39:00
А зусилля Угорщини по втягненню України в Євросоюз якраз і робляться: зустрічі Президентів з підписанням документів, робота міжурядової комісіЇ і інше - це є постійно в ЗМІ. Те, що документи не завжди "ок", так апарат ще Горбачов розібрав!

Юрій 2008-06-27 / 14:14:00
Чи були ті молоді люди (в тому числі і мій дядько), щирими переконаними патріотами і т.д. і т.п. В той час, а можливо хтось і досі (хай буде здоровий на довгі літа!) - без сумніву. Але впали вони жертвами великої і брудної політики. І їх жертва - пересторога для нас: думаймо! не піддаваймося на провокації!

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини