15 листопада у місті Візеу (Португалія) завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024, на якому було представлено 4786 сирів із 47 країн світу. З-поміж них 27 – з України, зокрема й сири сироварні "Мамин сир" із села Золотарьово на Закарпатті.
Сироварка з Хустщини Наталія Ковач розповідає у Фейсбуку, що вирішила подати на конкурс два найбільш популярні серед покупців сорти сиру – "Вуйош" та "Лопта", свіжі витримані, з коров'ячого молока. Більше розраховувала на "Вуйош", однак, несподівано навіть для неї, срібну відзнаку конкурсу здобув "Лопта".
Як інформує видання Varosh, "Лопта" – це йогуртовий сир, обваляний у чорному перці із додаванням сухого часнику. Щоб отримати цей вид сиру Наталія Ковач скомбінувала два сири – швейцарський белпер кнолле та ліванський сир шанкліш. Виготовляє його за технологією сиру "лопта": кульки потім кладуть в олію і дають їм настоятися. Вони потім підсушуються, але ніжний смак йогурту залишається і вже всередину, за технологією шанклішу, додається сухий часник. Цей сир може зберігатися до 2 років.
Як повідомляє у Фейсбуку спільнота поціновувачів сиру ProCheese, участь українських сирів у конкурсі відбулася за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і сприяння Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, а також Ardis Group.
Бронзову нагороду отримали:
твердий сир «Козячий сир з трюфелем» — «Мукко», Львівщина
твердий сир «Легенда» — «Доообра ферма», Київщина
твердий сир «Бікоз» — «Доообра ферма», Київщина
твердий сир «Гауда» — «Зінка», Київщина
сир з білою пліснявою «Говерла» — «Гарбузовий рай», Львівщина
напівтвердий сир «Фонді» — «WineTime», Київщина
Срібну нагороду отримали:
твердий сир «Корона» — «Зінка», Київщина
ароматизований сир «Лопта» — «Мамин сир», Закарпаття
Загалом за три роки участі в проєкті українські сири мають уже 34 нагороди.
Закарпаття онлайн Фото Наталії Ковач і ProCheese