На курортах і в медичних закладах Закарпаття лікуватимуть продуктами бджільництва

Уже кілька років як західні регіони України започаткували проведення спеціальних екологічних конференцій, на яких розглядаються питання впливу довкілля на здоров’я людини. Ініціаторами таких регіональних і міжнародного рангу конференцій виступають медики, екологи, біологи.

Такі конференції вперше почали проводитись кілька років тому Тернопільським медичним університетом, а уже два роки як такі ж конференції проводяться на Закарпатті, під керівництвом медичного факультету Ужгородського університету.
Друга така Міжнародна конференція «Довкілля та здоров’я людини» відбулась в квітні цього року на базі санаторію «Квітка полонини».
На конференції було розглянуто і обговорено роботи вчених з України, Росії, Словенії з таких напрямів, як роль екзоекології в ендоекології людини, питання йодної недостатності та її вплив на здоров’я людини, роль біологічно активних додатків в оздоровленні людини, питання агротехніки та застосування лікарських рослин.
Основний акцент, практично у всіх доповідях, робився на використанні різних засобів природного походження, в першу чергу фітопрепаратів, і на негативному впливі довкілля.
Конференція прийняла таке практичне рішення. Проведена міжнародна конференція — це конкретний внесок вчених різних спеціальностей щодо виконання взятих Україною у 2004 році зобов’язань перед міжнародним європейським співтовариством з проблеми «Майбутнє наших дітей» (Європейське бюро ВООЗ: EURO.WHO.INT).
Питання довкілля і здоров’я людини стає дедалі актуальнішим. Так званий науково-технічний прогрес призвів до порушення екологічної рівноваги з негативними наслідками для здоров’я. З повітрям, водою, їжею в організм людини потрапляють токсичні речовини, радіонукліди, пестициди, гербіциди, інші модулятори росту рослин, які негативно впливають на здоров’я людини. Населення надмірно вживає алкоголь, нікотин, генетично модифіковану їжу. Збільшується захворюваність, смертність, зменшується народжуваність (крім Закарпатської обл.). Тому виникла потреба об’єднати спеціалістів різного профілю для обговорення питань, пов’язаних з довкіллям і здоров’ям людини, та пошуку реальних шляхів виходу з кризової ситуації.
Особливу увагу приділено питанням йододефіциту, який має місце в ендемічних районах, а також в цілому по Україні в постчорнобильський період. Поставлено акцент на питанні раціонального використання біологічно активних речовин з метою профілактика йододефіцитних захворювань і їх ускладнень. На основі знань про механізм дії йодовмісних препаратів, особливо природного походження, більш широко рекомендувати їхне використання в лікуванні та профілактиці різноманітних захворювань при йододефіцитних станах. На реабілітаційному етапі лікування хворих постійно приділяти увагу поєднаному застосуванню йодовмісних фітотерапевтичних препаратів, харчових продуктів, збагачених йодом, для нормалізації й збереження оптимальної функції щитоподібної залози.
Учасники конференції підтримали практичний досвід Українського інституту екології людини та рекомендували МОН України широко запроваджувати в систему освіти (дитячі садки, початкові та середні навчальні заклади освіти) постійний моніторинг та ендоекологічну профілактику здоров’я учнів, що дозволяє сьогодні досягати високих показників здоров’я і гарантованої екологічної безпеки здоров’я саме в реальних екологічних умовах довкілля.
Конференція констатувала таке.
Особливо важливе значення для збереження здоров’я дітей та молоді має постійне вживання високоякісних фасованих питних вод.
Потрібно включити питання екологічної освіти та раціонального харчування і здоров’я людини в шкільні програми, а також в програми вищих навчальних закладів з метою формування духовної свідомості та культури підростаючого покоління, що лежить в основі виховання позитивного світогляду нації.
Використовуючи досвід науковців і лікарів- практиків стосовно здорового харчування, вивчати можливості застосування продуктів рослинного походження з екологічно чистих територій для збереження і зміцнення здоров’я населення.
Сприяти розвитку лікування продуктами бджільництва шляхом впровадження раціональних схем апітерапії в санаторно-курортне лікування та в медичних установах Закарпатського регіону та України в цілому.
Активізувати громадськість, управлінські органи, телебачення, пресу, медичні та освітянські кадри до участі в оздоровленні навколишнього середовища, що, безумовно, приведе до покращання ендоекології людини.
Рішення конференції направити в ЮНІСЕФ та регіональне представництво ВОЗ в Україні, Міністерству освіти і науки України, МОЗ України, облдержадміністрації, ректорату УжНУ, учасникам конференції.

"День"
19 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини