Закарпатським судом відкрито провадження у справі щодо будівництва вітряків на полонині Руна

10 вересня 2024 року Закарпатський окружний адміністративний суд виніс ухвалу про відкриття провадження у справі за позовом Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" до Тур’є-Реметівської сільської ради Ужгородського району щодо визнання протиправним та скасування рішення Тур’є-Реметівської сільської ради № 1242 від 23 травня 2024 року «Про затвердження детального плану території ур. "Полонина Руна".

Закарпатським судом відкрито провадження у справі щодо будівництва вітряків на полонині Руна

Судове провадження у цій справі вирішено проводити за правилами загального позовного провадження, оскільки обсяг доказів та складність справи роблять спрощену процедуру недоцільною.

Підготовче засідання призначено на 11 жовтня 2024 року о 09:00.

Цікаво, що інвестор у цій справі — підприємство, яке було створено лише у 2023 році — ТОВ «Вітряний парк Тур’янський», має статутний капітал у 10 000 грн, 1 найманого працівника та єдиного засновника — жительку Донецької області з м. Бахмут. За які кошти інвестор планує збудувати 30 вітряків — невідомо.

Водночас, за свідченням місцевих мешканців та регіональних медіа, уже тепер (до отримання висновку з ОВД щодо планованої діяльності) розпочато активну діяльність з розчищення дороги від дерев та насаджень для уможливлення проїзду важкої будівельної техніки до місця будівництва вітряків.

Керуючись абзацом 2 частини 10 статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», ЕПЛ звернулася до Міндовкілля з проханням зупинити розгляд документів, поданих ТОВ «Вітряний Парк Тур’янський», для надання висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності до винесення судом відповідного рішення. І тепер очікує на результати розгляду звернення.


ДОВІДКОВО

Останні пів року в медіа та на місцях на Закарпатті тривають дебати щодо забудови полонини Руна поблизу селища Тур’є Ремети тридцятьма вітряками. І прихильники, і противники цього плану мали можливість взяти участь у громадських обговореннях та дебатах, що проходили під час розробки й затвердження Детального плану території розміщення ВЕС на полонині Руна, а також у соцмережах і медіа. Прихильники аргументували необхідність розвитку альтернативної енергетики на тлі останніх кризових явищ в енергетиці, а також наголошували на необхідності інвестицій для громади. Екологи ж акцентували на цінності полонини Руна, наявності численних об’єктів ПЗФ довкола полонини, орнітологічного заказника та ризиках, пов’язаних із розширенням існуючих і будівництвом нових доріг для спорудження та обслуговування вітряків на високогір’ї.

23 травня 2024 року Тур’є-Реметівською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області було прийнято рішення № 1242 "Про затвердження детального плану території "ур. Полонина Руна".

Цікаво, що Завдання на розроблення детального плану території "Детальний план території ур. "Полонина Руна" Тур’є-Реметівської сільської ради містило такі завдання для розробника ДПТ: створення єдиного цілісного і якісного рекреаційного простору з м’яко вписаними об’єктами зеленої енергетики з максимальним збереженням рекреаційного потенціалу і цінного Карпатського простору; використання природного потенціалу без шкоди для природи й можливості розвитку територіальної громади.

Водночас затверджений детальний план не містить даних щодо розробки єдиного та цілісного рекреаційного простору. Всупереч затвердженому завданню, детальним планом передбачається виключно будівництво ВЕС, що включатиме: до 30 сучасних вітроенергетичних установок потужністю до 5,5 МВт, з висотою башти до 100 м, діаметром ротора до 155 м; діаметр секцій — до 7 м; вага секції башти — до 90 т; розміщення силового трансформатора (внизу 950В/35кВ); клас вітру — 2а; площа майданчика, необхідного для розміщення однієї ВЕУ, орієнтовно складатиме 0,6–0,7 га; технологічні дороги між ВЕУ, технологічні заїзди-виїзди до ВЕУ для спецавтотранспорту; кабельні мережі (кабельні лінії 35 кВ та кабельні лінії зв’язку). Отже, ДПТ не враховує ті завдання, які перед ним ставила відповідна місцева рада — замовник містобудівної документації.

Як з’ясували юристи ЕПЛ, вказане рішення було прийняте неуповноваженим суб’єктом владних повноважень. Згідно з приписами абзацу 2 пункту 4.12 Порядку розроблення містобудівної документації, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.11.2011 № 290, детальний план території, розташованої за межами населеного пункту, розглядається і затверджується відповідною районною державною адміністрацією, а в разі відсутності адміністративного району — відповідно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями. Отже, Тур’є-Реметівська сільська рада не мала повноважень на прийняття рішення щодо затвердження ДПТ за межами населеного пункту.

Також розробка і затвердження детального плану території відбулися із значними та систематичними порушеннями процедури громадських обговорень, вимог містобудівного та природоохоронного законодавства.

Через зазначені порушення ЕПЛ вирішила звернутися до суду для оскарження рішення Тур’є-Реметівської сільської ради від 23 травня 2024 року № 1242 «Про затвердження детального плану території "ур. Полонина Руна".

Як тільки інвестор отримав затверджений ДПТ, він перейшов до наступного етапу. У реєстрі ОВД на сайті Міндовкілля 14.06.2024 р. ТОВ «Вітряний парк Тур’янський» було оприлюднено Повідомлення про плановану діяльність, що передбачає нове будівництво 30 вітряків на полонині Руна, яка є однією з найбільших полонин Карпат і має неабияку цінність, оскільки розташована серед значного обсягу об’єктів природно-заповідного фонду — оточена пралісовими пам’ятками природи (пралісами та квазіпралісами тощо). Дорога до планованого місця розташування ВЕС пролягає через загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Тур’є-Полянський», на території якого заборонене будь-яке будівництво споруд, шляхів, лінійних та інших об’єктів транспорту і зв’язку, не пов’язане з охороною території заказника, рубки головного користування та прохідні рубки догляду, знищення та пошкодження окремих дерев, чагарників, трав’яної рослинності, проїзд усіх видів транспорту поза дорогами загального користування, за винятком технологічного і службового транспорту землекористувача.

 

27 вересня 2024р.

Теги: Руна, полонина, вітряки, вітропарк

НОВИНИ: Соціо

22:14
30 вересня буде частково обмежено рух вантажів на митному кордоні "Вишнє Нємецьке – Ужгород"
11:35
/ 3
Головою Берегівського районного суду обрано Юрія Гецка
11:23
У Порошкові на Ужгородщині парафія УПЦ МП перейшла до ПЦУ
23:19
У День туризму в нацпарках Закарпаття буде День відкритих дверей, а в музеях – "Вільні години"
15:35
У Мукачеві ще один водозабір працюватиме на сонячній енергії
11:47
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Едуардом Кострабою
11:06
/ 1
У четвер в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Міланом Романчаком
19:42
З 1398 легкових авто, розмитнених цьогоріч на Закарпатській митниці, лише 4 нові
18:17
У ПП "Чоп (Тиса)" через ремонт протягом тижня можливе ускладнення руху легкового автотранспорту
18:07
За підсумками Мукачівського півмарафону вдалося зібрати 2,5 млн грн на ЗСУ
16:03
/ 2
Олекса Мишанич і югославські руснаки
13:11
/ 5
Наприкінці жовтня Закарпаття відвідає предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній
11:07
На Луганщині поліг Василь Шепель з Буштина Тячівського району
11:18
/ 2
Ігри про права людини презентували в Ужгороді
14:54
/ 1
У Тересві на Тячівщині попрощаються з Миколою Леманинцем, що загинув на Донеччині
23:08
На Закарпатті НСЗУ зафіксувала найбільший в країні приріст нових аптечних пунктів
22:14
/ 4
На Закарпатті середня зарплата лікарів становить ₴26 тисяч, керівників медзакладів – ₴120 тисяч – НСЗУ
19:45
На Донеччині поліг Іван Тулайдан з Ясіні на Рахівщині
17:44
На Закарпаття прибув ще один евакуаційний потяг з Донеччини
17:05
/ 5
Голова НСЗУ в Ужгороді розповіла про результати моніторингу лікарень Закарпаття
15:40
/ 5
ВР перейменувала 4 села на Закарпатті
14:35
Упродовж 2-х тижнів у ПП "Чоп – Загонь" буде частково обмежено рух транспорту на виїзд
11:56
/ 1
У Хусті в четвер попрощаються з полеглим на війні з росією 60-річним Юрієм Величком
21:52
Закарпатка народила в авто "швидкої" на перехресті біля церкви в центрі Виноградова
21:34
Вакарчук показав світлини з рідного Мукачева – дитяче фото з мамою і "доросле" селфі з нею
» Всі новини