В Ужгороді презентували 16-й том авторської "Історії України" Сергія Федаки (ФОТО)

Творча зустріч із автором відбудеться також у вівторок у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф.Потушняка. Про це інформує департамент культури Закарпатської ОДА.

В Ужгороді презентували 16-й том авторської "Історії України" Сергія Федаки (ФОТО)

У четвер, 15 серпня, у філії Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая «Народний літературний музей Закарпаття» відбулася презентація книги доктора історичних наук, професора УжНУ Сергія Федаки – це новий, 16-й том авторської «Історії України». Він має назву «Розбудова держави 1996-2024».

«Особливу увагу приділено двом революціям – Помаранчевій та Гідності. Прослідковано електоральні процеси, демократичні зміни влади, оновлення українського політикуму, а також складні соціально-економічні процеси. Завершують виклад події сучасної російсько-української війни – від перших її спалахів (2014 р.) до бойових дій літа 2024 р.», – ідеться в анотації до книги.

Сергій Федака детально розповів гостям презентації про наповнення нового видання та загалом про роботу над багатотомною «Історією України», що складається з трьох серій: «Долітописна історія», «Літописна історія» та «Модерна історія». 16-томник побачив світ в ужгородському видавництві «TIMPANI», перший том був надрукований у 2020 році, крайній – щойно. Як розповів директор видавництва Ярослав Федишин, спеціально для презентації прихопив кілька сигнальних примірників, решту накладу буде видано до Дня Незалежності України. Також він зазначив, що дуже відповідально та почесно для видавництва бути долученим до реалізації такого знакового проєкту.

Привітала Сергія Федаку з презентацією книги в.о. директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Галина Ломпарт. Вона наголосила на вагомості цієї праці не лише для доробку історика, а й у значно ширшому контексті – вивчення історії України, і Закарпаття зокрема, адже йому тут приділена належна увага. За її словами, нашому краю неабияк пощастило мати такого літописця, саме завдяки таким людям до наших часів дійшла історична правда, яка дає нам розуміння хто ми є, і впевненість, що наша держава не повинна бути знівельована, поглинута ворожими народами. Важливо, щоб новітня історія, яка твориться на наших очах, так само об'єктивно була записана для майбутніх поколінь.

Приєдналася до вітань заступниця начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОДА-ОВА Марина Чепа-Марковці. Вона також подякувала авторові за видання такої фундаментальної праці та за багаторічну взаємодію, участь у роботі низки експертних комітетів при ОВА, де думка Сергія Федаки як історика, письменника, критика – завжди має вагу.

З вітальними словами з нагоди презентації, а також майбутнього ювілею Сергія Федаки, виступили відомі вчені, письменники, видавці, журналісти і митці, серед яких Петро Ходанич, Іван Сенько, Віктор Браславець, Василь Ільницький, Василь Бедзір, Михайло Белень та інші. Вони високо оцінили внесок Сергія Федаки у дослідження історії України та Закарпаття – як важливої і невіддільної частини нашої держави. Також поділилися власними враженнями від здобутків автора як талановитого письменника та публіциста. А ще мовили про феномен родини Федак, яка дала нашому краєві одразу кількох потужних наукових, культурних і громадських діячів.

Презентацію модерував директор філії «Народний літературний музей Закарпаття», письменник Василь Густі, який на завершення запросив присутніх оглянути виставку книг Сергія Федаки різних жанрів і періодів діяльності.

Нагадаємо, що творча зустріч із автором для широкого кола читачів відбудеться також у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф.Потушняка – у вівторок, 20 серпня, о 17:00.

16 серпня 2024р.

Теги: Федака, історія, презентація

НОВИНИ: Соціо

15:54
В ужгородському скансені відкриється фотовиставка про Харків під час війни
13:53
/ 1
У лікарні помер прикордонник Ігор Висторобський з Буштина, який два тижні тому отримав важкі травми під час обстрілу на Донеччині
11:16
На війні з росією поліг Іван Басараба з Косівської Поляни на Рахівщині
02:37
У Верхньому Коропці проведуть в останню дорогу полеглого на війні з росією Володимира Новодольського
16:00
У Мукачеві в четвер прощатимуться з полеглим Героєм Максимом Решетніковим
11:33
/ 1
Ігри про права людини презентує в Ужгороді молодь, що їх розробляла
22:46
У Закарпатській обласній станції переливання нестача крові всіх груп
22:17
У нацпарку "Синевир" через рев оленів запровадили "сезон тиші"
11:31
В Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Антоном Оленчуком
06:53
/ 2
У Тарновцях на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Іваном Джупіною
14:54
/ 13
До 1131-го дня народження Ужгорода його "промаркували" ще однією угорською мініскульптуркою
13:02
/ 1
Сьогодні на Хустщині востаннє зустрічають з війни Василя Славу з Золотарьова
11:32
/ 1
На війні з росією загинув Сергій Мартинов із 73-го батальйону ТрО Закарпаття
15:10
/ 1
На російській Курщині загинув штурмовик Дмитро Бобов з Грушова на Тячівщині
19:54
/ 1
На війні з росією поліг Іван Молдавчук з Рахова
13:43
/ 1
У понеділок в Мукачеві прощатимуться з Оленою Бабіцькою, що загинула при ракетному обстрілі Полтави
13:16
/ 1
Під час ракетного обстрілу Полтави загинув також Юрій Тулайдан з Лазещини на Рахівщині
17:22
/ 2
У суботу в Сваляві попрощаються з військовослужбовцями Ростиславом Турянином і Мирославом Діаничем, що загинули при обстрілі Полтави
22:58
У Демечах на Ужгородщині провели в останню дорогу прикордонника Леоніда Титоненка, що загинув ще в липні 2023-го під Бахмутом
17:52
/ 4
У боях на Харківщині поліг Василь Декет з Дубового на Тячівщині
15:34
Через ремонт мосту через Тису від сьогодні на місяць буде зупинено пропуск транспорту у ПП "Солотвино – Сігету-Мармацієї"
14:57
/ 1
Підтверджено загибель на війні з росією Йосипа Вовчка з Хуста, що вважався зниклим безвісти з жовтня 2022 року
11:38
Закарпаття зустріло евакуаційний потяг із Краматорська Донецької області
11:24
З війни з росією "на щиті" повернеться додому Золтан Єрмолаєв з Королева на Берегівщині
11:10
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Лукій з Великої Копані Виноградівської громади
» Всі новини