Як розпізнати якісний кухонний ніж: поради та хитрощі

Світ ножів дивує різноманітністю, але як серед цього різноманіття знайти справжній якісний ніж, а не просто чергову блискучу підробку? На перший погляд, це непросте завдання. Але не хвилюйтеся, ми поділимося з вами секретами, які допоможуть вам зробити правильний вибір.

1. Ціна – індикатор, але не гарантія

Так, якісний ніж не може коштувати копійки. Але й висока ціна не завжди свідчить про бездоганну якість. Тож до цієї характеристики ставтеся з розумом, адже вона дає лише первинне уявлення.

Правило просте, якщо ви хочете купити щось дійсно якісне та корисне, вам знадобиться спочатку хоча б трохи розібратись у темі, отримати певну інформацію. Що ж, якщо ви все ще читаєте цю статтю, ви на вірному шляху!

2. Матеріал та якість виготовлення – запорука довговічності

Ціна і якість ножа дуже часто залежать від якості матеріалу, з якого він зроблений. Якісні матеріали не можуть коштувати дешевше, чим вони коштують. Але ми ніколи не зможемо дізнатись, що саме стало головною складовою ціни конкретного ножа – якісна сталь, чи просто маркетингові хитрощі. Щоби розібратись у цьому, треба трохи дізнатися про матеріали, з яких роблять ножі.

2.1 Що саме робить матеріали якісними?

Для матеріалу, з якого роблять лезо ножа, головними характеристиками є:

  1. Твредість. Чим твердіший матеріал, тим довше лезо буде залишатись гострим.
  2. Пластичність. Чим більш пластичний матеріал, тим менш крихке буде лезо. На жаль, часто тверді матеріали є зовсім не пластичними. І навпаки.
  3. Корозійна стійкість. Кухня – вологе середовище. Чим більш лезо кухонного ножа стійке до корозії, тим краще.

Виходячи з цього, ми можемо поговорити про матеріали, з яких роблять більшість сучасних кухонних ножів.

2.2 З яких матеріалів роблять сучасні кухонні ножі? Який краще вибрати для домашньої кухні?

Нержавіюча сталь

Як видно з назви, не іржавіє (чи майже не ржавіє, це залежить від сорту сталі).

Часто нержавіючі сталі доволі пластичні, але на жаль, не дуже тверді. Частіш за все, ніж з нержавійки затупиться швидше, чим ніж з вуглецевої сталі. Але й заточити його буде не складно.

Регулярне використання мусату вирішує більшість проблем (але про це трохи нижче).

Сучасні якісні сорти сталі часто мають дуже вдалий баланс між твердістю та пластичністю і дозволяють ножу залишатись гострим доволі довго. Добавте до цього практичність та простоту у догляді, і ви вже не будете дивуватись, чому саме нержавючу сталь частіш за все використовують для виготовлення кухонних ножів, зроблених саме для домашнього використання.

Найбільш популярними ножовими нержавіючими сталями є: 1.4116, X50CrMoV15, 3Cr13, AUS-8, VG-10.

Сучасні виробники часто вказують сорт сталі прямо на лезі, або на коробці з ножами. Звертайте увагу. Якщо виробник не вказує сорт сталі, з якої зроблено ніж – це не дуже добрий знак.

Вуглецева сталь

Якісна вуглецева сталь тверда та міцна. Ножі, що зроблені з неї гарно ріжуть, довго залишаються гострими.

Але є в неї і певні недоліки.

По-перше, вуглецеві сталі дуже бояться корозії (особливо це касається дорогих дамаських сталей). Тому ножі з вуглецевої сталі потребують постійного уважного догляду.

По- друге, самі тверді сорти вуглецевих сталей можуть бути дещо крихкими та погано переносити грубе обходження, удари, падіння, зіткнення з матеріалами більш твердими за себе (наприклад, керамікою, каменем, склом, міцними кістками).

Ну і по-третє, ножі з якісної твердої сталі часто не просто заточувати. Особливо, якщо ви не маєте досвіду та спеціального обладнання.

Та й коштують такі ножі часто зовсім не дешево. Хоча, повторимо, при правильному заточуванні ріжуть вони просто прекрасно.

Усі ці причини приводять до того, що вуглецеві та дамаські сталі є вибором профессіональних шеф-кухарів. Для профі головне те, як ріже ніж. Такі речі як велика ціна та складність догляду для них – цілком виправдана плата за гостроту.

Кераміка

Дуже тверда, довго тримає гостроту, дуже гігієнічна (бо ніяк не реагує з продуктами та не впливає на їх смак), звосім не боїться корозії, легка.

Головний недолік – крихкість. Керамічні ножі дуже не люблять падати та битись о щось тверде.

Ну і коли такій ніж затупиться остаточно, вдома ви його точно не заточите. На щастя, станеться це дуже не скоро.

3. Естетика – нехай ваш ніж приносить задоволення

Кожен хоче мати на кухні не лише функціональний, але й красивий інструмент. Тож не забудьте звернути увагу на дизайн ножа, адже він буде тішити вас щодня.

До того ж, якщо виробник витратив гроші на дизайнера (чи на вибір вже готового дизайну) – це ознака того, що він відноситься до свого продукту хоча б з цікавістю. І це дуже гарна ознака.

4. Ознаки якісного ножа

Вага

Якісний ніж має відчутну вагу, адже це свідчить про його міцність та надійність. Але ця вага не має бути надмірною.

Також пам'ятайте, що керамічні ножі зазвичай легші за інші.

Взагалі, краще зважити ніж у власних руках, перш чим купувати його. Тільки ви можете вирішити, зручний ніж для вас або ні.

Лезо

Лезо повинне бути рівним, симетричним, без тріщин чи інших дефектів.

Гостре та рівне лезо – запорука легкого та приємного різання. Приділить цьому моменту увагу. Це важливо.

Фіксація клинка

Клинок повинен щільно фіксуватися в руків'ї, не хитатись та не люфтити. Не має бути щілин між сталевим хвостовиком та пластиковими чи дерев'яними накладками. Туди обов'язково буде попадати бруд та вода. Це не гігієнічно. І це з часом просто зруйнує ваш ніж.

5. Догляд за ножами

  • Мийте ножі вручну

Ніколи не кидайте їх у посудомийну машину! Посудомийна машина просто нищівна для лез та руків'їв. Мийте ваші ножі вручну.

  • Регулярно точіть ножі

Регулярно використовуйте мусат. Підтримуйте гостроту леза.

Як не дивно, гострий ніж безпечніший за тупий. Його різ більш контрольований. Робота ним менше втомлює вас, тому менше шансів, що ви зробите якусь помилку.

  • Зберігайте ваші ножі правильно

Зберігайте ножі в спеціальному блоці або на магнітній стрічці. Не кидайте ніж до шухляди з виделками та ложками.

7. Які ножі потрібні на кухні в першу чергу

Насправді, для виконання більшості завдань вам знадобиться лише 3 основних ножа. Інші можна докупити пізніше, керуючись власним смаком та потребами.

7.1. Кухарський ніж (шеф-ніж)

  • Це дуже ефективний ніж, який однаково добре впорається з м'ясом, рибою, овочами, фруктами та зеленню. Він дуже корисний,якщо ви багато готуєте чи хочете стати справжнім кулінаром.
  • Довжина леза зазвичай становить від 20 до 30 см.
  • Вибирайте ніж з якісної сталі, з зручним руків’ям та гострою кромкою.
  • Якщо ви, навпаки, готуєте не дуже часто та багато, то вам більше підійде універсальний кухонний ніж (utility knife).

7.2. Хлібний ніж

  • Цей нiж з зубчастим лезом легко впорається з будь-яким хлібом, багетом або паляницею. Скоринка та м’якуш залишаться цілими та рівними.
  • Довжина леза хлібного ножа зазвичай становить від 20 см. Занадто короткий не беріть. Торт чи велику паляницю таким нормально не розріжеш.
  • Зверніть увагу на форму зубців: хвилясті ріжуть більш охайно, гострі та “хижі” ріжуть більш швидко.

7.3. Ніж для чищення овочів та фруктів

AD_4nXdPKGjbnlWh1Sy4_akh8FY57B1PCSn4FO8tQDwXarU3-OVBGvOVeb6LoAJmviqHYLBjSqfUZnIJLwOTKmXi3-vQlAhu9g13GmJ_81u-tEeeSJ7pEzkCIENNPgZjO6b72DJ5IIOqqKDocUR09tcMGrlfAHeO?key=O-f4Z0fWOOIoX4w2XVd2zw

  • Цей маленький, але спритний помічник стане незамінним для чищення овочів, фруктів, подрібнення зелені та виконання інших дрібних робіт.
  • Довжина леза овочевого ножа зазвичай становить від 6 до 10 см.
  • Для зручності та безпеки вибирайте ніж з ергономічною ручкою.

Джерело - https://grossman.com.ua

22 липня 2024р.

Теги: ножі, вибір, кухня, Grossman, Ґроссман

НОВИНИ: Різне

21:12
Буданов: Telegram – це загроза національній безпеці
20:49
Розкладні смартфони нового покоління зі штучним інтелектом
20:36
Як підготувати дитину до хірургічного втручання
20:32
Огляд пакувальників за методом "wrap around"
22:26
Ефективне використання LinkedIn для розвитку афіліатної мережі: Кейс агенції Power-Up
22:22
Вуличний стиль з вишиванкою: трендові образи на кожен день
13:57
Безпека в хмарі та її значення
16:47
Джинси Celine: Елегантність та сучасність у кожній деталі
19:51
Санаторний відпочинок в Закарпатті
16:48
Обираємо тактичний рюкзак онлайн правильно: Три ключові кроки
14:47
Зеленський підписав закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф
21:13
Творчий підхід до написання та оформлення курсової роботи
13:47
ВР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду
23:16
Чи варто купувати обручку з діамантом онлайн?
13:35
/ 2
Парламент ухвалив закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф
09:47
Президент Німеччини закликав угорщину зберегти єдність ЄС щодо України
11:28
ISW: Маневром у Курській області рф українські військові компенсували перевагу росії
17:51
Цікаві факти про Німеччину
15:53
/ 6
Російський фізик написав листа путіну з пропозицією завдати ядерного удару по Бескидському тунелю
17:49
Що купити дитині на 5 років
20:33
Одяг для активного відпочинку: що обрати для походів і прогулянок
18:42
Counter-Strike 2 – розвага і заробіток, або Три способи отримати дохід від улюбленої гри
21:55
Секрети успішного монтажу клінкерної плитки: поради та нюанси
21:53
Як доглядати за делікатною білизною, щоб вона служила довше?
21:46
Основні кроки для початківців у бджільництві
» Всі новини