орбан прибув до москви і зустрівся з путіним

Керівник росії владімір путін прийняв у п'ятницю у кремлі прем'єр-міністра угорщини віктора орбана для переговорів, у тому числі про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва.

путін заявив, що на зустрічі у них з орбаном буде можливість обговорити "усі нюанси" ситуації в Україні. При цьому він підкреслив, що орбан прибув до москви зокрема як лідер країни, що головує у Раді ЄС.

"Ви напевне знаєте про мій виступ перед керівництвом МЗС зовсім нещодавно в москві. Там викладено нашу позицію щодо можливого мирного врегулювання. І, звичайно, я готовий обговорити з вами нюанси", – сказав путін.

14 червня, на зустрічі з керівництвом російського МЗС, путін виклав свої "умови для початку мирних переговорів" з Україною. Його ультиматум полягає у тому, що українські війська мають вийти з усієї території чотирьох українських областей, а Київ має заявити про відсутність планів вступити до НАТО.

орбан подякував путіну за зустріч, сказавши, що це вже 11-та їхня зустріч за останнє десятиліття. Але, за його словами, ця зустріч "особлива", оскільки припадає на головування угорщини у Раді ЄС.

"Стрімко скорочується кількість країн, які можуть поговорити і з тією, і з іншою стороною конфлікту. Скоро угорщина, вочевидь, буде єдиною країною в Європі, яка може поговорити з усіма… Хотів би дізнатись вашу позицію стосовно низки важливих для Європи питань", – сказав орбан.

Пізніше на пресконференції путіним у москві орбан розповів, що після поїздок до москви та києва зрозумів, що позиції обох сторін стосовно розв'язаної рф загарбницької війни "є дуже далекими": "Я відчув, що позиції дуже далекі один від одного, що потрібно зробити багато кроків для встановлення миру, але перший важливий крок до діалогу вже зроблено", – додав угорський прем'єр.

Згодом канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився з приводу суперечливого візиту прем'єр-міністра угорщини віктора орбана до москви. Про це він написав у соцмережі Х (Twitter).

Шольц підкреслив, що зовнішня політика Європейського Союзу не залежить від орбана, чия держава з 1 липня головує у Раді Євросоюзу.

"віктор орбан відвідує путіна як прем'єр-міністр угорщини. У зовнішній політиці Європейську раду представляє Шарль Мішель", – зазначив німецький канцлер.

Позиція ЄС, за його словами, дуже чітка, і полягає у засудженні російської загарбницької війни. "Україна може розраховувати на нашу підтримку", – запевнив Олаф Шольц.

А посол США в угорщині Девід Прессман заявив, що угорський прем'єр віктор орбан не може вважати себе "миротворцем", поки не вимагатиме від владіміра путіна припинення війни на умовах, що поважають суверенітет і територіальну цілісність України.

Про це Прессман написав в X (Twitter).

Допис американського дипломата стосується поїздки орбана до Москви.

У цьому контексті Прессман нагадав свій коментар про попередню зустріч орбана й путіна в Китаї.

"Лідер угорщини вирішив стати на бік людини, чиї сили несуть відповідальність за злочини проти людяності в Україні, і є єдиним серед наших членів Альянсу. У той час як росія завдає ударів по українському цивільному населенню, Угорщина благає про бізнес-угоди", – писав тоді американський дипломат.

Тепер, за його словами, цей допис може стосуватися й нинішньої зустрічі орбана з путіним, а також дев’яти візитів до рф угорського міністра закордонних справ петера сійярто.

"Йдеться не про "мир", а про вигоду, і це величезна шкода для угорців і відносин угорщини з її союзниками.  Поки орбан не наполягатиме на тому, щоб путін припинив свою жорстоку війну на умовах, які поважають суверенітет і територіальну цілісність України, він не є миротворцем", – написав посол США.

Речник угорського уряду Берталан Гаваші заявив, що орбан прибув до москви у рамках своєї "миротворчої місії". Його візит до росії відбувається всього за кілька днів після відвідин Києва 2 липня.

орбан не інформував Європейську комісію про свої плани відвідати москву та не координував свої дії з нею.

05 липня 2024р.

Теги: орбан, угорщина. путін, росія

НОВИНИ: Різне

11:13
Макрон закликав уникати подвійних стандартів щодо війни в Україні й на Близькому Сході
22:30
Яка ж вода називається мінеральною: різновиди та призначення
21:17
/ 4
Справа про зґвалтування дівчинки на Воловеччині: адвокати обвинувачених намагаються закрити провадження
00:03
/ 1
Трендові картини та постери для дома і офісу: від класиків живопису до сучасних "Бенксі"
16:11
Україна отримала Patriot від Румунії
23:43
Односпальні ліжка: огляд моделей та їхніх особливостей
23:38
Подорож європейськими кухнями: 5 класичних рецептів
22:10
FT: Байден може переглянути статус заявки України до НАТО до кінця свого терміну
22:03
Рютте: Членство України в НАТО залежатиме від перебігу війни
22:00
Новий генсек обіцяє наблизити вступ України в НАТО
21:53
Новий генсек НАТО Марк Рютте оголосив Україну вершиною списку своїх пріоритетів
21:45
Експрем’єр Нідерландів Марк Рютте офіційно став новим генсеком НАТО
21:25
Рекордні 49% росіян вже хочуть закінчення війни з Україною – росЗМІ
23:20
орбан вже організовує альтернативний українському "мирний саміт" на основі ініціативи Китаю та Бразилії
16:05
Сибіга з будапешта розповів, що там відзначають "позитивну динаміку" довкола нацменшин
13:14
Сибіга за дорученням Зеленського поїхав до угорщини на переговори з сійярто
11:16
Книги про відомих людей: надихаючі історії та життєві уроки
20:36
SMM як інструмент для просування: 5 ключових плюсів
18:10
Масажні столи для професіоналів: як поліпшити послуги масажного салону
19:35
Пароніт ПМБ та ПОН: у чому різниця та який вибрати?
19:28
Вологий корм для собак від Клубу 4 Лапи
15:18
У комітеті нацбезпеки підтвердили, що мобілізацію чоловіків віком від 50 років обмежили
15:22
Цікаві місця Закарпаття: Відкрийте чарівний край
14:57
США виділили майже $8 млрд на зброю для України включно з авіабомбами JSOW і Patriot
16:54
Переваги та недоліки акрилової ванни
» Всі новини