Евакуаційний поїзд Харків – Ужгород рятує людей від війни (ВІДЕО)

З гарячих точок Харківської області, де наразі тривають активні бойові дії, евакуйовано понад 12 тис. осіб.

Евакуаційний поїзд Харків – Ужгород рятує людей від війни (ВІДЕО)

Російські окупанти продовжують бомбити Харків коригованими авіаційними бомбами (КАБ). Тож обласна влада робить усе, щоб охочі могли тимчасово евакуюватися в безпечніші регіони України. Напередодні з Харкова вивезли людей, які втекли від путінської війни в Закарпатську область, повідомляє FREEДОМ.

Від будинку, зруйнованого російськими бомбами та снарядами 65-річної Тетяни Кононенко, залишилися руїни. Сама вона родом із невеликого села Зелений Гай в Ізюмському районі. До повномасштабної війни там жило 133 людини, починаючи з лютого 2022 року російські окупанти стерли з лиця землі цей населений пункт.

“Всю ніч били по нас. І ось ми тоді в чому були, в тому й поїхали, боялися, і спина ціпеніла, чи будуть услід стріляти, чи ні. А взагалі ми там півтора року жили: я не знаю, як ми вижили. До нас електрики приїжджають: усе ж дроти всі скручені, вирви від снарядів кругом. Вони на нас дивляться і кажуть: ви що тут — безсмертні?” — сказала Тетяна.

Майже рік тому пенсіонерка разом із чоловіком і 40-річним сином із синдромом Дауна переїхали в Борову, сподіваючись знайти безпечніше місце в Ізюмському районі. Але навесні цього року ситуація погіршилася і там, путінські терористи випускають ракети по домівках мирних жителів щодня.

“Уже весь центр у Боровій розбили. Страх. Ми боїмося. Не можемо більше, ми старі вже”, — сказала Тетяна.

Щоб убезпечити себе, сім’я Кононенків ухвалила рішення тимчасово евакуюватися в Закарпатську область. Із собою взяли три сумки та собаку Боба, якого їм подарували українські військові.

“Собака цей із бліндажа, подарунок мені від солдатів. У відрі його привезли. Він найменший залишився, інших хлопці розібрали. Мамка його на розтяжці підірвалася”, — розповів житель Зеленого Гаю Микола Кононенко.

Поруч із пенсіонерами також чекає на евакуацію на Закарпаття Анастасія. Дівчина розповіла, що їхала з Донецької області до майбутнього чоловіка в Харків, який служить у Збройних силах України (ЗСУ). Але так вийшло, що молоді люди не побачилися, а дівчина опинилася у Вовчанському районі в родичів, і коли там у травні почалися активні бойові дії, їй довелося виїжджати.

“Приїхала на розпис, а вийшло так, що не встигли, його поранило. У мене тут дядько живе, Вовчанський район село Шевченкове. Я приїхала до чоловіка, і в гості, а вийшло, що довелося евакуюватися через вибухи. Чоловік зараз у Києві. Я хотіла його дочекатися, а потім додому повернутися”, — повідомила переселенка з Вовчанського району Анастасія.

Це вже другий організований виїзд людей із гарячих точок Харківської області — Вовчанської, Липецької, Ізюмської громад. Про можливість виїхати в більш спокійні регіони України їм першими повідомляють волонтери гуманітарного координаційного центру в Харкові, куди людей привозять після того, як вони запросили евакуацію з дому:

“Це люди, які потребують евакуації, тому що в них є діти з інвалідністю, або вони похилого віку, і їм краще буде жити в населеному пункті, де немає бойових дій і обстрілів”, — пояснив керівник відділу захисту та безпеки Координаційного гуманітарного центру Олег Іванов.

Організатори трансферу не приховують — люди не хочуть виїжджати з Харкова, їх лякає невідомість. Але перебувати в місті, яке також під постійним вогнем противника, зараз небезпечно. Тому вони погоджуються, дізнавшись, що туди, куди вони їдуть, їх розселять у гуртожитки, забезпечать доглядом і харчуванням.

“Їх зустрічають: і соціальний супровід, і супровід волонтерських організацій, благодійних фондів, які фактично не залишають їх там ні на день. Дуже тісно ми в цьому напрямку працюємо з міжнародними організаціями, з координаційним гуманітарним центром”, — зазначив директор Департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Іван Сокол.

“Активно працюють наші психологи, також у нас у команді є дитячі психологи. Активно працюють із людьми, які були евакуйовані, наприклад, із Вовчанська або з Козачої Лопані, вони їх підтримують. У людей багато питань, але вони погоджуються”, — додала координаторка Гуманітарної місії “Проліска” Ірина Панченко.

За два тижні вже понад 30 осіб із Харківської області евакуювалися в Закарпатську область. Обласна адміністрація домовилася про безоплатний проїзд переселенців за маршрутом “Харків — Ужгород”, і такі гуманітарні рейси планують проводити щотижня, якщо будуть сформовані групи охочих на виїзд.

 

29 червня 2024р.

Теги: війна, Харків, евакуація, поїзд, переселенці

НОВИНИ: Соціо

13:30
У Мукачеві визначили найкращі вина Срібної Землі 2024 року
12:41
/ 2
У Мукачеві у вівторок прощатимуться з полеглим Героєм Максимом Обривком
11:42
/ 1
На Запоріжжі поліг Сергій Руренко з Міжгір'я
23:53
Десантник "Кент"
21:15
/ 1
На війні з московською ордою поліг Дмитро Чендей з Новоселиці Нересницької громади
19:08
/ 1
Від отриманих на війні ран у госпіталі помер Герой Василь Ігнатюк з Верхнього Водяного на Рахівщині
18:56
"Щасливі діти" завершують в Ужгороді тестування "Ігор з прав людини". Незабаром – публічна презентація
11:35
3 липня в Києві вирішуватиметься доля Свидовця
21:30
/ 1
Міндовкілля зупинило розгляд документів щодо будівництва мініГЕС на Тересві в Калинах (ДОКУМЕНТ)
18:31
/ 1
Бурштинська ТЕС, з якої живилося електроенергією Закарпаття, після російських обстрілів не підлягає відновленню
23:02
/ 1
У суботу в Мукачеві попрощаються з Юрієм Глушком, який загинув ще в січні
21:09
У Мукачеві відбудеться дегустаційний конкурс "Вина Срібної землі 2024"
17:17
/ 2
Вартість проїзду в пасажирському транспорті Ужгорода зросла до 15 гривень
14:22
/ 2
На кордоні з Угорщиною працюватиме додатковий мобільний рентген Rapiscan
23:04
Лазертаг, екскурсія до екзотів та мультфільм в кінотеатрі: на Закарпатті діти мандрують в "УжТур"
22:22
/ 3
У Мукачеві попрощалися з полеглим прикордонником Сергієм Шмайдою
14:44
/ 1
Ужгородці петицією вимагають від влади впорядкувати обрізку дерев та повідомляти про заплановане
11:18
/ 1
Під Бахмутом на Донеччині поліг Олександр Вербич з Іршави
13:35
/ 2
На війні з росією поліг снайпер 128-ї ОГШБр Василь Кохан з Неліпина Мукачівського району
12:14
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні з росією прикордонником Сергієм Шмайдою
21:51
/ 4
Джон Лавра – американський пілот із закарпатським корінням
17:41
/ 2
Прокуратура в суді доводить незаконність виділення землі під вітряки на Боржаві
16:42
/ 9
На війні з росією поліг 19-річний Сергій Дзямко зі Стройного Свалявської громади
11:16
У травні ціни на Закарпатті зросли на 0,7%
11:28
На Закарпатті відновили танцювальні змагання "Uzhhorod Open"
» Всі новини