Юрій Ватрала: "Соціально незахищений міліціонер — це злочин..."

Аби міліціонер сповна віддавався службі, він повинен відчувати турботу з боку держави та безпосереднього керівництва. А вона полягає в тому, щоб правоохоронці виходили на чергування в охайній формі, автомобілі були заправлені пальним, у службових кабінетах не протікали стелі тощо. Але головне, щоб люди мали достойні заробітні плати, власне житло, а не поневірялися по гуртожитках. Наскільки усім цим забезпечена закарпатська міліція? - цікавимося в заступника начальника УМВС Юрія ВАТРАЛИ.

Юрій Ватрала
Юрій Ватрала

- Юрію Івановичу, куратором яких служб ви є?
- Це служба охорони здоров’я УМВС, відділи зв’язку, фінансово-ресурсного забезпечення, капітального будівництва, автогосподарство тощо.
- Що б ви відзначили з позитиву у вашій роботі, а що заважає працювати?
- Головний позитив те, що керівництво УМВС, особисто начальник управління генерал Віктор Чепак, зробили багато чого для матеріально-технічного забезпечення співробітників УМВС робитимуть це надалі.
Щодо негативу, то маємо ті ж проблеми, що й загалом у державі. Не є таємницею, що саме нерозв’язання соціальних проблем міліції стало першопричиною того, що за останніх шість років з ОВС звільнилося загалом понад 83 тисячі працівників, тобто майже кожен другий. Фактично зруйновано професійне ядро, інститут наставництва, а молодь не виявляє особливого бажання служити в міліції. Відверто кажучи, держава по МВС пройшлася справжнім катком... Ненормований робочий день, нерозв’язані житлово-побутові проблеми та ще й незахищеність перед державою, яка сама ж рекрутувала правоохоронців для захисту своїх засад існування.
Скажімо, держава гарантує працівникам міліції соціальний захист. Працівники ОВС користуються пільгами під час розподілу житла, встановлення в помешканні телефону, влаштування дітей у дошкільні заклади тощо. Право на пільги зберігається і за пенсіонерами ОВС. Однак, починаючи з 1999 року, держава, як то кажуть, без оголошення війни, першою почала порушувати чинне законодавство та свої зобов’язання перед міліцією. Про причини цього можна лише здогадуватися. Хтось наполягає на суб’єктивному чиннику (буцімто дехто “нагорі” генетично не сприймає міліцію...), інші відстоюють об’єктивні причини -- економія видаткової частини Держбюджету тощо. В цьому плані МВС України, особисто міністр Юрій Луценко, працюють з Кабінетом Міністрів України щодо соціального захисту працівників міліції та збільшення видаткової частини бюджету МВС. Відповідна робота проводиться й на місцях з представниками місцевої влади.
Назву такі цифри. Фінансування нашого управління міністерством забезпечується лише на рівні 55% від потреби. Усі кошти йдуть на виплату зарплат, за енергоносії, послуги зв’язку. Тому знову маємо борги за газ, електроенергію, зв’язок. Торік боргували понад 2 млн.грн. за послуги зв’язку, за допомогою МВС майже погасили борг, а тепер от знову боргуємо...
За недостатнього фінансування утворився борг у сумі 1,6 млн.грн. з виплати грошової компенсації під час звільнення співробітників міліції на пенсію. Це суттєво впливає на матеріальне становище наших пенсіонерів, а тому нами спільно з МВС вживаються всі можливі заходи задля вишукування необхідних коштів. Існує черга, за якою виплачуємо людям ці гроші. Щомісячно зі спеціального фонду УМВС спрямовує 50% від зароблених нами коштів за надання послуг на виплату вказаних сум, а також із загального фонду, що направляється з МВС, щомісячно іде по 100-150 тис.грн. Сподіваємося розрахуватись з пенсіонерами упродовж кількох місяців.
- Наскільки цьогоріч зросли зарплати працівникам міліції та пенсії пенсіонерам?
- Слід відзначити поліпшення в цьому році грошового утримання співробітників міліції. Сьогодні зарплата молодшого начальницького складу в середньому становить 1300 гривень, середнього -- 1500, старшого -- 2250. Значно підвищилися посадові оклади, хоча й не всі працівники це відчули.
Згідно з постановою Кабміну №45 від 13.02.2008 р. та вказівкою МВС України “Про порядок проведення перерахунку та призначення пенсій у 2008 р.” перераховано пенсії близько 3000 пенсіонерам УМВС. Тут теж така ситуація, що окремі пенсіонери отримали кращу пенсію, а дехто залишився на рівні минулих років, хоча згідно з цим законом пенсія у них і виходила меншою. Усі перерахунки передано в Головне управління Пенсійного фонду Закарпатської області.
- А що із житлом? Черга велика?
- 24 діючих працівників та пенсіонерів отримали цьогоріч квартири у новому п’ятиповерховому будинку на вул.Собранецькій в Ужгороді. Кошторис будівництва сягнув чотирьох мільйони гривень. Помешкання там відповідають усім сучасним вимогам до житла. Розпочали ми зведення ще одного, 36-квартирного будинку у Боздоші. Фундамент уже закладено. Роботи триватимуть по мірі надходження коштів. Ця проблема надзвичайно актуальна, адже на житловій черзі маємо близько 200 чоловік.
- Після ремонту приємно зайти в клуб УМВС...
- На це не було затрачено жодної бюджетної копійки -- все зроблено на спонсорські кошти. Окрім клубу, відремонтовано саме приміщення управління, коридори прикрашено фотогалереєю. У дворі викладено 1200 квадратів сучасної тротуарної плитки. На один лише клуб та подвір’я затрачено близько 250 тисяч гривень. Триває обладнання 18 службових кабінетів у приміщенні поліклініки УМВС, що дасть змогу створити нормальні робочі умови для оперативних служб. Хороший ремонт зроблено і в нашій лікарні, яка нині є однією з найкращих серед медичних закладів міста. Закуплено деяке нове медичне обладнання. Але головне, що зроблено капітальний ремонт даху лікарні -- близько 1300 квадратних метрів. Адже більше п’яти років там змушені були бочки підставляти -- текло з даху на голови хворим... Ремонт потягнув на 150 тисяч, він теж зроблений за спонсорські гроші. Це все є свідченням уваги керівництва до питання поліпшення умов праці та лікування наших співробітників.
- Доводиться, мабуть, на всьому економити?
- Звичайно. Скажімо, відділ зв’язку переобладнує міліцейський телефонний зв’язок з аналогового на цифровий. Буде і краща якість і потужність більша. Близько 100 тисяч гривень ми вклали у цю справу, але вона дасть економію на розмовах на суму близько 200 тисяч в рік. Великі кошти, 250-300 тисяч у цьому році економимо й на переведенні окремих райвідділів на автономне опалення. Зі встановленням власних котлів відпала потреба платити за споживання тепла комунальним службам, бо власне тепло значно дешевше.
Маємо проблему з пальним для міліцейського автотранспорту. Сам автопарк потребує оновлення, 100 машин ще необхідно закупити. Міністерство допомагає, чим може. Нещодавно два нові УАЗи нам виділили. Допомагає обласна держадміністрація, мукачівська, тячівська влада. А от з іншими районами, тією ж ужгородською владою, хотілось би тіснішої співпраці. Адже без належного матеріального забезпечення міліція не може ефективно працювати.
Задля об’єктивності необхідно сказати, що в поточному році на прохання начальника УМВС співробітники одержали у вигляді спонсорської допомоги декілька десятків комп’ютерів, що значно полегшило роботу оперативному блоку. Однак загалом для УМВС потрібно близько тисячі нових комп’ютерів, декілька сотень ксероксів тощо. Не кажу вже за канцелярські товари...
Але незважаючи на всі наші біди, працівники міліціі добросовісно виконують свої функції, забезпечуючи громадський порядок, захищаючи права та свободи громадян. Навіть важко уявити, що було б, якби бодай на тиждень припинила свою роботу міліція...
Зі свого боку, керівництво УМВС і надалі приділятиме особливу увагу питанню соціального захисту міліціонерів та спільно з міністерством внутрішніх справ вишуковуватиме можливість поліпшення як грошового, так і матеріально-технічного забезпечення міліціонерів краю. Адже, як каже наш Президент, соціально незахищений міліціонер -- це злочин!

НАША ДОВІДКА
Ватрала Юрій Іванович. Полковник міліції у відставці. Вік -- 50 років, з яких 30 віддав службі в органах внутрішніх справ. Розпочинав міліцейську службу у 1980 році на рідній Рахівщині оперуповноваженим тодішнього ОБХСС. Працював у різних міліцейських службах, зокрема в слідстві, УБОЗі, очолював Рахівський РВ УМВС. У 2004 році вийшов на пенсію з посади заступника начальника УМВС -- начальника слідчого управління. Повернувся в обласне управління уже як державний службовець -- заступником начальника УМВС з питань тилового забезпечення.

Розмову вів Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
16 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Ясь 2008-06-17 / 11:36:00
Як вовка не годуй, а той все в ліс дивиться!

НОВИНИ: Соціо

17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини