Plusquamperfekt в німецькій мові: як використовувати?

Німецька мова — одна з найпопулярніших мов для вивчення, та попит на неї тільки росте. Подорожі, навчання, робота — ці всі аспекти потребують доволі високого рівня знань. Наприклад, щоб отримати німецьке громадянство, треба скласти мовний іспит на рівень B1 та вище. Але у тих, хто тільки починає вивчення цієї мови, можуть виникнути складності на моменті, коли вони стикаються з різними формами минулого часу.

Німецька важка для освоєння, вона не схожа на більш розповсюджену англійську та потребує більше часу завдяки специфічних правил. Опанувати базу, зрозуміти структуру та послідовність тем, розібратися з відмінностями Plusquamperfekt від Perfekt і Präteritum та досягти швидких результатів — все це реально з досвідченим репетитором німецької мови. Такий спеціаліст може зрозуміло пояснити, чим відрізняються різні форми минулого часу.

Попри те, що система часів у німецькій вважається більш простою, ніж в українській мові, вона має свої нюанси. Наприклад, в ній відсутня тривала форма дієслова. Також, хоча основні часи збігаються (минулий, теперішній, майбутній), у них значно більше форм таких дієслів. Минулий час має відразу три форми, що важко зрозуміти носіям української мови. Тому треба більш детально зупинитися на всіх відмінностях.

 

Plusquamperfekt у порівнянні з Perfekt і Präteritum

Щоб зрозуміти, як використовується Plusquamperfekt, треба спочатку розібратися, як ця форма відрізняється від інших у минулому часі. Ці всі форми можуть стати справжнім викликом для початківців, але насправді вони мають ключові відмінності. Вони виглядають наступним чином:

  1. Präteritum — оповідальна форма минулого часу, тобто, простий минулий. Зазвичай він використовується для оповідей про те, що відбувалось раніше. Складається з одного смислового дієслова. Найчастіше використовується саме на письмі, літературі. Це форма журналів, книг, новин, офіційних листів. Важливий момент: дія у цьому випадку, про яку розповідають, не повинна бути пов’язана з сьогоднішнім моментом. Попри те, що форма зустрічається саме у письмовому вигляді, два дієслова sein та haben, частіше зустрічаються у розмовній мові. Приклад: Ichlas gestern ein Buch.
  2. Perfekt — складна форма минулого часу, доконаний час. Щоб його побудувати, використовують два дієслова: смислове Partizip II та допоміжне (sein/haben у Präsens). Це випадок, що найбільш розповсюджений у розмовній мові, листуванні, чатах. Perfekt використовується для опису недавніх подій, або для тих випадків, коли те, що відбувається, має відношення до теперішнього часу. Приклад: Sie hatgestern ihre Hausaufgaben gemacht.
  3. Plusquamperfekt — ще одна складна форма минулого часу, але використовують її, щоб підкреслити що якась дія передувала іншій у минулому. Наступна після вираженої у Plusquamperfekt дії виражається іншим дієсловом у Präteritum.

 

Що ще потрібно знати про Plusquamperfekt?

Спочатку здається, що Plusquamperfekt важкий для розуміння, але на практиці у нього доволі проста схема утворення речень. Спочатку йде haben / sein у формі Präteritum (hatte / war), потім — Partizip II. Щоб правильно побудувати речення, також треба враховувати й інші правила, наприклад, як вживаються сполучники у німецькій мові.

Найчастіше форма Plusquamperfekt використовується для вираження послідовності подій, тобто, у зв’язці з союзом nachdem (після того, як). Інші часті союзи у реченнях — bevor, bis. Приклад використання:

Nachdem ich nach Hause gekommen war, hat er den Anruf beende.

(Після того, як я прийшов додому, він закінчив дзвінок).

In der Schule hatte ich meine Freundin kennengelernt.

(У школі я познайомився зі своєю шкільною подругою).

Тема форм минулих часів у німецькій вважається одною з найбільш складних на рівнях A1-B1. Треба враховувати не тільки різні схеми утворення, послідовність дій, але ще й типові ситуації використання (на письмі, у розмові). Тому завжди є сенс звернутися до репетитора чи на курси, щоб розібратися з різними часами. Адже крім минулого, є свої нюанси у майбутнього та теперішніми часами. Викладач допоможе розібратися з базовими правилами, структурою та дієсловами.

08 травня 2024р.

Теги: німецька, репетитор, Plusquamperfekt, іспит

НОВИНИ: Різне

11:44
Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
15:06
Фіцо після замаху у "стабільному, але важкому" стані
01:01
Набув чинності оновлений закон про мобілізацію
22:03
сійярто похвалився, що ветував у Раді Європи українську "формулу миру"
14:20
Пенсійна картка: що потрібно знати та які її особливості
18:31
Що подають до суші?
18:13
Як створити стильний образ з взуттям від Sandalini
11:05
Після замаху Фіцо прооперували, загрози життю нема – ЗМІ
17:47
Прем'єра Словаччини Фіцо важко поранив з рушниці 71-річний співвітчизник
22:36
Чому варто обзавестися ортопедичним диваном-ліжком?
16:57
Найкращі екологічні ремінці для Apple Watch Series 9
11:13
Цікаві види пряжі: меланж, секційна, омбре. Особливості та відмінності
15:51
Переваги безконтактних дозаторів у порівнянні з механічними
15:32
Вертикальні жалюзі на пластикові вікна – як монтуються та переваги моделей
15:05
Засоби для догляду за автомобілем від Sika: Переваги вибору
22:20
Зеленський відповів фіцо, який образив словаків за збір коштів на снаряди Україні
22:09
З прощальним візитом до України приїхала президентка Словаччини
22:04
Румунія назвала кількість українських "ухилянтів", що потрапили до цієї країни
19:43
Які кросівки та кеди вибрати чоловікам у 2024 році
19:33
Освітлення для саду і ландшафту: вибір обладнання та поради з інсталяції
19:17
Чи потрібна сучасним школярам допомога з вивченням української мови в школі?
21:03
/ 2
Зеленський по телефону"тривало і предметно" поговорив з орбаном
17:17
Досконалий засіб для вашого творчого виразу: DJI Mavic 3 Fly More Combo
14:20
Паливні пелети – ефективне та екологічне біопаливо
22:56
Зелена карта онлайн: де купити і скільки коштує у 2024 році
» Всі новини