У Ясіні відзначили 105-у річницю проголошення Гуцульської Республіки та молитовно вшанували полеглих Героїв

21 січня 2024 року у селищі Ясіня Рахівського району Закарпатської області відбулися урочисті заходи з нагоди річниці Гуцульської Республіки, яка була проголошена 8 січня 1919 року та проіснувала до 11 червня 1919 року.

У Ясіні відзначили 105-у річницю проголошення Гуцульської Республіки та молитовно вшанували полеглих Героїв

До цієї славної історичної події в історії українських національно-визвольних змагань Ясінянською громадою (голова – Андрій Делятинчук) було організовано проведення урочистих пам’ятних заходів. Учасниками ювілейного історичного заходу стали представники органів державної влади та місцевого самоврядування, релігійних та громадських організацій, політичних партій, освітніх закладів та працівників культури, учасників бойових дій, рідні та близькі полеглих у російсько-українській війні українських воїнів захисників, численні мешканці Ясінянської громади та гості.

Після належного вшанування полеглих смертю хоробрих і героїв українських воїнів-захисників у російсько-українській війні 2014 – 2024 рр., біля селищного будинку культури та пам’ятної стели з фотографіями полеглих у наші дні Героїв, відбувся молебень за мир і благополуччя в Україні, за національну і духовну єдність української нації, за перемогу українського війська над безбожними московськими путінсько-гундяєвськими окупантами і терористами та відслужено заупокійну літію.

Богослужіння очолив Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України у співслужінні представників духовенства Мукачівсько-Карпатської та Закарпатської єпархії Православної Церкви України і Мукачівської греко-католицької єпархії Римського понтифікату.

Після завершення богослужіння до велелюдного зібрання народного Віча звернувся з архіпастирським словом Преосвященніший владика Віктор Бедь, який привітав всіх з 105-ю річницею проголошення Гуцульської Республіки та 105-тою річницею Всенародних зборів українців Закарпаття у Хусті, які відбулися 21 січня 1919 року, і на яких було ухвалено рішення, про возз’єднання краю з Соборною Україною. Також, владика Віктор наголосив на безсмертності подвигу наших праведних і богоносних прабатьків, батьків, матерів, учителів і друзів, та новітніх героїв – українських воїнів-захисників, які у різні віки і часи, у, зокрема, у ніші дні віддали свої життя у боротьбі за національну і державну незалежність України.

Відтак, урочисті заходи було продовжено біля селищного історичного музею, де відбулося всенародне Віче. Під час Віче виступили Ясінянський селищний голова Андрій Делятинчук, представники органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, Рахівської районної організації Народного Руху України та гості, які прибули на урочисте Віче.

За інформацією пресслужби ЗКО НРУ

 

22 січня 2024р.

Теги: гуцули. републіка, Соборність

Коментарі

ТрО 2024-01-23 / 22:07:10
А потомка Президента Гуцульської Республіки Клочуряка Василя який служить в 101 бригаді ТрО, командир Заворотнюк знищує, заборонив всі його законні виплати. Всі хто читає ці слова, допоможіть славному патріоту Гуцульщини та всієї України. Знищуть Клочуряка знищуть бригаду. Треба знищити мурманського сепаратиста заворотнюка.
Шановні друзі! Попереджаю Вас всіх. Свідомо заявляю, якщо з Клочуряком трапиться велика біда то у всьому виноватий командир 101 бригади ТрО полковник Д. Заворотнюк, котрий видає злочинні Накази по знищенню особового складу, що не ділиться з ним премією. Доречі Клочуряк вже місяць сидить без грошей. Жиє на фронті на зичені гроші.

НОВИНИ: Соціо

20:25
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
» Всі новини