Сумнівна радість літа — атракціони…

Атракціони - чи не єдине місце роз-ваги для міських дітлахів. Особливо ужго-родських, адже відпочити погратися під час канікул в обласному центрі практично ніде. Однак після того, як із початку року в Україні сталися три трагічні випадки, останнійіз яких - минулих вихідних у Києві, дозволяти дітям кататися на каруселях боязко. Тим більше, що по всій Україні за результатамиперевірок тільки й чутно про закриття атракціонів.

Найгірше, що випадки зі смер¬тельними наслідками трапляються щороку. А 2008-ий став узагалі якимось фатальним, причому трагедії ставалися з різницею в місяць: 8 квітня, 9 травня і 7 червня. Аж моторошно чекати початку липня... На щастя, в останньому ви¬падку четверо дорослих та двоє дітей були тільки травмовані. У попередніх загинуло троє людей.
Після першої трагедії в Харкові, коли 18-річна львівська студентка випала з атракціону і через два дні померла в лікарні, Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів провести поза¬планову комплексну перевірку технічного й експлуатаційного стану атракціонів, а також посилити контроль за дотриманням правил безпеки під час їх роботи. У результаті контрольні органи заборонили 22 атракціони в Києві, 52 - в Криму та 17 - у Запорізькій області. Перевіряли й на Закарпатті, хоча припису закрити бодай один не видали.
Інформацією про технічний стан каруселей у нашій області з нами поді¬лилася керівник прес-служби ТУ Держгірпромнагляду Віра Туряниця. Торік, за даними комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, цільова перевірка технічного стану й організації безпечної експлу¬атації атракціонів в Україні показала, що до 60 % із 579 перевірених одиниць атракціонної техніки відпрацювали вста¬новлений термін експлуатації.
«До «активізації» атракціонних розваг цьогоріч почали готуватися заздалегідь, - розповідає начальник ДП «Закарпатський експертно-технічний центр» Андрій Горват. - 1, оскільки ми з приватними підприємцями - власника¬ми гірок та каруселей - в одному човні, вони замовляють експертизу, а ми її проводимо - принцип, за яким діємо, у нас обопільно прийнятний: не хочеш втрачати кошти на повторних експертизах - зроби всі ремонти з першого разу і якісно. Як наслідок, у першому кварталі цього року завершено експертизу 29 одиниць атракціонної техніки».
Найбільша проблема - зношеність конструкцій. Оскільки нові атракціони дорогі, у нас переважно використовують старе обладнання, яке відпрацювало своє за кордоном. Хоч не всі підприємці економлять у такий спосіб. Так, наприклад, атракціони приватного підприємця М. Бреня, що розмістилися в районі кінчеського базару - виробництва 2003 року. Спочатку їх обстежили, після аналізу результатів ліквідували недоліки, потім - черговий технічний огляд та випробування. І зробили висновок: всі чотири атракціони перебувають у задовільному стані й допускаються до експлуатації на сезон 2008 року.
До речі, контролювати роботу атракціонів мають і міські та районні державні адміністрації. Це передбачено «Правилами будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки». За надання дозволів на монтаж та експлуатацію атракціонів голови адміністрацій відповідальні персонально. Хоча дуже сумнівно, щоб, наприклад, ужгородський мер відповідав за каруселі. Адже він звик всю відповідальність за проблеми в місті перекладати на чужі плечі. На щастя, поки що обласний центр, як і Закарпаття загалом, біда обходить. Хоч не факт, що після чергової перевірки, яку нині проводять фахівці територіального управління Держгірпромнагляду, не буде приписів закрити деякі каруселі. Наприклад, минулого літа після такої перевірки в Ужгороді заборонили експлуатацію 10 атракціонів.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
13 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Іван 2008-06-14 / 07:46:00
Ярославо, ти про що пишеш?

Про атракціони, чи про те як в Ужгороді погано, а в Мукачеві добре?

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини