15 червня медики Закарпаття відзначатимуть професійне свято

Майже на 150 мільйонів гривень збільшено фінансування медичної галузі на Закарпатті у 2008-ому році. Цьогоріч бюджет системи охорони здоров'я області становитиме майже 600 мільйонів гривень. На 40 відсотків більше коштів буде виділено для медикаментозного забезпечення населення краю. Зростають видатки і на капітальне будівництво. До кінця цього року буде введено в експлуатацію другу чергу обласного кардіодиспансеру. Також планується завершити ремонт обласного онкодиспансеру.

Зробити медицину краю якісною та доступною – один з головних пріоритетів у діяльності обласної влади. Покращення матеріально-технічної бази лікувальних установ та створення відповідних умов для роботи працівників галузі - такі основні завдання стоять перед медициною області. Відчутне збільшення фінансування (майже у два рази за останні два роки)  дає позитивні результати, про що свідчать статистичні дані. Так, за результатами 2007–го року Закарпатська область є єдиним регіоном України, де зафіксований природній приріст населення. Медики фіксують зниження рівня смертності від захворювань серцево-судинної системи - на 2,4%, системи органів дихання - на 6%, вроджених вад розвитку - на 17%, захворювань ендокринної системи - на 14%. Дещо знизився показник захворюваності на туберкульоз. Нижчим від загальноукраїнського залишаються показники захворюваності на онкологічні хвороби (226 випадків на 100 тисяч населення проти 308 випадків в Україні) та захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД (по Україні показник становить 0,5 на 100 тисяч, на Закарпатті-0,2). Також в нашому краї фіксується нижчий загальнодержавного показник інвалідності серед дорослого населення.
В системі охорони здоров'я області функціонує 610 закладів. Первинну медичну допомогу надають 291 фельдшерсько-акушерські пункти, 21 дільничних лікарень, 235 сільських амбулаторно-поліклінічних закладів. Закарпаття – один з лідерів в України за темпами запровадження сімейної лікувальної практики. Загалом в області функціонує 267 підрозділів загальної практики сімейної медицини. Минулого року їх кількість збільшилася на 42 одиниці. Майже 85% мешканців сіл користуються допомогою сімейного лікаря. За 2007-ий рік кількість штатних посад сімейних лікарів збільшилася на 30 чоловік і нині становить 544.   Сімейну медицину як спеціальність  характеризує система професійних цінностей спеціалістів, які у ній працюють. Це, перш за все, широкий погляд на клінічні проблеми пацієнта, медичне обслуговування в контексті родини, індивідуальний підхід до здоров'я хворого та членів його сім'ї.
На сьогоднішній день в медичних закладах області працюють 4289 лікарів. Кількість лікарняних ліжок становить 9391 одиницю. Минулого року мережа закладів системи охорони здоров'я не зменшувалася. Зростання середньої заробітньої плати в галузі позитивно впливає на продуктивність праці.  На кінець грудня 2007-го року середня зарплата по галузі становила 1195 гривень. Завдяки запровадженню     чергового етапу   єдиної тарифної сітки з 1 вересня заробітна плата медиків додатково зросте до 50%.
Значна увага обласної влади приділяється зміцненню матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Так минулоріч було введено в дію першу чергу обласної інфекційної лікарні. На базі обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом відкрито сучасний лабораторний комплекс. В обласному кардіологічному диспансері відкрито рентген-хірургічне відділення, де почали застосовувати нові методи лікування. У 2007-ому році завершено капітальний ремонт корпусу №1 обласної психіатричної лікарні. В обласній дитячій лікарні відкрито відділення реанімації новонароджених. До кінця 2008-го року планується добудувати другу чергу обласного кардіодиспансеру та завершити ремонт обласного онкодиспансеру. Наразі продовжується будівництво хірургічного корпусу обласної лікарні, акушерсько-гінекологічного корпусу Рахівської ЦРЛ. В центральних районних лікарнях краю на поточні ремонти було витрачено майже 3,5 мільйона гривень. Минулого року для медичних закладів  закуплено 26 санітарних автомобілів, з них 18 за кошти обласного бюджету. За рахунок бюджету області фінансується 8 регіональних програм "Програма профілактики та лікування стоматологічних захворювань", "Програма зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я", "Програма розвитку нефрологічної, гемодіалізної служб", "Програма здоров'я матері і дитини", " Програма протидії захворюванню на туберкульоз", "Програма протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними захворюваннями", "Програма "Цукровий діабет", "Програма профілактики, діагностики та лікування злоякісних новоутворень". Всі ці програми були профінансовані на суму майже 11 мільйонів, у тому числі закуплено медичного обладнання та медикаментів на суму понад 10 мільйонів гривень. Також за рахунок обласного бюджету проведено ремонти приміщень чотирьох районних лікарень. Особлива увага приділяється розвитку мережі у сільській місцевості.У 2007-ому році за кошти державного бюджету ФАПи отримали 69 комплектів медичного обладнання. 86 таких комплектів було передано амбулаторіям загальної практики сімейної медицини. На ці потреби було витрачено майже 8 мільйонів гривень. У трьох районах області (Виноградівському, Мукачівському та Хустському) були проведені роботи по будівництву нових закладів. Так на Виноградівщині 340 тисяч використали для  побудови медпунктів у місцях компактного проживання ромів, на Мукачівщині 70 звели нову котельню для амбулаторії вартістю 70 тисяч. В селі Крайниково, що на Хустщині за 400 тисяч побудували нову амбулаторію.
Щодо фінансування галузі, то з кожним роком спостерігається збільшення видатків на систему охорони здоров’я. Так, якщо у 2004-тому році на галузь медицини  області в бюджету було закладено 186 мільйонів, то на цей рік передбачено витратити майже 600 мільйонів гривень. Також за цей період видатки на медичне обслуговування на одного мешканця області зросли майже втричі. В п'ять разів збільшилося фінансування капітальних видатків. На забезпечення пацієнтів медикаментами витрачається втричі більше коштів, ніж у 2004-ому році. На Закарпатті стовідсотково забезпечується протитуберкульозними препаратами хворих на туберкульоз, інсуліном-хворих на цукровий діабет, хіміопрепаратами - онкологічних хворих та життєво необхідними препаратами-хворих з пересадженою ниркою. Налагоджена виїзна форма роботи неонатологічно-реанімаційної служби для надання медичної допомоги новонароджених у сільській місцевості.
Завдяки збільшенню фінансування галузі як із  державного так із місцевого бюджетів, цьогоріч система охорони здоров'я краю розвиватиметься стабільно, - переконані медики. Планується відкрити 13 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, зміцнити матеріально-технічну базу реанімаційних, родопомічних та приймальних відділень лікарень, забезпечити санітарним транспортом та обладнанням усі заклади первинної медико-санітарної ланки. З цього року стовідсотково забезпечено фінансування медикаментами хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванню у лікувальних закладах обласного підпорядкування.  В рамках програми розвитку спеціалізованої допомоги буде відкрито відділення торакальної хірургії та рентгенорадіології в ОКЛ, сателітні центри програмного гемодіалізу в Тячівській та Хустській ЦРЛ.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
12 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини