Як вибрати стрічкову пилу для домашнього та професійного використання

Стрічкова пилка - електричний інструмент, який працює переважно з деревиною. Зазвичай подібні пристрої використовуються у домашніх та столярних майстернях, а також в деревообробній сфері. Окремі моделі можуть працювати з металом - основними їх відмінностями є наявність пиляльного полотна з особливим розташуванням зубців.

Використовується cтрічкова пила по дереву під час роботи з колодами та заготовками, з якими не можуть впоратися інші види пилок. Також за її допомоги може здійснюватися фігурний різ деревини, розпилювання впоперек та вздовж, а також створення однакових та дзеркальних елементів. Вибір інструменту цього типу цілком залежить від деяких базових факторів, які обов’язково мають враховуватися покупцями.

Типи стрічкових пил та їх призначення

Стосовно призначення таких пристроїв вже було сказано раніше - вони дозволяють обробляти деревину або метал. У першому випадку моделі оснащуються пиляльною стрічкою, розташованою вертикально відносно столу. Також ці пристрої мають спеціальні упори для фіксації заготовок. Зустрічається і горизонтальне розташування полотна - у цьому випадку робочий інструмент використовується для габаритних матеріалів. Пили по металу зазвичай мають вигляд столу-станка з рухомою рамою та затискачами.

Якщо враховувати різновиди, то стрічкова пила доступна покупцям у трьох форматах:

  • Ручний - вирізняється легкістю, компактністю, зручним управлінням і гарним маневруванням. Коштують такі вироби відносно недорого, а деякі моделі за потужністю рівноцінні напівпрофесійним варіантам.
  • Настільний. Це більш потужні та масивніші прилади, які мають більшу продуктивність та витривалість в роботі. Зазвичай їх купують у якості обладнання для майстерні.
  • Станки. Найдорожчий та найпотужніший інструмент. Сфера їх використання відноситься до промислового сегменту.

Практичні поради з точки зору класу обладнання

Велике значення для користувача має клас конкретної моделі. Виробники пропонують модифікації виробів, які передбачають наступну градацію:

  • Для домашнього використання. Вони розраховані на роботу протягом не більше 4 годин на добу, оскільки зазвичай оснащуються малопотужними двигунами. Із матеріалів вони зможуть обробляти лише м’які породи дерева або види металів.
  • Для професійного використання. Вони зможуть впоратися з твердими матеріалами, забезпечуючи гарну потужність. Такі інструменти купують для майстерень малого та середнього сегменту, а також для домашніх майстрів, які займаються виробами для продажу.

Промислові моделі мають попит лише у виробничому сегменті.

Керівництво по вибору: на що звернути увагу?

Окрім типу інструменту та сфери його застосування, не менш важливими показниками є й інші параметри, а саме їх технічні характеристики. Загальні дані зазвичай подаються у супровідних документах, деяка частина з них може бути розміщена безпосередньо на самих інструментах.

Рекомендації з вибору стрічкових пилок стосуються наступних моментів:

  1. Джерело живлення. У більшості продукція такого плану пропонується у електроформаті. Промислові варіанти часто передбачають підключення до мережі 380В, всі інші - 220В. Окремі моделі можуть мати доповнення у вигляді акумуляторів, що дозволяє їм працювати певний час в автономному режимі.
  2. Потужність. Для робіт невеликої інтенсивності ідеально підійдуть ручні модифікації побутового типу з показниками в 350-1000 Вт. Для професійних майстрів потрібні будуть пристрої з потужністю 1000-3000 Вт.
  3. Ширина стрічки та глибина пропилювання. Побутові пилки частіше оснащуються полотнами шириною 20-60 мм, що забезпечує майстрам можливість робити різи глибиною до 80 мм. Варіанти професійного класу мають стрічки шириною 100-300 мм, роблячи різи на глибину віз 200 до 600 мм.
  4. Швидкість різання та кількість опцій режиму. Ці технічні характеристики напряму залежать від потужності інструменту, а також вони мають вплив на ефективність проведення робіт. Поняття швидкості передбачає швидкість руху пиляльного полотна, яка вимірюється метрами за секунду. Для масштабних робіт найкраще підходять пили з високими показниками швидкості. Але чим вищою вона буде, тим більше уваги потрібно приділяти безпеці в роботі.

Стосовно кількості швидкостей - то найкраще себе зарекомендували апарати на 2-4 опції, які дозволяють добре справлятися з м’якими та жорсткими матеріалами.

Окрім того, практичні поради спеціалістів стосуються також формату та кількості зубців на полотнах. До уваги береться і наявність корисних функцій - таких, як плавний старт и регулювання швидкостей, гальмування двигуна, швидке натягування полотна тощо. За необхідності покупці завжди зможуть проконсультуватися з менеджерами магазинів, де здійснюється покупка.

11 вересня 2023р.

Теги: пила, пилка, полотно

НОВИНИ: Різне

18:27
Лайфхаки догляду за комбінованою шкірою
18:17
/ 1
Підтверджено загибель у жовтні 2022 року Михайла Зейкана з Виноградова
20:55
Велика родина за святковою вечерею: як вибрати зручний стіл
21:54
Jooble – кращий сайт для пошуку роботи, і ось чому
15:05
Що таке крафт папір і яка його сфера застосування?
02:11
/ 2
Фіцо назвав "пердінням" збір словаками €4 млн для України
15:18
/ 1
Косметичний ремонт у помешканні - як підготуватися, щоб все пройшло як і годиться
14:40
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною – ДПСУ
13:08
Чи потрібен вугільний фільтр для води
20:07
Якими бувають стаканчики
16:56
Як доглядати за біговими кросівками: поради та трюки
16:30
Як купити вуличний ліхтар: особливості вибору якісного приладу
16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
» Всі новини