Виноградівська райлікарня з можливими порушеннями купила комплект МРТ за 50 млн

Комунальне некомерційне підприємство «Виноградівська районна лікарня» Виноградівської міської ради Закарпатської області за результатами відкритих торгів з особливостями уклало договір з ТОВ «Астріум» на 49,8 млн грн.

Виноградівська райлікарня з можливими порушеннями купила комплект МРТ за 50 млн

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На аукціоні із закупівлі одного комплекту системи магнітно-резонансної томографії всього тіла з надпровідним магнітом конкурували ТОВ «Артек медікал груп», ТОВ «Астріум» та ТОВ «АФС Медицинтехнік».

Найдешевшу пропозицію пропонувало ТОВ «Артек медікал груп» – 42,9 млн грн при очікуваній вартості майже 50 млн грн, однак її відхилили, оскільки надані учасником у складі тендерної пропозиції документи та характеристики товару не відповідали технічній специфікації. У протоколі замовник звертає увагу на те, що, наприклад, учасник запропонував «придбати товар під назвою «Томограф магнітно-резонансного Amira A Tim + Dot System», в той час як документи технічної частини надані на товар «Томограф магнітно-резонансний MAGNETOM Amira A Tim + Dot System». Або, що на вимогу тендерної документації замовника учасник мав надати відсканований оригінал гарантійного листа виробника (представництва, філії виробника), або представника, або партнера, або, дилера, або дистриб'ютора, яким підтверджується можливість поставки товару, однак ТОВ «Артек медікал груп» надало «лист, в якому в англомовній частині гарантує поставку товару «Томограф магнітно-резонансний MAGNETOM Amira A Tim + Dot System», а в тексті українською мовою йдеться про «Томограф магнітно -резонансний Amira A Tim + Dot System». Замовник порахував, що «цей лист містить недостовірний переклад та інформацію і не є належним документом, як цього вимагає тендерна документація».

Дані зі сторінки закупівлі свідчать, що пропозицію ТОВ «АФС Медицинтехнік» у «Виноградівській районній лікарні» не розглядали. Переможцем аукціону обрали ТОВ «Астріум», яке, згідно з умовами договору, за 49 850 000 грн до кінця листопада повинно поставити лікарні магнітно-резонансний томограф Vantage Elan Zen Edition MRT 2020/E2 у комплекті до якого, окрім самого МРТ, йде система охолодження MPT Vantage Elan Zen Edition 1.5T та кондиціювання і вентиляції приміщень MPT KEYTER-07/23, та клітка Фарадея з внутрішнім оздобленням для MPT Vantage Elan Zen Edition. Фінансування закупівлі здійснюється у рамках Проєкту технічної допомоги Європейського Союзу HUSKROUA/1901/8.2/0032 «Інтегровані рішення для покращення системи охорони та профілактики здоров'я у транскордонному регіоні» у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Крім того, у тендерній документації містився ряд дискримінаційних вимог, зокрема, таких як відповідність сукупних встановлених медико-технічних вимог до предмету закупівлі лише одному виробнику, компанії CANON, на що вказав один із учасників закупівлі. Однак пропозиція внести зміни у тендерну документацію замовником була відхилена.

7 серпня Північно-східний офіс Державної аудиторської служби України на підставі виявлених ознак порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель, розпочав моніторинг закупівлі.

Переможець аукціону ТОВ «Астріум» була створена у 2010 році та є офіційним дистриб’ютором Canon Medical Systems на території України. Компанія забезпечує установку і безперервну працездатність такої апаратури як комп’ютерні та магнітно-резонансні томографи, ультразвукові сканери, ангіографи, офтальмологічне обладнання, рентгенівські апарати і медичні робочі станції.

З 2020 року засновником «Астріуму» є киянин Віталій Степченко. Видання «Наші гроші» пише, що першим засновником і керівником був Желька Гранатір з Хорватії, вже давно відомий на ринку медобладнання України. У 2007 році він займався поставкою реанімобілів Renault Master на замовлення уряду Тимошенко. За той контракт правоохоронці підозрювали його у привласненні 12 мільйонів гривень. Але у 2014 році суд виправдав Гранатіра.

По закупівлях ангіографів «Астріум» фігурує в низці кримінальних проваджень, які тягнуться ще з 2018 року. Одна з останніх відкритих справ стосується розслідування причетності цілого ряду компаній, які постачають медичне обладнання в Україну та стосувались проекту «Створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у «Національному інституті раку». Загальний бюджет проекту сягав 1,51 млрд грн. Правоохоронці підозрювали, що службові особи Інституту раку вступили у змову з групою підприємців для освоєння виділених коштів на закупівлях. У грудні 2022 року детективи НАБУ провели обшуки у пов’язаних осіб.

З моменту запуску системи «Прозорро» у 2016 році, «Астріум» отримав підряди на 2,42 млрд грн.

Найчастіше на торгах «Астріум» перетинався з фірмами «Протек солюшнз», «АФС Медицинтехнік» і «Артек медікал груп».

Анастасія Шепель

17 серпня 2023р.

Теги: томограф, Виноградів, закупівля, Прозорро

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини