Закарпатські "убезівці" вгамували мільйонні апетити закарпатських посадовців

Закарпатське ТОВ "Квітка" (назвемо його так) тривалий час досить непогано співпрацювало зі словацькими підприємцями -- постачало зарубіжній фірмі товар. На перший погляд, здавалося, було у них все гаразд, як кажуть: робота йде, контора пише. Навіть мали необхідні документи. Але відповідна перевірка, котру здійснили працівники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС, встановила: в діяльності ТОВ не все так чисто.

Закарпатські "убезівці" вгамували мільйонні апетити закарпатських посадовців

Виплили досить цікаві факти, котрі  викликали  оперативний інтерес.  Зокрема,  "убезівці" встановили, що  протягом 2001-2004 років  окремі службові особи цього товариства за видатковими касовими ордерами отримали на території Словацької республіки від тамтешнього ТОВ "ВІД" (так назвемо його умовно) готівкою суму, котра еквівалентна 700 тисячам євро (5 мільйонів 390 тисяч гривень). Ці гроші були отримані  як аванс за товар  для оприбуткування їх на розрахунковий рахунок ТОВ "Квітка". Та отримана величезна сума, мабуть, так затьмарила розум посадовцям, що вони мимоволі переплутали свою кишеню з державною. Словом, замість того, щоб внести кошти на рахунок "Квітки", посадовці їх просто привласнили. А щоб приховати це,  склали  завідомо підроблені квитанції до видаткових касових ордерів свого "ТОВ" про оприбуткування коштів на рахунок підприємств і на підтвердження надали цю "липу" словацьким колегам,  таким чином завдавши їм значних збитків. Звісно, ТОВ "ВІД" навіть гадки не мало, що  українські партнери їх обдурили. "За зібраними матеріалами працівників УДСБЕЗ обласна прокуратура порушила кримінальну справу.
На  особливому контролі  правоохоронних органів знаходиться і лісова галузь. Особливо ті райони, де є  чималі лісові угіддя. Службові особи одного з лісомисливських підприємств Тячівщини повважали, певно, що, оскільки вони знаходяться в глибинці, то й перевірка до них навряд чи колись дійде. Помилилися.   Про те, що  вони обіймають державні посади,  їм нагадали працівники спеціального сектору УДСБЕЗ УМВС. 
Як з'ясувалося, протягом 1997-2002 років  чиновники  геть чисто "забули" про низку  законів, котрі регулюють їхню діяльність, у т.ч. й  відповідні постанови Кабінету Міністрів.  Згідно з цими  документами  вирубки дерев,  не пов'язані з веденням лісового господарства, здійснюються за спеціальним дозволом – лісорубним квитком. Однак замість того, щоб здійснювати належний нагляд, службовці лісомисливського підприємства дали  незаконну вказівку працівникам державної лісової охорони двох лісництв провести роботу  в кількох кварталах з вирубки лісу за відсутності спеціального дозволу на користування лісовими ресурсами. Водночас, не було проведено відвід вказаних місць для таких робіт і не погоджено з лісовпорядними службами.  Зрозуміло, що лісогуби діяли з корисливих мотивів та особистої зацікавленості. Внаслідок таких протиправних дій було  незаконно вирубано дерева  різних порід загальною кубомасою 1654 м. куб. на землях лісового фонду площею 5, 48 га. Збитки, завдані навколишньому природному середовищу від злочинних дій посадовців,  сягнули   1 мільйон 108 тисяч гривень. За цим фактом Закарпатська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу.
До речі,  міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у своєму виступі зазначив:  цього року в Україні порушено 372 кримінальні справи зі збитками, що перевищують 1 мільйон гривень.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
07 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини