Розвиток соціальної сфери – пріоритет діяльності закарпатської влади

Якою є ситуація в Закарпатській області щодо реконструкції, капітального ремонту діючих будов і будівництва нових об’єктів бюджетної сфери, доповідав голові облдержадміністрації Олегу Гаваші начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Степан Бордаш.

 Протягом останніх років в Закарпатті значно активізувалась робота щодо будівництва нових і реконструкції діючих закладів освіти, медицини і культури. Так, щодо будівництва нових шкіл минулого року наша область лідирувала в державі: в області було збудовано 11.
 Цього року на будівництво об’єктів соціальної сфери з усіх джерел фінансування передбачено 80 мільйонів гривень. З державного бюджету у вигляді субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток передбачено 32,5 млн. гривень, з яких 22,2 млн. – суто на об’єкти соціальної сфери. Однак на сьогодні жодної копійки не надійшло, оскільки досі Кабмін не затвердив Переліку об’єктів, які фінансуватимуться.
 Тим не менше в області продовжувались роботи по будівництву шкіл і медзакладів: з обласного бюджету було виділено понад 12 мільйонів гривень. Вже надійшли 6,5 мільйона. Це дало змогу продовжити роботи на таких важливих для області об’єктах, як загальноосвітня школа в смт. Вилок Виноградівського району, кардіодиспансер та хірургічний корпус обласної клінічної лікарні в Ужгороді, акушерсько-гінекологічного корпусу райлікарні у Рахові, Закарпатський обласний державний український музично-драматичний театр. Споруджуються нові школи в Негровці Міжгірського, Лукові Іршавського та Неліпині Свалявського районів. Останню школу планують здати до кінця цього року.
 Окрема тема – газифікація населених пунктів: цього року уряд значно обмежив фінансування будівництва газопроводів.
 Голова облдержадміністрації поставив перед Степаном Бордашем завдання проаналізувати стан будівництва, реконструкції та ремонту закладів соціальної сфери для визначення реальної картини загалом по області. Це дозволить зокрема проаналізувати, наскільки активно місцеві адміністрації беруть участь у фінансуванні об’єктів, які споруджуються на території їхніх районів.
* * *
2008 рік в Україні проголошено Роком усиновлення. Що у нас в області робиться для влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з’ясовував голова ОДА Олег Гаваші в начальника служби у справах дітей Світлани Якімеліної та директора Закарпатського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Форкуци.
 На сьогодні в області нараховується 1 тис. 808 таких діток, з яких 84 відсотки охоплені сімейними формами виховання і лише 16% – на повному державному утриманні. Це один з найкращих показників у державі. Керівництво області поставило завдання влаштувати в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, по лінії усиновлення і опікунства якнайбільше діток – сиріт і позбавлених батьківського піклування.
Протягом цих років проведена велика робота: на сьогодні в області відкрито 24 дитбудинки сімейного типу і 23 прийомні сім’ї, в яких влаштовано 204 дитини, що також є найкращим показником у країні. На цей рік планується відкрити ще 3 дитбудинки та 9 прийомних сімей, в яких влаштувати 204 дитини. Для цього необхідно проводити роботу щодо набуття дітьми юридичного статусу, адже немало їх не можуть бути усиновлені, бо десь гуляють матері-"зозулі", які, покинувши своїх дітей, офіційно від них не відмовились. Протягом 2007 року службі у справах дітей вдалось вирішити долі 539 таких діток – вони набули необхідного юридичного статусу.
Олег Гаваші поставив перед керівниками відповідних структур завдання: зокрема активізувати роботу щодо пошуку потенційних батьків-вихователів, які могли б створювати дитячі будинки сімейного типу. Особливо – серед молодих сімей – випускників вищих навчальних закладів педагогічного профілю.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
06 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Іван 2008-06-08 / 14:58:00
Слабовато працює влада.

мукачівець 2008-06-06 / 14:42:00
Отож, як зазначено листі-відповіді на вищезгадане звернення, підписаному начальником Головного фінансового управління Закарпатської ОДА П. Лазарем, згідно з графіком, кошти по субвенціям надійшли за 11 статтями з 19 і їх загальна сума навіть більша від запланованої. Заплановано було 637184,0 тис. грн. а надійшло 653328,2 тис. грн., тобто на 16144,2 тис. грн. (2,5 %) більше від запланованого.

Також голова ОДА налякав закарпатців повідомленням про те, що цитуємо: „...У зв’язку з проведенням Нацбанком жорстокої монетарної політики банківська система припинила кредитування, передусім у виробництво та сільське господарство. Багато банків припинили кредитування у національній валюті, зосередившись лише на низько ризикованих галузях, як то торгівля. Це знищує систему кредитування загалом”.

Ми звернулася телефонами „гарячих ліній” до усіх провідних банків України із запитанням, чи й справді вони згорнули деякі програми кредитування, на що у жодному банку не отримали ствердної відповіді. Абсолютно в усіх опитаних нами банках повідомили, що всі кредитні програми працюють у звичному режимі й без змін.

Отож, проаналізувавши тільки два факти, про які говорить голова ОДА в своєму розтиражованому на всю область інтерв’ю, є очевидним, що пан Гаваші маніпулює фактами, аби отримати якісь ілюзорні політичні дивіденди для певних політичних сил, які усіляко заважають працювати Уряду демократичної коаліції.



Прес-служба Блоку Юлії Тимошенко в Закарпатській області

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини