Замок Білої князівни

Гордий Ужгородський замок, який височіє на горі над містом, є одним із найдавніших в Україні і має понад тисячу років. Його історія почалась ще у VIII столітті. Однак тоді він звався Унгвар, тобто “замок на річці”.

Замок Білої князівни

Фортеця, наче рукавичка, переходила із рук у руки, доки не потрапила до династії італійських вельмож. У 1312 році брати з роду Другетів допомогли королю Карлу-Роберту Анжуйському придушити повстання Петра Петені. Вдячний монарх у боргу не залишився — подарував їм Унгварський замок, а також довколишні землі (хоча й минуло після того 10 років!).

Що там можна побачити

Через століття виникла потреба в реконструкції замку — з’явились нові види зброї. У місто запросили двох військових інженерів-італійців. І результат не забарився — стіни стали в декілька разів міцніші, встановили гармати, а з усіх кутів споруди з’явилися ромбоподібні бастіони заввишки у 10-15 метрів. До в'їзної вів підйомний міст. Сліди від ланцюгів помітні й досі. Про перебудову свідчить дата, яку висікли над входом у палац — “1598”. І строгий барельєф із чотирьох дроздів — родинний герб Другетів.

У XVI-XVII столітті Закарпаття стало ареною боротьби між протестантами князями Трансільванськими та католиками Габсбургами. У 1644 році війська володаря Мукачівського замку Дьордя Ракоці І оточили кільцем місто Унгвар. Янош Другет втік до Польщі, тож оборону взяв на себе каштелян Іштван Дуку. На жаль, сили були нерівними… Коли ворота замку мали от-от впасти, Дука попросив миру…

Вдова останнього із Другетів, якого стратили у Кошице за наказом графа Текелі, недовго сумувала й вийшла заміж вдруге — за графа Берчені. Новоспечений власник перебудовує й укріплює фортецю за проектом французького інженера Лемера.

У 1711 році Ужгородський замок перейшов до Австро-Угорщини. Його інтер’єр докорінно змінився — у Відень вивезли картини, меблі, зброю, колекцію коштовного посуду.

У 1775 році австрійська імператриця Марія-Терезія передала фортецю Мукачівській греко-католицькій єпархії. З 1946 року і донині в замку діє Закарпатський краєзнавчий музей.

Легенди замку

Відвідувачам замку екскурсоводи розкажуть безліч легенд і бувальщин. Одна й, напевно, найвідоміша із них — про Білу князівну. Колись, як запевняють старожили, Унгварським замком володів вельможа Другет. І була у нього єдина донька – красуня з красунь. Слава про небачену вроду князівни ширилась не тільки Закарпаттям, а й сягала чужини. Батько любив її до нестями і вибачав усі провини.

Тим часом край охопила війна. Польські війська магната Любомирського перетнули кордон і пронеслися по містах та селах лютим смерчем. Мирне населення вмирало, наче мухи. Вороги підступили й до Унгвара. Однак атакувати зразу забракло відваги — занадто міцні мури у фортеці. Та й гарнізон — навряд чи з боягузів. Тож вирішили взяти замок... хитрістю. Перевдягнули одного із польських шляхтичів у купця й відправили на розвідку до замку.

Він швидко втерся у довіру до прислуги і навіть познайомився з князівною. Та закохалася у юнака без тями і показала йому потаємний хід. Коли батько князівни дізнався про зраду, то так розлютився, що наказав ув’язнити доньку і замурувати живцем у стіну, а шляхтича негайно стратити. З тих пір її душа не знає спокою. Опівночі вона виходить із темниці, блукає коридорами і підземеллями, простягає руки і ледь чутно схлипує. Дівчина в пишному білому платті, з довгим розпущеним волоссям… Ну справжнісінька Біла князівна! Працівники музею кажуть, що з першими півнями привид зникає. І тут же додають, що надовго – як тільки проб’є північ, красуня з’являється знову. Екскурсовод говорить так натхненно, що переносишся в минуле й уявляєш, як по стертій від часу бруківці бігла на побачення до шляхтича князівна…

Як дістатися

Відстань між Ужгородом і Тернополем складає 353 км. Найкращий варіант — автомобіль, бо дорога далека. Альтернатива — потяг “Київ-Ужгород” чи “Київ-Чоп”. Автобуси до Ужгорода відправляються з центрального автовокзалу. Краще день не доспати і виїхати вдосвіта.

Кому варто їхати

 Розповіді про “відьмачу яму”, в яку кидали жінок, котрих “зловили” за чаклунством, інтер'єри часів графів Шернборнів зачарують як любителів комфорту й вишуканої старовини, так і туристів “зі стажем”. Далеко не кожен музей може похвалитися такою колекцією старовинних монет, стародруків та рукописних книг. А що казати про замкові підземелля! За різними даними, Ужгородський замок сполучався з Невицьким, із Мукачівським і Середнянським, а то й з трьома одразу. Підземелля начебто закриті. Однак, якщо добре попросити гіда, то він проведе в ці льохи.

20 хвилин
05 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини