Дубівська громада на Тячівщині встановить сонячну електростанцію

У Дубівській територіальній громаді за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» реалізують проєкт з підвищення енергобезпеки.

Дубівська громада на Тячівщині встановить сонячну електростанцію

Громадська організація «Екосфера у партнерстві з Дубівською громадою та за підтримки U-LEAD реалізовує проєкт, який передбачає впровадження низки заходів із розвитку локальної мережі відновлювальної енергетики. Основна його мета – підвищення енергобезпеки Дубівської територіальної громади.

Дубівська громада знаходиться у гірській місцевості, на її території  проживає більше 20 тис. населення.  У громаді не була налагоджена система енергоменеджменту, що ускладнювало бюджетне планування на оплату енергоносіїв та заходів із термомодернізації будівель.

«З Дубівською громадою ми працювали раніше в рамках іншого проєкту, який стосувався також сфери енергетики. Вже тоді ми бачили зацікавленість громади розвивати напрямок енергоефективності та запроваджувати систему енергоменеджменту. Відтак виникла ідея розробити з Дубівською громадою пілотний проєкт, в рамках якого підвищився б рівень енергонезалежності», – розповіла голова ГО «Екосфера» Катерина Станкевич-Коваль.

За її словами, у рамках проєкту запровадять систему енергоменеджменту Дубівської громади, а працівники комунальних установ пройдуть спеціальне навчання. Зокрема у Дубівській селищній раді вже запроваджено посаду енергоменеджера, який  працюватиме над запровадженням ефективної системи енергоменеджменту в громаді. Також планується створити фонд енеронезалежності у рамках локальної Програми підвищення енергобезпеки Дубівської ТГ, тобто буде сформована локальна політика у сфері енергетики. До розробки програми долучиться спеціально створена робоча група. Документ міститиме план підвищення енергоефективності та енергонезалежності громади до 2030 року.

«Програма підвищення енергонезалежності також передбачатиме спрямування зекономлених коштів на енергоносіях із загального фонду місцевого бюджету у спеціальний фонд енергонезалежності», – додала Катерина Станкевич-Коваль.

На балансі громади перебуває 26 об’єктів бюджетної сфери. Усі будівлі закладів потребують проведення заходів з енергоефективності. Громада давно працює над тим, щоб локальні комунальні об’єкти мали відновлювальні джерела електроенергії. Завдяки реалізації проєкту Дубівська громада отримає інструменти для економії бюджетних коштів та підвищення рівня енергонезалежності.

У якості одного із джерел економії та основою для підвищення енергонезалежності планується встановлення на даху Дубівської селищної ради гібридної сонячної електростанції (далі – СЕС) потужністю 10 кВт. Вироблена електроенергія буде споживатись селищною радою. 

Як розповів голова Дубівської громади Денис Каганець, за кошти місцевого бюджету буде проведена реконструкція даху приміщення селищної ради. Встановлення СЕС вже проходитиме в рамках проєкту та фінансуватиметься в межах його бюджету.

Надлишок електроенергії, який виникатиме у теплі місяці, а також електроенергія, згенерована у вихідні дні, буде акумулюватись на акумуляторах. Акумульовану електроенергію у громаді планують  спрямовувати на освітлення дитячого майданчика у парку, який знаходиться біля селищної ради.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

28 квітня 2023р.

Теги: сонячна електростанція, електростанція, Дубове

НОВИНИ: Соціо

00:08
/ 2
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
» Всі новини