Однією з характеристик, за якою холодильники ділять на типи, є система розморожування. Ще у багатьох будинках можна побачити холодильники ще 80-90-х років виробництва. У них застосовувалася стаціонарна система розморожування. Тобто, з часом на стінках морозилки з’являвся товстий шар криги. Через це доводилося розморожувати пристрій власноруч. А це дуже втомливе завдання: треба дістати усі продукти, знайти для них прохолодне місце, сам прилад відключити від мережі й чекати, поки лід не розтане.
Системи розморозки: крапельна та Ноу Фрост
Наразі це дві розповсюджені схеми роботи. В інтернет-магазині “Цитрус” за посиланням https://www.ctrs.com.ua/ru/holodilniki/ ціна на холодильники з крапельною системою є доволі привабливою. No Frost коштують дорожче, але також мають великий попит серед покупців.
Крапельна система (Direct Cool) – як влаштована
Власноруч їх розморожувати немає потреби, адже це відбувається в автоматичному режимі:
-
Випаровувач сховано за задньою стінкою;
-
На ньому поступово конденсується волога й замерзає;
-
Періодично компресор припиняє циркуляцію фреону, крига тане та тече вниз у піддон;
-
Цю рідину достатньо час від часу зливати.
Коротко про принцип роботи холодильників No Frost
-
Вентилятори забезпечують рівномірне розповсюдження холодного повітря;
-
Краплі вологи конденсуються не на задній стінці, а на охолоджувальному елементі, що знаходиться всередині корпуса;
-
Завдяки циркуляції повітря та конденсації вологи поза камерами, повітря у таких холодильниках завжди сухе;
-
Коли на охолоджувальному елементі накопичується багато льоду, починає працювати випаровувач й волога випаровується назовні.
Недоліки та переваги обох систем
Ключова перевага обох систем – немає потреби розморожувати холодильник власноруч. Але треба зважати й на слабкі сторони.
Direct Cool система має наступні мінуси:
-
через конденсат на задній стінці є ризик появи плісняви;
-
зливний отвір може часто забиватися, тому швидко підвищується вологість;
-
нерівномірний розподіл температур – різниця у холодильній камері може сягати чотирьох градусів;
-
іноді, все ж таки, доводиться розморожувати власними силами.
No Frost – мінуси:
-
додаткове обладнання у вигляді вентиляторів та прихованого випаровувача призводить до зменшення корисного об'єму;
-
вищі енерговитрати;
-
коштують дорожче;
-
у разі технічних несправностей ремонт також обійдеться недешево.
Кожна зі схем має достатньо недоліків.
Що краще купити?
Купувати холодильник з крапельною розморозкою варто у випадках, якщо вирішальне значення для вас мають наступні фактори:
-
доступна ціна;
-
більше корисного об’єму при однакових габаритах холодильників;
-
економія електроенергії.
Холодильникам No Frost надають перевагу покупці, для яких важливі наступні чинники:
-
оптимізація часу – нема коли возитися з ручним розморожуванням та чищенням камер;
-
довше зберігання різноманітних продуктів завдяки можливості регулювання температури та вологості в окремих секціях;
-
ширший функціонал – супер охолодження, керування за допомогою смартфона, під’єднання до системи розумного будинку тощо.
На якому б варіанті ви не зупинили свій вибір, фахівці в інтернет-магазині “Цитрус” запропонують найкращі холодильники від відомих виробників з гарною репутацією.
25 квітня 2023р.
Теги: холодильник, No Frost, розморожування