Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Ужгородець Осип Лобода готує доволі унікальні страви — з кропиви. Хоча кропив'яні борщі вміли варити ще наші предки, з часом ця рослина як продукт харчування забулася. А от Осип Степанович готує супи, борщі та салати з цієї жалючої рослини більше 25 років. Крім того, навчив їсти та готувати кропиву дружину і дітей. Скуштувати кропив'яного салату мала змогу і кореспондент «Новин Закарпаття».

Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Найкраще кропива смакує, виявля¬ється, в кінці зими — на початку весни. Саме в цей період нашому організму бракує вітамінів. А жалива - справжнє джерело мінеральних та вітамінних покладів. У ній, зокрема, містяться вітаміни К, який згущує кров, С, В1, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки, хлорофіл, каротин та низка інших. Вона може звести до норми функцію всіх органів, ослаблених нестачею потрібних речовин упродовж зими.
Готувати з кропиви Осип Лобода почав у ранньому віці, коли вичитав про рослину в радянському журналі «Юний натураліст». Найперша страва із кропиви, яку приготував власноруч, було асорті з кропиви і спаржі. Згодом Осип Степанович почав експериментувати - сам видумував рецепти, поєднував унікальні рослини. Так, наприклад, ужгородець дивується, чому українці, та й закарпатці зокрема, досі не навчилися їсти спаржу, яку ми частіше бачимо у букетах квітів як прикрасу. Хоча у Франції вона вважається делікатесом. Або ж любисток чи пастернак, про який знаємо тільки з дитячого вірша. Нато¬мість віддаємо перевагу традиційним капусті, моркві, петрушці.
Багато рецептів кропив'яних страв Осип Лобода дізнався від знайомих, з радіопередачі «Зелена планета», з численних журналів.
Осип Степанович виймає з пакета жменьку зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції. Каже, що кропиву добре готувати рано навесні, коли вона ще молода і м'яка. І влітку її можна і навіть треба їсти, тому зрізати потрібно для приготування страв тільки верхні листочки рослини. Щоб зменшити її жалючість - треба ошпарювати кип'ятком.
Осип Степанович нарізає кружальцями спаржу, подрібнює зволожені листочки кропиви. Так само робить й із моло¬дою цибулею та любистком, який ми ще звикли називати вегетою через притаманний йому запах.
Відтак цибулю потрібно посолити та зволожити кількома краплями оцту. Усі інгредієнти Осип Лобода складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом та додає дві столові ложки олії.
Це найпростіший салат з кропиви. Але його можна «ускладнити», наприклад, кількома кружальцями по¬мідора. Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те ж саме плюс редиска - і корінь, і листочки обов'язково. Замість оцту салат можна залити майонезом чи сметаною.
Осип Степанович пропонує спробувати приготовану страву. Салат має абсолютно звичайний, приємний смак. Найкраще смакує до страв із м'яса.
Часто готує з кропиви супи та борщі. Якщо в людини підвищена кислотність - це саме те, що потрібно їсти. Можна змішувати кропиву із щавелем.
Нашим читачам Осип Степанович порадив спробувати суп з кропиви та зеленого горошку.
Склад: 4-5 картоплин, 2 моркви, корінь і листя петрушки, баночкка зеленого консервованого горошку (можна замінити свіжим), жменька кропиви, спеції.
Приготування: картоплю і моркву нарізати кубиками і відварити разом з петрушкою. Під кінець приготування висипати горошок, подрібнену кропиву та засмажку з олії і цибулі (за бажанням можна додати муки). Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Також цей суп можна заправити сметанним соусом.

Сніжана Русин, "НЗ"
03 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

12:17
Через байдужість матері на Закарпатті померла дитина
10:24
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Максимом-Олегом Порохнавцем Фото новина
09:01
Патрульні Мукачевого викрили водія під наркотиками та без прав Фото новина
18:15
/ 1
Прикордонники врятували від переохолодження ухилянта, який тікав до Румунії Фото новина
17:19
/ 3
На Закарпатті офіцер вимагав $10 тис. за переведення солдата в тил Фото новина
15:50
На Берегівщині рятувальники ліквідували пожежу в житловому будинку Фото новина
14:39
Ветерани Закарпаття відвідали історичні пам’ятки в межах реабілітаційної програми Фото новина
13:18
Американський турист і мешканка Кременчука заблукали під час спуску з Говерли Фото новина
12:33
На Закарпатті засудили диверсанта, який підпалював об’єкти інфраструктури Фото новина
11:31
В Ужгороді патрульні оперативно супроводили автомобіль із вагітною жінкою до лікарні Фото новина
09:49
У Королеві на Берегівщині попрощаються із полеглим на війні з рф воїном Ярославом Гелетеєм Фото новина
08:52
У Мукачеві стартує Відкритий чемпіонат міста з шахів
18:07
На Свалявщині судитимуть дніпрянина, який збував метамфетамін Фото новина
16:48
У Мукачеві попрощалися з полеглим воїном Олегом Полешкіним Фото новина
15:51
На Мукачівщині стався вибух газу — постраждав літній чоловік
14:22
У Виноградові попрощалися з полеглим на війні з рф Героєм — Миколою Гусаром Фото новина
13:30
/ 1
На Хустщині батько смертельно поранив сина під час конфлікту Фото новина
12:23
У Мукачеві згоріла двокімнатна квартира Фото новина
09:56
У Мукачеві триває мистецький пленер за участі 10 закарпатських художників Фото новина
09:04
Будівельники в Ужгороді натрапили на снаряд Другої світової війни Фото новина
22:07
/ 7
Верховна Рада планує розглянути скандальну правку щодо вітряків у горах
18:49
Мандрівка до Скакала: ще один день відкриттів серед лісів і водоспадів Карпат Фото новина
18:06
У Мукачеві судитимуть двох юнаків, які відібрали у переселенки всі її заощадження Фото новина
16:53
У Мукачеві попрощаються з Героєм Олегом Полешкіним Фото новина
15:58
Закарпатські прикордонники затримали «рибалку», який намагався незаконно перейти кордон Фото новина
» Всі новини