Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Ужгородець Осип Лобода готує доволі унікальні страви — з кропиви. Хоча кропив'яні борщі вміли варити ще наші предки, з часом ця рослина як продукт харчування забулася. А от Осип Степанович готує супи, борщі та салати з цієї жалючої рослини більше 25 років. Крім того, навчив їсти та готувати кропиву дружину і дітей. Скуштувати кропив'яного салату мала змогу і кореспондент «Новин Закарпаття».

Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Найкраще кропива смакує, виявля¬ється, в кінці зими — на початку весни. Саме в цей період нашому організму бракує вітамінів. А жалива - справжнє джерело мінеральних та вітамінних покладів. У ній, зокрема, містяться вітаміни К, який згущує кров, С, В1, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки, хлорофіл, каротин та низка інших. Вона може звести до норми функцію всіх органів, ослаблених нестачею потрібних речовин упродовж зими.
Готувати з кропиви Осип Лобода почав у ранньому віці, коли вичитав про рослину в радянському журналі «Юний натураліст». Найперша страва із кропиви, яку приготував власноруч, було асорті з кропиви і спаржі. Згодом Осип Степанович почав експериментувати - сам видумував рецепти, поєднував унікальні рослини. Так, наприклад, ужгородець дивується, чому українці, та й закарпатці зокрема, досі не навчилися їсти спаржу, яку ми частіше бачимо у букетах квітів як прикрасу. Хоча у Франції вона вважається делікатесом. Або ж любисток чи пастернак, про який знаємо тільки з дитячого вірша. Нато¬мість віддаємо перевагу традиційним капусті, моркві, петрушці.
Багато рецептів кропив'яних страв Осип Лобода дізнався від знайомих, з радіопередачі «Зелена планета», з численних журналів.
Осип Степанович виймає з пакета жменьку зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції. Каже, що кропиву добре готувати рано навесні, коли вона ще молода і м'яка. І влітку її можна і навіть треба їсти, тому зрізати потрібно для приготування страв тільки верхні листочки рослини. Щоб зменшити її жалючість - треба ошпарювати кип'ятком.
Осип Степанович нарізає кружальцями спаржу, подрібнює зволожені листочки кропиви. Так само робить й із моло¬дою цибулею та любистком, який ми ще звикли називати вегетою через притаманний йому запах.
Відтак цибулю потрібно посолити та зволожити кількома краплями оцту. Усі інгредієнти Осип Лобода складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом та додає дві столові ложки олії.
Це найпростіший салат з кропиви. Але його можна «ускладнити», наприклад, кількома кружальцями по¬мідора. Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те ж саме плюс редиска - і корінь, і листочки обов'язково. Замість оцту салат можна залити майонезом чи сметаною.
Осип Степанович пропонує спробувати приготовану страву. Салат має абсолютно звичайний, приємний смак. Найкраще смакує до страв із м'яса.
Часто готує з кропиви супи та борщі. Якщо в людини підвищена кислотність - це саме те, що потрібно їсти. Можна змішувати кропиву із щавелем.
Нашим читачам Осип Степанович порадив спробувати суп з кропиви та зеленого горошку.
Склад: 4-5 картоплин, 2 моркви, корінь і листя петрушки, баночкка зеленого консервованого горошку (можна замінити свіжим), жменька кропиви, спеції.
Приготування: картоплю і моркву нарізати кубиками і відварити разом з петрушкою. Під кінець приготування висипати горошок, подрібнену кропиву та засмажку з олії і цибулі (за бажанням можна додати муки). Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Також цей суп можна заправити сметанним соусом.

Сніжана Русин, "НЗ"
03 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:34
Підтвердили загибель 33-річного військового із Дешковиці на Хустщині Василя Мікеша Фото новина
12:33
/ 1
У Буштині відкрили стели на честь воїнів Мукачівського прикордонного загону Фото новина
08:47
На Закарпатті оприлюднили графік вимкнень електроенергії на 7 грудня
18:57
/ 3
На Закарпатті запустили процес забудови вітряками гори Гострої - частини Смарагдової мережі
15:27
Військові, ветерани та волонтери отримали державні нагороди до Дня ЗСУ Фото новина
13:26
/ 9
В Ужгороді патрульний надав домедичну допомогу чоловікові після бійки
09:15
Нічний удар по залізниці спричинив масові затримки поїздів на Закарпаття
18:14
До Мукачева прибув черговий евакуаційний поїзд із Дніпропетровщини Фото новина
17:23
У Мукачеві проведуть в останню путь полеглого захисника Володимира Луканинця Фото новина
12:03
На війні з рф поліг захисник із Виноградова Андрій Кириченко
11:11
У Чехії розшукують 22-річну закарпатку Фото новина
10:59
/ 2
Затриманий на хабарі суддя Олександр Пелих мобілізувався до ЗСУ
09:20
/ 13
Керівником Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області призначено Костянтина Черпіцького Фото новина
09:08
/ 2
Чопський прикордонний загін очолив Євгеній Бабич Фото новина
09:01
На Закарпатті оприлюднили прогнозований графік можливих відключень електроенергії на 5 грудня
16:52
На війні з рф помер військовий із села Свобода на Берегівщині Михайло Дерда Фото новина
13:56
В Ужгороді відкрили міні-скульптуру «Різдвяний цвіркун» Фото новина
09:09
Актуальний графік відключень електроенергії на Закарпатті 4 грудня
23:08
На війні поліг Василь Русин з Бистриці Чинадіївської громади Фото новина
18:00
В Ужгороді відкрилася Резиденція Святого Миколая
15:22
Туристичний потенціал Закарпаття презентували на виставці у Стокгольмі Фото новина
12:45
На Хустщині після повторного спалаху гепатиту А в Ізі посилили протиепідемічні заходи
11:17
/ 3
У Мукачеві запряцював перший в області крематорій для тварин Фото новина
10:03
У НПП «Синевир» посилили патрулювання через ризики незаконних рубок ялинок перед новорічними святами
09:04
На Закарпатті 3 грудня діятиме погодинне відключення електроенергії
» Всі новини