Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Ужгородець Осип Лобода готує доволі унікальні страви — з кропиви. Хоча кропив'яні борщі вміли варити ще наші предки, з часом ця рослина як продукт харчування забулася. А от Осип Степанович готує супи, борщі та салати з цієї жалючої рослини більше 25 років. Крім того, навчив їсти та готувати кропиву дружину і дітей. Скуштувати кропив'яного салату мала змогу і кореспондент «Новин Закарпаття».

Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Найкраще кропива смакує, виявля¬ється, в кінці зими — на початку весни. Саме в цей період нашому організму бракує вітамінів. А жалива - справжнє джерело мінеральних та вітамінних покладів. У ній, зокрема, містяться вітаміни К, який згущує кров, С, В1, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки, хлорофіл, каротин та низка інших. Вона може звести до норми функцію всіх органів, ослаблених нестачею потрібних речовин упродовж зими.
Готувати з кропиви Осип Лобода почав у ранньому віці, коли вичитав про рослину в радянському журналі «Юний натураліст». Найперша страва із кропиви, яку приготував власноруч, було асорті з кропиви і спаржі. Згодом Осип Степанович почав експериментувати - сам видумував рецепти, поєднував унікальні рослини. Так, наприклад, ужгородець дивується, чому українці, та й закарпатці зокрема, досі не навчилися їсти спаржу, яку ми частіше бачимо у букетах квітів як прикрасу. Хоча у Франції вона вважається делікатесом. Або ж любисток чи пастернак, про який знаємо тільки з дитячого вірша. Нато¬мість віддаємо перевагу традиційним капусті, моркві, петрушці.
Багато рецептів кропив'яних страв Осип Лобода дізнався від знайомих, з радіопередачі «Зелена планета», з численних журналів.
Осип Степанович виймає з пакета жменьку зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції. Каже, що кропиву добре готувати рано навесні, коли вона ще молода і м'яка. І влітку її можна і навіть треба їсти, тому зрізати потрібно для приготування страв тільки верхні листочки рослини. Щоб зменшити її жалючість - треба ошпарювати кип'ятком.
Осип Степанович нарізає кружальцями спаржу, подрібнює зволожені листочки кропиви. Так само робить й із моло¬дою цибулею та любистком, який ми ще звикли називати вегетою через притаманний йому запах.
Відтак цибулю потрібно посолити та зволожити кількома краплями оцту. Усі інгредієнти Осип Лобода складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом та додає дві столові ложки олії.
Це найпростіший салат з кропиви. Але його можна «ускладнити», наприклад, кількома кружальцями по¬мідора. Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те ж саме плюс редиска - і корінь, і листочки обов'язково. Замість оцту салат можна залити майонезом чи сметаною.
Осип Степанович пропонує спробувати приготовану страву. Салат має абсолютно звичайний, приємний смак. Найкраще смакує до страв із м'яса.
Часто готує з кропиви супи та борщі. Якщо в людини підвищена кислотність - це саме те, що потрібно їсти. Можна змішувати кропиву із щавелем.
Нашим читачам Осип Степанович порадив спробувати суп з кропиви та зеленого горошку.
Склад: 4-5 картоплин, 2 моркви, корінь і листя петрушки, баночкка зеленого консервованого горошку (можна замінити свіжим), жменька кропиви, спеції.
Приготування: картоплю і моркву нарізати кубиками і відварити разом з петрушкою. Під кінець приготування висипати горошок, подрібнену кропиву та засмажку з олії і цибулі (за бажанням можна додати муки). Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Також цей суп можна заправити сметанним соусом.

Сніжана Русин, "НЗ"
03 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини