Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Ужгородець Осип Лобода готує доволі унікальні страви — з кропиви. Хоча кропив'яні борщі вміли варити ще наші предки, з часом ця рослина як продукт харчування забулася. А от Осип Степанович готує супи, борщі та салати з цієї жалючої рослини більше 25 років. Крім того, навчив їсти та готувати кропиву дружину і дітей. Скуштувати кропив'яного салату мала змогу і кореспондент «Новин Закарпаття».

Ужгородський журналіст Осип Лобода знає 30 рецептів кропив’яних страв

Найкраще кропива смакує, виявля¬ється, в кінці зими — на початку весни. Саме в цей період нашому організму бракує вітамінів. А жалива - справжнє джерело мінеральних та вітамінних покладів. У ній, зокрема, містяться вітаміни К, який згущує кров, С, В1, В2, провітамін А, мінеральні солі, залізо, кальцій, крохмаль, кислоти, білки, хлорофіл, каротин та низка інших. Вона може звести до норми функцію всіх органів, ослаблених нестачею потрібних речовин упродовж зими.
Готувати з кропиви Осип Лобода почав у ранньому віці, коли вичитав про рослину в радянському журналі «Юний натураліст». Найперша страва із кропиви, яку приготував власноруч, було асорті з кропиви і спаржі. Згодом Осип Степанович почав експериментувати - сам видумував рецепти, поєднував унікальні рослини. Так, наприклад, ужгородець дивується, чому українці, та й закарпатці зокрема, досі не навчилися їсти спаржу, яку ми частіше бачимо у букетах квітів як прикрасу. Хоча у Франції вона вважається делікатесом. Або ж любисток чи пастернак, про який знаємо тільки з дитячого вірша. Нато¬мість віддаємо перевагу традиційним капусті, моркві, петрушці.
Багато рецептів кропив'яних страв Осип Лобода дізнався від знайомих, з радіопередачі «Зелена планета», з численних журналів.
Осип Степанович виймає з пакета жменьку зеленої кропиви, кладе на стіл три стебла спаржі, чотири свіжі цибулини, три гілочки любистку, спеції. Каже, що кропиву добре готувати рано навесні, коли вона ще молода і м'яка. І влітку її можна і навіть треба їсти, тому зрізати потрібно для приготування страв тільки верхні листочки рослини. Щоб зменшити її жалючість - треба ошпарювати кип'ятком.
Осип Степанович нарізає кружальцями спаржу, подрібнює зволожені листочки кропиви. Так само робить й із моло¬дою цибулею та любистком, який ми ще звикли називати вегетою через притаманний йому запах.
Відтак цибулю потрібно посолити та зволожити кількома краплями оцту. Усі інгредієнти Осип Лобода складає в глибоку тарілку і перемішує. Пересипає дрібкою солі, чорного перцю. Зверху кропить оцтом та додає дві столові ложки олії.
Це найпростіший салат з кропиви. Але його можна «ускладнити», наприклад, кількома кружальцями по¬мідора. Дуже смакує салат з кропиви, спаржі, цибулі та огірків. Або те ж саме плюс редиска - і корінь, і листочки обов'язково. Замість оцту салат можна залити майонезом чи сметаною.
Осип Степанович пропонує спробувати приготовану страву. Салат має абсолютно звичайний, приємний смак. Найкраще смакує до страв із м'яса.
Часто готує з кропиви супи та борщі. Якщо в людини підвищена кислотність - це саме те, що потрібно їсти. Можна змішувати кропиву із щавелем.
Нашим читачам Осип Степанович порадив спробувати суп з кропиви та зеленого горошку.
Склад: 4-5 картоплин, 2 моркви, корінь і листя петрушки, баночкка зеленого консервованого горошку (можна замінити свіжим), жменька кропиви, спеції.
Приготування: картоплю і моркву нарізати кубиками і відварити разом з петрушкою. Під кінець приготування висипати горошок, подрібнену кропиву та засмажку з олії і цибулі (за бажанням можна додати муки). Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою. Також цей суп можна заправити сметанним соусом.

Сніжана Русин, "НЗ"
03 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:21
На сайті "Закарпаття онлайн" тривають регламентні роботи
16:58
В Ужгороді на двох локаціях встановили охолоджувальні рамки-оприскувачі Фото новина
01:32
/ 5
Представники МГКЄ у складі делегації УГКЦ зустрілися з Папою Римським Фото новина
15:31
На кордоні з Румунією понад 2 місяці триватиме ремонт аварійного мосту через Тису Фото новина
11:17
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олександром Карповим Фото новина
20:28
/ 1
У Голубиному на Мукачівщині провели в останню дорогу полеглого Героя Андрія Лоскоріха Фото новина
07:08
/ 22
Руки в кайданках
05:48
/ 3
Штурмовик із Руських Комарівців
04:15
/ 3
Підготовче судове засідання у справі вітряків на Руній відбулося в Ужгороді Фото новина
18:36
/ 11
Серед пріоритетів нового прокурора Закарпаття Пацкана є захист релокованого бізнесу, але немає захисту довкілля Фото новина
11:32
Ватикан оголосив нову дату беатифікації священномученика Петра Павла Ороса
02:01
/ 1
У вівторок в Ужгороді відбудеться суд по забудові полонини Руна вітряками
12:39
Юні екодослідники здійснили пізнавальну мандрівку Свидовцем у межах проєкту "Зелені скарби Карпат"
03:11
/ 7
ФОТОФАКТ. Екскаватори продовжують "вигризати" полонину Руна
15:16
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Сергієм Гвоздецьким Фото новина
18:07
/ 1
На Сумщині поліг уродженець Стужиці Іван Лешанич з Мукачева Фото новина
14:41
/ 4
Підтверджено загибель Олександра Лацка з Зарічова Перечинської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти Фото новина
13:09
Фінішувала друга зміна літнього табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді Фото новина
05:01
/ 2
З КПП "Ужгород" до Словаччини втік прикордонник
04:38
/ 5
Розслідування журналістки Олени Мудри, через яке на неї тиснуть судом "Вітропарки", перемогло в конкурсі журналістських робіт про Закарпаття
17:42
/ 2
500 підписів за 3 доби: колективне звернення з вимогою зупинити злочин на Руні достроково направлено новому генпрокурору Кравченку
03:47
У п'ятницю в ужгородському скансені відкриються дві виставки
22:03
/ 4
"Вітряні парки" "відповідально" відбудують міст, "безвідповідально" обвалений вантажівками з щебенем для дороги, якою вони планують возити "ненормативні великогабаритні вантажі"
13:11
Екоклуб у Ясіні запрошує на пізнавальну "Подорож на Драгобрат"
00:50
/ 2
Суд в Ужгороді покарав працівницю митниці за хабарництво штрафом
» Всі новини