Вища рада правосуддя відреагувала на резонанс щодо вироку Воловецького райсуду для неповнолітніх ґвалтівників

У Вищій раді правосуддя прокоментували ситуацію з присудженням умовного терміну покарання за сексуальне насильство, що викликала шквал обурення.

Вища рада правосуддя відреагувала на резонанс щодо вироку Воловецького райсуду для неповнолітніх ґвалтівників

У зв’язку із резонансом щодо вироку Воловецького районного суду Закарпатської області від 16.03.2023 року у справі по обвинуваченню осіб, які вчинили насильницькі дії сексуального характеру стосовно неповнолітньої та висловленими у таких публікаціях закликів щодо притягнення судді, яка ухвалила вирок, до дисциплінарної відповідальності, Вища рада правосуддя відреагувала на випадок. 

Як ідеться в повідомленні ВРП, "Вища рада правосуддя розділяє занепокоєння громадськості, журналістської спільноти, уповноважених осіб органів влади щодо об’єктивності проведеного досудового та судового розслідування у вказаній справі, а також щодо справедливості визначеного судом покарання особам, які обвинувачуються у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення.

В силу положень, визначених частиною другою статті 19  Конституції України, Вища рада правосуддя, як і інші органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Незалежність і недоторканість суддів гарантується статтями 126, 129 Конституції України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Одним із головних завдань Вищої ради правосуддя, як незалежного конституційного органу державної влади та суддівського самоврядування, є забезпечення справедливих та об’єктивних процедур при розгляді дисциплінарних проваджень за скаргами на дії суддів.

ВРП не наділена повноваженням втручатися в розгляд судами судових справ, надавати оцінку наявним у справі доказам, перевіряти у позапроцесуальний спосіб законність та обґрунтованість судових рішень, коментувати їх.

Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у даному випадку – апеляційного суду. Наразі вирок суду першої інстанції не набрав законної сили і може бути оскарженим. За повідомленням Офісу Генерального прокурора, прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.

ВРП не наділена правом ініціювати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою за повідомленнями викладеними у ЗМІ про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді.

Право на звернення із скаргою про вчинення дисциплінарного проступку суддею (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа (частина перша статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Статтею 106 цього Закону передбачені підстави дисциплінарної відповідальності судді, зокрема умисне або внаслідок недбалості незаконна відмова в доступі до правосуддя, або інше істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав  та виконання процесуальних обов’язків, а також допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав людини і основоположних свобод або інше грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків.

На сьогодні вирок Воловецького районного суду Закарпатської області від 16.03.2023 року  не був предметом апеляційного перегляду, і не набрав законної сили.

Вища рада правосуддя закликає до стриманості висловлювань у засобах масової інформації, зокрема у грубій та агресивній формі, що виходять за межі допустимої критики, яка може бути розцінена як тиск на суд, до розправи з суддею, що становлять реальні ризики для судді під час здійснення правосуддя, а також  становлять загрозу для ухвалення справедливого і безстороннього судового рішення, що буде ухвалено апеляційним судом за наслідками розгляду апеляційної скарги.

Вища рада правосуддя повідомляє, що зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич О. А. дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність як судді під час здійснення правосуддя, будуть об’єктивно перевірені, їм буде надана відповідна оцінка у визначеному законом порядку".

28 березня 2023р.

Теги: вирок, правосуддя, суддя, ґвалтівники, Воловець

Коментарі

Варош 2023-03-29 / 00:02:12
Рішили щуку утопить! І щуку кинули у річку. Леонід Глібов.

два глаголи 2023-03-28 / 16:31:08
ВРП у всій красі. Іноді краще жувати,ніж говорити.

Унгвар 2023-03-28 / 11:55:44
Одним словом - НЕДОТОРКАННІ

Джон Увік 2023-03-28 / 10:46:28
для грошей врп створене, так би мовити центральтний кеш)))

Мда 2023-03-28 / 09:29:46
А для чого тоді ця рада правосуддя, якщо вона нічого не може? Лише для отримання великих зарплат? Як і в цілому спотворена система прокурорсько-судівського механізму?!! Суддя неодноразово виносила несправедливі для суспільства вироки, і ніхто їй не указ?! За що платити податки і годувати їх? Що ще має статися, що хтось взявся змінити цю касту неприкасаємих?!

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини