ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк

Виконуючий обов’язки головного еколога Закарпаття у своїй кар’єрі у правоохоронних органах відзначився профнепридатністю та підозрами в причетності до крадіжки землі у лісі біля Буковеля, на якій його родина, попри обмеження будівництва, споруджує готель.

ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк

Після "ширмового" призначення колишньої перссекретарки Закарпатського ОУЛМГ Юлії Давидової на посаду начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області в кінці січня цього року, обласне відомство незабаром має очолити колишній УЗЕшник Михайло Банк. Попри відсутність профільних освіти та досвіду, у останній тиждень лютого він приступив до роботи як виконуючий обов’язки начальника ДЕІ Закарпаття.

Неекологічний бекграунд

До 2013 року 43-річний уродженець села Бедевля Тячівського району Михайло Банк працював начальником Дубівського відділення міліції Тячівського районного відділу УМВС України в Закарпатській  області. У 2014-му, зі слів самого Банка, – у Львові в підрозділі боротьби з організованою злочинністю та підрозділі внутрішньої безпеки.

З 2015 по 2016 рік – на посаді заступника начальника та начальником управління захисту економіки в Закарпатській області департаменту захисту економіки Нацполіції. Звідки, після скандалу через непроходження атестації, його перевели на аналогічну позицію в Івано-Франківській області.

Банк у суді оскаржував свою профнепридатність за висновками атестації, серед яких, зокрема, результати тестування загальних навичок, де поліціянт набрав 29 балів із 60-ти, професійне тестування з результатом 31 бал із 60-ти, а також провалена ним співбесіда. Атестаційна комісія Нацполіції вважала, що УЗЕшник підлягав звільненню з органів через службову невідповідність, однак Закарпатський окружний адмінсуд задовольнив вимоги позивача і Банк продовжив працювати у правоохоронних органах. Львівський апеляційний адміністративний суд у відкритті апеляційного провадження Нацполіції відмовив.

Крім того, у 2015 році, будучи начальником управління протидії злочинам у сфері економіки УМВС України в Закарпатській області, за місяць до реформи поліції, Михайло Банк отримав догану, яку спочатку хотів оскаржити у суді, але потім відкликав позов.

У сусідній із Закарпаттям області начальником управління департаменту захисту економіки Нацполіції, а потім начальником управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Банк пропрацював з 2017 по 2020 рік, поки у травні 2020 року не був звільнений через конфлікт з Єврейською громадою Коломиї. Зокрема, Михайло Банк листом просив голову громади надати анкетні дані, адреси й телефони членів громади включно із студентами, обгрунтовуючи таку необхідність боротьбою «з транснаціональними та етнічними організованими групами та злочинними організаціями».

У Нацполіції анонсували службове розслідування, результати якого, однак, не були оприлюднені публічно, а самого Банка перевели на посаду головного оперуповноваженого департаменту стратегічних розслідувань у Київ. Офіційні дані професійної біографії скандального правоохоронця закінчуються відомостями із щорічної декларації за 2020 рік, поданої зі згаданої посади.

Також обіймаючи гарну посаду, Михайло Банк допомагав підніматись по кар’єрній драбині своїм родичам. Його брат Василь Банк спочатку тимчасово, а потім на постійній основі очолював відділ в управлінні стратегічних розслідувань ГУ НП Закарпаття у 2017-2019 роках, а згодом очолив поліцію у місті Яремче Івано-Франківської області. Однак, незадовго після цього місцеві депутати оголосили йому недовіру і Василь Банк був переведений начальником Летичівського відділу поліції ГУНП у Хмельницькій області, де, судячи з інформації профілю на його сторінці у Фейсбуці, працює і тепер.

Кримінальне будівництво на Буковелі

За час роботи на Прикарпатті у місцевих журналістів до поліціянта-закарпатця з’явились питання щодо походження статків. Класика, у декларації Банка – коштовні подарунки, люксові позашляховики і записані на родичів земельні ділянки та будівництво у Буковелі.

У 2021 році журналісти з «Наші гроші.Львів» видали розслідування про будівництво готелю «Mirror Hotel» родини Банків на арештованій землі із забороною здійснення будівництва в урочищі Вишня села Поляниця, неподалік гірськолижного курорту Буковель - до підйомника 1R звідси 300 метрів.

Майбутній готельний комплекс розрахований на 30 номерів та включає SPA, всесезонний басейн на даху, лижну кімнату, магазин лижного спорядження та прокату лиж, спортзал і гелікоптерний майданчик. Згідно з інформацією з сайту «Mirror Hotel»,  відкритою є можливість придбання номерів у приватну власність. На онлайн-майданчиках з продажу нерухомості актуальними є оголошення про продаж номерів у «Mirror Hotel» за ціною 3 500 доларів США за м² та 63 000 доларів США за однокімнатний номер площею 18 м².

Будівництво, планований проєкт і оголошення про продаж номерів готелю «Mirror Hotel»

Три земельні ділянки під «Mirror Hotel» з кадастровими номерами 2611092001:22:002:2804, 2611092001:22:002:2784 та 2611092001:22:002:2524 загальною площею 0,35 га належать батькові в.о. начальника ДЕІ Закарпаття Михайла Банка – депутату Бедевлянської сільської ради Василю Банку. Згідно з  даними реєстру речових прав на нерухоме майно, чоловік купив їх наприкінці 2018-початку 2019 року, а потім, протягом лютого-липня того ж року, отримав містобудівні умови для проєктування відпочинково-ресторанного комплексу і документи на будівництво. Наприкінці 2020 року Банк-старший зареєстрував ТОВ «МІРРОР ГРУП» зі статутним капіталом 1 млн гривень.

Ця земля разом з десятками інших ділянок фігурує у кількох кримінальних провадженнях та понад десяти кримінальних судових справах щодо неправомірного вилучення землі від Поляницької сільської ради та Ворохтянського держлісгоспу на основі підроблених державних актів на право власності, датованих 2001 роком, подальшої їх незаконної приватизації у 2013-2017 роках та внесення неправдивих даних у Національну кадастрову систему з подальшою їхньою легалізацією через сумнівні договори купівлі-продажу у 2018-2021 роках.

До самого Михайла Банка слідчі ДБР також мають питання. За версією слідства, будучи начальником управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, він, зловживаючи службовим становищем, тиснув на місцеву владу та держлісгосп і таким чином отримав на близьких родичів та інших підставних осіб право власності для 26 земельних ділянок загальною площею 4,5 га в урочищі Вишня поблизу Буковелю.

Крадіжку землі Банком розслідують вже четвертий рік, підозру не оголошували. Тим часом він після захисту землі і лісів Прикарпаття готується так само захищати природні багатства Закарпаття, а його родина продовжує будівництво готелю, систематично намагаючись зняти арешт із трьох згаданих земельних ділянок через суд.

Журналістка Олена Мудра надіслала запит у ДБР з проханням надати інформацію щодо вжитих заходів забезпечення під час розслідування кримінального провадження щодо зловживань Михайлом Банком, а також запит у ДЕІ Закарпаття з проханням до нового начальника прокоментувати зведення готелю його родичами на арештованій землі із забороною будівництва.

Загалом земельна схема поліціянта-еколога – це лише частинка пазлу масштабної земельної афери 2000-х, що почалась у цій частині Карпат разом із будівництвом Буковелю. У ній Поляницька сільська рада та Ворохтянський держлісгосп втратили понад 46 га вкритих лісом земель і за тенденції призначення на керівні посади некваліфікованих спеціалістів та корупції у правоохоронних органах ризикують втратити ще більше.

Подарунки дружини «еколога»

Дружина нового головного еколога Закарпаття полюбляє приймати коштовні подарунки, що вбачається з декларацій Михайла Банка та відомостей з реєстру речових прав на нерухоме майно.

Так, як раніше писали журналісти, у 2018 році батько Власти Банк подарував дочці позашляховик Mitsubishi Pajero Wagon 2017 р.в. оціночною вартістю у декларації 450 тис. гривень, що, втім, була нижчою за ринкову. Сьогодні вона їздить на MERCEDES-BENZ E 220 D 2018 р.в., який навесні 2021 року був завезений з-за кордону.

У тому ж 2018 році жінці подарували садовий будинок, за документами – площею 270.7 кв.м., з гаражем та огорожею, у селі Оноківці біля Ужгорода, по вулиці Кримській, який побудований на земельній ділянці з кадастровим номером 2124884800:10:014:0029 площею 0.0978 га з цільовим призначенням для індивідуального садівництва в урочищі Княжа Гора, яку Власта Банк купила за тиждень після коштовного подарунку.

У один день із садовим будиночком дружині поліціянта Михайла Банка подарували земельні ділянку з кадастровим номером 2124884800:10:014:0065 площею 0.0412 га і цільовим призначенням так само для садівництва, що знаходиться поряд.

Також у власності жінки ще два об’єкти нерухомості, які вона придбала самостійно у 2014 та 2018 роках – комора №8 площею 5 кв.м. за адресою вулиця Осипенка, 24, в Ужгороді та земельна присадибна ділянка з кадастровим номером 2122755300:10:103:0312 площею 0,1 га в урочищі Зелена Ланка у селищі Кольчино Мукачівського району.

Садовий будиночок родини Банків у Оноківцях під Ужгородом

Знавець земельних схем та «внутрішньої кухні» правоохоронців і суддів Михайло Банк повернувся на Закарпаття саме тоді, коли карпатські полонини ось-ось стануть майданчиком для легалізації опальних мільйонів Ляйтнера-Льовочкіна через кластер «Боржава» і таких самих брудних грошей групи «Приват», люди з якої планують забудувати Свидовецький масив мега-курортами «Свидовець», «Бистриця» і «Турбат». Державна екологічна інспекція Закарпаття довгий час залишалася незалежним від впливу великої політики професійним органом на службі інтересів природи і держави, однак впала. Тепер гірські райони Закарпаття може чекати методичне повторення земельної афери за сценарієм Буковелю, що залишить гори без лісу, а громади без землі.

Олена Мудра

06 березня 2023р.

Теги: ДЕІ, Банк, екологія

Коментарі

Каменца 2023-05-17 / 07:15:07
Стаття 100% правдива. Це оборотні, ворюги, корупціонери.

Сват 2023-05-16 / 22:25:28
Брат того Банка , василь, працював в БТЛ і займався нелегалами, кришував нелегалку. Був беспредєльщиком. Викрадав людей. Підкидував зброю і нареоту.

Вік 2023-04-05 / 19:22:57
Весело, гроші не пахнуть, скільки ж цей мент заробив за цей час, точніше накрав. А ще цімбори його підтягнуться, що як і він поновлюються через закарпатський адмінсуд, наприклад в прокуратурі. Буде весело. Що пане губернатор, будете з такими мудаками працювати? Вони вам напрацюють! Хоча буде над чим працювати набушникам, якщо спати не будуть.

Вася 2023-03-17 / 21:01:11
Хто працює в тих службах що провіряють таких Банків, кому ми платимо податки, що це за фігня, такий персонаж і в державних органах...це що соботаж роботи правоохоронних органів? А потім хочемо щоб було все по державному... Міша запишись в Лють ...докази свій патріотизм. Хоча такій падлі там не місце.

Банка кент 2023-03-17 / 20:54:37
Мішаня працюй,заробляй а ми лохи за тебе повоюємо іт.д. класний ти пацан і ті хто тебе кришує))).

Ужгородець 2023-03-16 / 07:37:30
От як Ви собі думаєте, про що може думати хлопець, котрого мобілізовують на війну, дивлячись на цю харю румунську. Це бидло крало, працюючи в міліції, завдяки чому нажилося маєтками та ресторанами.
Тепер воно купило посаду в екоінспеції, щоби й далі красти. А хтось повинен іти на війну і гинути за статки такої паскуди. То з яким настроєм мобілізовані ітимуть на фронт дивлячись на це бля...
Мій знайомий, який у 2014 році пішов в АТО добровольцем, а з перших днів 22 року знову був на фронті, отримав дві контузії і зараз лікується. Дивлячись на отаке скотство сказав, що більше він на війну не піде, не бачить сенсу, коли одні в бахмутській багнюці країну боронять, а банки завдяки війні примножують свої статки, обкрадаючи цю країну.
Сьогодні в Ужгороді похорони теж колишнього міліціонера - слідчого Дербака. Але це Герой,Вічна пам'ять Герою і царство йому небесне.
От і здогадайтеся які розмови будуть на поминках

Нік 2023-03-15 / 12:18:02
Писати мож, а граблі узяти і піти на благоустрій Ужгорода - заманіня.

Мукачево 2023-03-15 / 10:41:17
Для ужгородця…По перше не бик . А по друге на війні з 2014 року. Так що розказувати мені страшні історії не треба. Висновки робити саме легше і обсипати всіх підряд під одну лінію. Ви що знаєте особисто цю людину? Час покаже хто і що. Модно подумати що всі інші пухнасті і такі правильні. А писати можно багато чого і на кого.

ужгородець 2023-03-14 / 09:15:34
Для бика мукачівського.

Я відвоював своє у Афгані і мені вже далеко за 60. Але частину пенсії я відддаю в ЗСУ та добробату "Сонечко". Так сказать чим можу, тим допомагаю.
А от чого ти під.... не в армії, це питання.
Бо коли рветеся до корита, тобто у депутатство, то готовісьте відс.. виборцям, за посади готовісьте матір рідну на панель виставити, а коли треба іти захищати державу, у якій ви ніби владу представляете, тоді хай ідуть гинути вівчарі, шофери, вчителі та зварювальники.
Але не вівчарі приймали Присягу на вірність служіння Батьківщині і підписуали її, а чиновники, судді, менти та прокурори, вони жеруть із бюджетного корита.
А ще хай ідуть боронити свої статки ресторатори, магазинщики, власнити туристичних баз, готелів та латтфундисти. Чому простолюдин, в якого немає нічого, крім совісті, повинен вмирати за їх статки??
Чи думаєте коли прийдуть сюди кадировці, буряти, калмики та дегестанці, вони вам ваше майно залишать?? Попитайтеся кримчан, бучан та гостомельчан, як вони грабують і гвалтують.
Х.... у вас получиться вижити по принципу: "моя хата скраю", грабувати та гвалтувати будуть усіх одинаково.

Здаеться мне 2023-03-14 / 07:59:56
Что Мукачево тоже мусорок!

Вовк 2023-03-14 / 07:14:53
Так курви в Києві із "слуг народу" заробляють на посадах під час війни.

Мукачево 2023-03-13 / 22:54:45
А ти - Ужгородець - чого не на фронті. А сидиш і язиком тріпаєш. Такі всі вояки дома сидите самі і язиками тріпаєте. Аж смішно .

Ужгородець 2023-03-13 / 09:47:13
До останнього.
Банк уже не мусор. Хай пиз.... На фронт.

до останнього 2023-03-12 / 21:11:23
мусорню не призивають1477

пенсіонер 2023-03-12 / 13:07:06
Цього хабарника ментівського до корита і близько не можна допускати. Хай паскуда піде на фронт хоч на півроку.
Чи вже може має паскуда справку інваліда??
Кому війна, а кому посади і хабарі.
Бог побив ту державу.

До останніх трьох дописувачів 2023-03-11 / 17:34:37
Згідний на 100 відсотків...

гарбидж 2023-03-11 / 15:38:14
этот в окоп точно не полезет

Яке звання 2023-03-11 / 11:06:32
В полiцii мав цей чоловiчий протизаплiдний засiб? Знизити на один рiвень i в Бахмут!

закарпатець 2023-03-10 / 17:20:48
Кур... посади є кому займати, а от воювати нема кому. Ідіть ган.... державу спочатку захистів, яку роками обікрадали. Чому чиновникам посади, корупція і хабарі, а за державу повинні помирати простолюдини? Чому чиновникам маєтки, ресторани, магазини, турбази, а захищати їхнє майно повинен вівчар, шофер та вчитель.
Та відправтье товстмордого мента Банка на передову, а не в екоінспекцію, де він розуміється як баран у зірках.

Мартін зек 2023-03-10 / 08:08:00
Сбу а провірьте мартіна який керував там до цього, по базах податкових номерів в рашкостані! Будете здивовані що він ще й там платить податки! Отакої! Відмиває хабарі взяті на закарпатті у рашкі?

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини