Денний центр допомоги постраждалим від домашнього насильства в Ужгороді працює в оновленому приміщенні (ФОТО)

Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі в Ужгороді, який створено за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні і агенції УВКБ ООН, відсьогодні працює в оновленому приміщенні на вул. Генерала Свободи, 9.

Денний центр допомоги постраждалим від домашнього насильства в Ужгороді працює в оновленому приміщенні (ФОТО)

Приміщення, повністю обладнане всім необхідним для проведення індивідуальної та групової психосоціальної роботи відповідно до сучасних вимог, сьогодні продемонстрували і журналістам.

Денний центр є ключовим елементом місцевої системи запобігання і протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству. Це безпечне і доступне місце, де постраждалим нададуть комплекс соціально-психологічної допомоги, первинну юридичну допомогу та інформаційні послуги. За необхідності постраждалим можуть надати тимчасовий прихисток на 10 днів у кризовій кімнаті, яка працює у структурі Центру.

Простір облаштували за сприяння Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН – UNHCR)  та Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA): провели ремонт та роботи з утеплення приміщення, а також придбали обладнання для проведення індивідуальної і групової психосоціальної роботи

Денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою в Ужгороді передбачає роботу чотирьох соціальних працівників, психолога та фахівця із соціальної роботи. На базі центру, до речі, уперше на Закарпатті, відкрили і кімнату, дружню до опитування дітей – у ній за методикою «зеленої кімнати» проводитимуть опитування дітей, які стали свідками домашнього насильства. 

Наприклад, коли треба опитати постраждалу від насильства дитину, то зробити це без додаткової травматизації можна в «зеленій кімнаті», де працює психолог, а слідчий, який знаходиться у приміщенні поруч, за допомогою засобів зв’язку переказує йому потрібне питання, спостерігає за поведінкою та реакціями постраждалої особи. До роботи можуть бути залучені і представники служб у справах дітей.

Що важливо, у «зеленій кімнаті» встановлено обладнання, яке записує розмову дитини і психолога. Цей відеозапис, який зроблено в умовах такої кімнати, можна використовувати в суді без повторного допиту дитини, щоб уникнути психічних травм і стресу.

Старша координаторка в Ужгороді проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства, Фонду ООН у галузі народонаселення» Людмила Акімова наголосила на важливості такого простору, зокрема «зеленої кімнати» – для уникнення додаткового травмування дітей, серед яких постраждалих від домашнього насильства є, на жаль, дуже багато.

Про роботу над втіленням проєкту розповіла і виконавча директорка ГО «Неємія», імплементаційна партнерка УВКБ ООН та Фонду ООН у галузі народонаселення Тетяна Мачабелі.

Також у відкритті денного центру взяли участь заступник міського голови, який курує соціальний напрямок, Вадим Борець, директор Ужгородського міського центру соціальних служб департаменту соцполітики міської ради Іван Фленько, голова Польового офісу Агентства ООН у справах біженців Ракель Трабазо, головний польовий координатор Агентства ООН у справах біженців  (центральний офіс) П'єр Камара, польова радниця УВКБ ООН Віра Шелест.

Якщо ви зіткнулися з домашнім насильством (фізичним, сексуальним, психологічним чи економічним), зверніться за адресою центру: Ужгород, вул. Генерала Свободи, 9, приміщення №3, 3 поверх. Або ж можна зателефонувати – 067 557 44 53 (із 8:00 до 17:00 щодня, крім вихідних). Додаткову інформацію можна отримати і на сторінці Центру у фейсбуці   https://www.facebook.com/profile.php?id=100077583630016.

14 лютого 2023р.

Теги: допомога, насильство, центр

НОВИНИ: Соціо

11:00
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
» Всі новини