У закарпатській громаді виміряли рівень ставлення до домашнього насильства та толерування

В Ужгороді відбулася презентація результатів опитування серед жителів Оноківської громади з метою визначення рівня знань про явище домашнього насильства та ставлення населення до даної проблеми яку здійснювали Центр ґендерної освіти при УжНУ та ГО «Мегасоціум».

У закарпатській громаді виміряли рівень ставлення до домашнього насильства та толерування

Як розповіла Маріанна Колодій, керівниця Центру гендерної освіти при Ужгородському національному університеті, з грудня минулого року у громаді розпочалася реалізація проєкту: «Оноківська громада без домашнього насильства» у межах співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади. «Мета -  дослідити рівень обізнаності і ставлення до проблематики домашнього насильства, зміна ставлення серед мешканців громади до проблеми домашнього насильства, вибудова нульової толерантності підвищення рівня розуміння можливостей профілактики та недопущення випадків домашнього насильства тощо.,- пояснила Маріанна Колодій. - Упродовж грудня 2022 та січні 2023 року в рамках проєкту тривало опитування серед жителів Оноківської громади. Було опитано 420 осіб з 5-ти населених пунктів, що склало близько 10% дорослої громади. Застосували два підходи: стандартизоване інтерв’ю та онлайн анкетування. В опитуваннях взяли участь 60% жінок і 39% чоловіків, останніх довелося пошукати, більшість відповідей чоловіків- в онлайнанкетах».

За словами Маріанна Колодій, значний відсоток респондентів знають про таке явище, як домашнє насильство. Проте 58,8% не знають, як йому запобігти. 24%- знають, як треба діяти, а 17%- чули. Загалом опитувані визнають свою безпомічність. 80% відома така домашнього насильства як фізичне, 10% знають, що є психологічне насильство, 6%- сексуальне, 4%- економічне. 72% розуміють, що таке негативне явище суспільства впливає на інших членів родини, 11,7% уточнюють, що дивлячись, яке саме насильство. 

60% респондентів зазначили, що існують родини, де насильство більш поширене, зокрема, це неблагополучні сім’ї. Проте можливі інциденти і в благополучних родинах. Досліджували експерти і питання необхідності створення груп взаємопідтримки, 72% опитаних визнали, що такі групи потрібні.

Для вирішення проблеми, якби така трапилась 40% звернулися б до поліції, 18% - у швидку, менше – в інші установи та служби. 6,4% не звернулися б нікуди. 

18% респондентів зазначили, що домашнє насильство можна спровокувати, 46% - мають протилежну думку, 36% - частково погоджуються з таким формулюванням. 

17% все таки б воліли промовчати про факт домашнього насильства, а 45% - не погоджуються, що «сміття з хати» не треба виносити. 

Результати опитування повинні допомогти громаді зрозуміти, в якому напрямку працювати і які програми впроваджувати. Тим більше, що на території Оноківської громади почав працювати Центр для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Про це детальніше розповіла Рената Іванків, заступниця сільської голови Оноківської громади з питань діяльності виконавчих органів ради. «У центрі діють кризові кімнати, визначено 18 базових соцпослуг, які ми можемо надавати, - каже Рената Іванків. -  Буде працювати психолог, надаватимуться юридичні консультації. Постраждалі мають можливість тимчасово (до 10 днів) проживати у Центрі». За словами Ренати Іванків, таких центри в Ужгородському районі діє тільки два- обласний та в Оноківській громаді. «Плануємо надавати ці послуги і сусіднім громадам, де такий попит є, а денних центрів бракує. Виконане дослідження дуже нам на часі, допомагає визначити, як далі рухатися», - додала заступниця сільського голови. 

Вікторія Симулик, соціальна працівниця Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги детальніше зупинилася на заходах, які проводилися з учнями шкіл громади. «Ми провели відолекторії (16 роликів) з учнями шкіл і це був чудовий досвід у Доманинськомуму ліцеї. Діти більше свідомі, ніж ми думаємо, але вони транслюють думки, які йдуть з родин,- зауважила Вікторія Симулик. – на заняття ми також розбирали, що образи і приниження- це протизаконно теж, і діти мають відстоювати свої права».

Олександра Мельничук, керівниця Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги, додала, важливо, що такий денний центр працюватиме: «Наш заклад надає тривалішу допомогу- перебування до 90 діб, але денний центр може перенаправляти постраждалих до нас, адже випадки домашнього насильства фіксуємо щокварталу», повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському пресклубі.

 

 

14 лютого 2023р.

Теги: насильство, толерування, рівень

НОВИНИ: Соціо

20:25
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
» Всі новини