Злодійство по-"Репортерськи", або Відкритий лист Сергієві Слободянюку

Попри кількарічну історію свого існування інтернет-журналістика Закарпаття перебуває нині майже на зародковій стадії. Ті кілька інформаційних ресурсів, що працюють на регіональному ринку віртуально-реальних інформаційних послуг, не можна навіть назвати конкурентами: практично жодне з них не займається "виготовленням" власного інформаційного продукту, працюючи майже виключно в дайджестовому режимі.

Злодійство по-"Репортерськи", або Відкритий лист Сергієві Слободянюку

І все ж нюанси є. І передусім – в рівні порядності, який, на нашу думку, обов'язково мав би співвідноситися з поняттям журналістської етики.

В цьому контексті "Закарпаття online" щиро вдячне журналістській громаді нашого краю та Ужгородському прес-клубу за факт визнання нашого сайту кращим інформаційним інтернет-ресурсом минулого, 2007 року. Ця новина приємно скрасила нам Новорічно-Різдвяні свята, підкресливши на даному етапі добру, але не самодостатню якість проробленої нами роботи, надихнувши на нові здобутки.

Проблему журналістської етики (яка, втім, навряд чи дуже випадає за рамки загальнолюдської моралі) ми згадали на самому початку не випадково. Принцип порядності був від самого початку поставлений в основу роботи "Закарпаття online". Ми ніколи не видавали чужого за своє, намагаючись завжди підписувати розміщені на нашому ресурсі матеріали прізвищем їх автора чи інформаційного джерела. Не приховували своїх політичних симпатій, не намагаючись при цьому втоптати в бруд людей, що притримуються інших політичних переконань. Утримувалися від низькопробних, і тим більше – замовних, публікацій. Ніколи не робили піару ні з тих проблем, які отримували на персональному рівні через свою журналістську позицію, ні з тих хакерських атак, що, на наше чітке переконання, мали за причину те ж саме. І саме тому нам вдвічі неприємні ті далекі від журналістської моралі "рухи", що нині виходять від деяких, так би мовити, "колег" по журналістському цеху.

З колегами з сайту "UA-Репортер" у нас завжди були дружні і професійні відносини. Ми не раділи з їхніх поразок, вони не заздрили нашим перемогам. І навпаки. Здавалося б, в безмежному інтернетному інформаційному полі місця має вистачити для всіх, а тим більше – для двох реґіональних інформаційних проектів.

Та виявляється, так думають не всі.

Принаймні Сергій Слободянюк, який зараз керує цим своїм інформаційним ресурсом в ручному режимі, думає по-іншому. Не важко зрозуміти: панові Сергію, який в силу своїх специфічних політичних методів роботи випав з політичного і суспільного життя краю і обласного центру, зайнятися більше нічим. Та й інших можливостей нагадати про власне існування, окрім як через скандал чи інтригу, він не бачить.Отак, перейменувавши своє

А тому одразу скажемо: ми, Сергію Миколайовичу, "повелися" на вашу провокацію і тепер, як ви того і прагнули,  робимо вам безкоштовну рекламу. Щоправда, на нашу думку, це не зовсім те, чого мала би прагнути порядна людина. Але ініціатива була ваша…

Зрештою, свій вибір в протилежний від журналістської порядності бік ви зробили вже давно: коли в гонитві за "тиражем" перетворили "UA-Репортер" в помийну яму для непровіреної, політично заангажованої, і, особливо останнім часом, відверто українофобської інформації і неконтрольованих Адміном (а часом і провокованих ним) брудних коментарів; коли створили інтернетне "дзеркало" "UA-Репортера" під назвою news.uzhgorod.ua, що відноситься до "чорних" технологій накручування відвідуваності сайту; коли перестали вказувати джерело інформації і її автора, видаючи її за свою, аби виглядіти серйозним ресурсом в очах незакарпатських його відвідувачів і т.д. Але все це, хоча й відгонить негарно, не зачіпало нас особисто, а тому ми, з міркувань все тієї ж журналістської етики, не вдавалися до публічного коментування цих низькопрофесійних речей.

Але сьогодні крапнула остання крапля…

Перейменування "репортерівського" "дзеркала" news.uzhgorod.ua  на "Закарпаття online" з непомітним додатком open ("відмазка" для совісті?) – це вже просто відверте інтернет-свинство. В цьому контексті тепер не важко здогадатися, чиєму авторству належали ті численні паскудні за своєю суттю газетні "клони", що з'являлися в Ужгороді в часі чергових виборів.

Для тих читачів, хто не розуміє смислу цієї афери, пояснимо коротко: "дзеркала", як додаткові сайти, створюються для того, аби в непрямий, нечесний спосіб збільшити відвідуваність основного ресурсу (яким у даному випадку є "UA-Репортер"), на який і перенаправляється статистика відвідуваності з "дзеркала". Ця практика засуджується учасниками порядного інтернет-товариства. У даному  ж випадку свинство подвійне: перейменувавши "дзеркало" іменем свого більш вдалого конкурента, нечистоплотний власник сайту намагається залучити на свій ресурс відвідувачів, котрі шукають в неті саме "Закарпаття online". Тобто, краде чуже…

Те ж саме і з гіперпосиланнями на, наче б то, джерело інформацій: клікнувши на підпис під матеріалом "Закарпаття online", відвідувач попадає на... UA-Репортер.

Клікнувши на посилання Закарпаття online, яке, до речі, і є справжнім власником цього матеріалу, ви попадете на... UA-Репортер

Ми не будемо більше опускатися до заданого вами, Сергію Миколайовичу, рівня, коментуючи далі нинішній ваш вчинок. Думаємо, відвідувачі і нашого, і вашого сайту з числа журналістів і нежурналістів дадуть цьому факту власну оцінку.

Ми ж просто нагадаємо: неправдою світ перейдеш, та назад не повернешся.

Ви мали вже можливість відчути силу цієї народної мудрості на власному прикладі, але, схоже, не зробили з цього будь-яких висновків.

Даємо вам, пане Слободянюк, ще одну можливість згадати про звичайну людську порядність і, окремо, про честь офіцера.
 
А якщо ви забули, як поводяться офіцери в подібних неприглядних ситуаціях, нагадаємо: або повертають вкрадене і вибачаються, або стріляються.

Втім, справжні офіцери просто не крадуть...

Редакційний колектив "Закарпаття online" 

 

 

P.S. Ось така от реакція з'явилася на "репортерівському" "клоні" нашого сайту після появи на "Закарпаття online" відкритого листа до Сергія Слободянюка. Коментарі, як прийнято казати в таких випадках, зайві :)

Ось така от реакція з'явилася на

А тут нова для інтернету практика гіперпосилань. Так само без коментарів :)

Нова для інтернету практика гіперпосилань. Так само без коментарів :)

А ось таку відповідь ми отримаємо, якщо спробуємо скористатися наданою Бігміром послугою порівняння загальних статистичних показників сайтів. Тут наглядно показано, що замість одного сайту "UA-Репортер" насправді існує два - основний, тобто власне "UA-Репортер" ,  і так зване "дзеркало" - news.uzhgorod.ua (Ужгород: новости - развал власти в Украине), переіменований відучора у "клон" нашого сайту - "Закарпаття online" open. І саме тому, хоча до порівняння було обрано "UA-Репортер", Бігмір запитує, котрий саме з двох "Репортерів" ми хочемо вибрати для порівняння.

Техніка, як бачимо, не вміє обманювати. На відміну від деяких людей.

Замість одного сайту

31 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Колобок 2008-06-11 / 16:08:00
"ГАМНЮК цей Сєргєй Слободянюк!"

Що є, то є!

Вуйко 2008-06-03 / 21:21:00
Слово "ЧЕСТЬ" виродкам не відоме. Та й звідки злодію про таку цінність знати?

Жаба задусила, що ЗАКАРПАТТЯonline визнано найкращим сайтом, от і вирішив собі відкусити шматочок слави.


Таким все одно, коли його діти почують, що у них тато злодій.

Одне слово - ГАМНЮК цей Сєргєй Слободянюк!

Перехожий 2008-06-03 / 11:32:00
А яке відношення має Слободянюк до офіцерської честі? В Афгані він був як строковик. Чи офіцерські погони він отримав в якомусь іншому місці?

SmoothCriminal 2008-06-03 / 10:17:00
У Закарпатському інтернеті немає дуже хороших новинних сайтів. Є кращі з поганих, але хороших нема. Включно із Закарпаття online (тим, що канонічне :) ). І це проявляється весь час — спочатку були сайти, що писали всяку біду, по ходу з’явилися перебірливіші, аж на сам кінець знайшлися ті хто нормально добирає контент.



Але найголовнішого немає — ніхто не створює власний продукт, всі перпеисують, передруковують, захоплюють, сперечаються, самовдоволено і зверхньо посміхаються і так далі... таке становище в закарпатській мережі не нове, а навпаки, дуже рідне — творилося давно, і ще довго буде — починаючи від Саші-кіберсквотера і закінчуючи порталами-клонами.

автомат ту "репортер" 2008-06-02 / 22:18:00
оно и видно, что проФФесcионально

репортер 2008-06-02 / 22:17:00
А вы попробуйте создайте. Пи***ть не мешки ворочать.Репортер не просто создал, а профессионально! Калап долу!

СЛОБОДЯНЮК 2008-06-02 / 19:54:00
УРРРААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

вітьок 2008-06-02 / 17:23:00
Слабо розбираюся у всіх цих сайтовських дебрях, знаю лиш одно - красти не гарно.




Я тоже не Диба))))

Макс 2008-06-02 / 14:52:00
автоматy --- (я тоже не он) :)))

автомат ту Сними маску 2008-06-02 / 14:05:00
Суть даже не в Дыбе (я тоже не он), просто суть в том что это махинация с вебсайтами, также можно наделать кучу юа-репортёров и пересылать на другой ресурс - МАРАЗМ! тем более в таком маленьком регионе...

Камуфляжник:) 2008-06-02 / 13:48:00
А почему я должен подписываться Дыба?..:(

Сними маску 2008-06-02 / 13:32:00
Камуфляжник:) а почему не подписываешся просто Дыба. Если ты такой правильный?

автомат 2008-06-02 / 10:58:00
мм да, паскудство!!! "Закарпаття online" тримайтесь, правда за Вами!

журналіст 2008-06-02 / 09:35:00
"Закарпаття онлайн" - я з вами!

НАРОД 2008-06-01 / 23:09:00
Офіціанти скретарки по визову.

ВДВ 2008-06-01 / 22:03:00
Нема слів

сергей 2008-06-01 / 13:35:00
Что, и здесь уже контуженый себя проявил?

Макс 2008-06-01 / 11:06:00
У такому плагіатстві винні ми самі - журналісти. Якби ми об*єдналися і при першій-ліпшій нагоді вставали на захист один-одного - такого бути не могло би. А так - кожен служить своєму босу і сре на інших із ужгородської 14- поверхівки. А загалом - журналістику треба ліцензувати. Хочеш працювати в ЗМІ - доведи, що ти це можеш. А далі - відповідай нормам етики, моралі і порядності. Тільки так ми зможемо позбутися всього бруду, чорного піару,плагіатства і журналісти зможуть отримувати (конкуренція зросте, коли не будуть писати воякі, митники, бізнесмени і т.д.) гідні зарплати. Повністю з колективом Закарпаття он лайн

журналистка 2008-06-01 / 10:05:00
Хочу поддержать pfr. Была же, в самом деле, хорошая журналистская традиция "награждать" званием "Мадам по вызову" всякую околожурналистскую щушеру.

pfr 2008-06-01 / 01:05:00
Слобо - приз "мадам за викликом"!

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини