Восьмий апеляційний адміністративний суд став на бік знищення Свидовця – захисники масиву подаватимуть касаційну скаргу

Незважаючи на численні порушення з боку представників Тячівської та Рахівської РДА, які затверджували план територій для побудови на Свидовці гірськолижного мегакурорту, незважаючи на попередні висновки Верховного Суду, на порушення прав громадян України, на заяви голови Верховної Ради та звіт Європарламенту, Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційні скарги на користь забудовників гірського масиву «Свидовець».

Восьмий апеляційний адміністративний суд став на бік знищення Свидовця – захисники масиву подаватимуть касаційну скаргу

Нещодавно голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна ухвалила всі необхідні законодавчі акти для вступу до Європейського Союзу. Навіть Європейський парламент, ухваливши у 2021 році звіт про імплементацію угоди про асоціацію ЄС з Україною, різко розкритикував плани незаконної побудови мегакурорту «Свидовець». Зокрема, закликав нашу державу боротися з незаконною вирубкою лісів, а країни Євросоюзу – зробити свій внесок у цю справу у зв’язку з незаконними планами забудувати Свидовець. Утім, поки тисячі українців віддають своє життя за краще майбутнє у європейській спільноті, українські суди рухаються в протилежному напрямку і штовхають країну в темне минуле: коли на права громадян влада не звертала увагу і не бажала зближення з Європою, а всіляко намагалася притиснутися до москви.

Сьогодні колегією суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду у складі Світлани Шевчук, Руслана Кухтея, Степана Носа було задоволено апеляційні скарги представників Тячівської та Рахівської РДА, які затверджували детальний план територій для побудови на Свидовці гірськолижного курорту.

«Ми озвучили всі порушення з боку наших опонентів. Нашим довірителям відмовили в доступі до інформації (їм не надали план територій), і самі представники Тячівської та Рахівської РДА на судовому засіданні визнали, що не було дотримано належної процедури громадських обговорень, що дійсно були порушення, що вони не змогли забезпечити доступ людей до отримання всієї інформації. Були порушені права людей, які тут проживають, зокрема їхнє право брати учать у вирішенні питань, які стосуються місцевого самоврядування, які гарантовані Конституцією та Законами України. Суд послухав і постановив рішення про відмову у задоволенні позову людей», – говорить голова Адвокатського об'єднання «Войченко і Дульський», захисник Свидовця Сергій Войченко.

Дане рішення суду означає, що 1400 гектарів цінної української природи, за яку тепер на війні гинуть українці, можуть бути знищені. Захисники Свидовця обіцяють після отримання повного тексту рішення суду подавати касаційну скаргу до Верховного Суду.

Верховний Суд може або задовольнити позов захисників Свидовця, скасувавши рішення апеляції, або лишити рішення апеляції в силі, або відправити справу на новий розгляд.

Довідка

У вересні 2021 року Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій стосовно будівництва гірськолижного курорту на Свидовці та відправив справу на новий розгляд до Закарпатського окружного адміністративного суду, який скасував розпорядження Тячівської та Рахівської РДА від 2017 року про затвердження детального плану територій для будівництва гірськолижного курорту на Свидовці.

Плани побудови на Свидовці гірськолижного курорту стали відомі з 2016 року. На території гірського масиву мали побудувати 60 готелів, 120 ресторанів, а також фітнес-центри, магазини, банки, багаторівневі парковки для автомобілів та навіть приватний аеродром.

Проти будівництва мега-курорту виступили екологи, природоохоронці та місцеві мешканці. На території Свидовецького масиву є 42 види рослин і 51 вид тварин Червоної Книги України, популяції яких можуть зникнути внаслідок реалізації проекту мега-курорту. Загалом 93 види Червоної Книги опиняться під загрозою зникнення внаслідок реалізації проекту.

Українська природоохоронна група

15 грудня 2022р.

Теги: Свидовець, курорт, Карпати

Коментарі

Петро 2022-12-16 / 14:13:15
Файно їм спонсіровали,,,,,,,,,

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини