На Закарпатті нагородили дітей - переможців обласного етапу конкурсу "Податки очима дітей-2008"

Стенди з малюнками, вишивками, оригамі, роботи з пластиліну та інші доробки, а також багато святково одягнених дітлахів – так незвично виглядала Державна податкова адміністрація у Закарпатській області 29 травня. Тут нагороджували кращих із кращих в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості “Податки очима дітей-2008”.

До Ужгорода приїхали 28 школярів Закарпаття віком від 6 до 15 років, які стали переможцями районних і міських турів у різних номінаціях – “художній твір”, “твори декоративно-прикладного мистецтва” та “літературні твори”. А ще – учнівський колектив Хижанської ЗОШ І-ІІІ ст. з “Виставою про податки”.

Цього року у конкурсі взяли участь більше 500 учнів з понад 170 шкіл усієї області. Загалом на обласний етап конкурсу, який податкова служба України проводить серед школярів вже вшосте, надійшло понад 70 робіт. І членам журі було непросто визначити кращих. Адже кожна робота по-своєму заслуговувала на відзначення та своєрідно розкривала тему. Тому головним критерієм слугували образність мислення, уміння лаконічно передати задум, майстерність виконання. Звісно, при цьому враховувався вік автора.

Від імені податківців краю із завершенням обласного етапу конкурсу дітей привітала голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова. Як зазначила Тетяна Михайлівна, вже традиційно це свято було приурочено до Дня захисту дітей. Особливо Т.Шаповалова відзначила активність у конкурсі шкіл та художніх студій Іршавського, Мукачівського, Виноградівського, Ужгородського, Великоберезнянського та Перечинського районів.

За її словами, у багатьох районах розширився жанровий спектр конкурсу на податкову тематику. Він охоплював не тільки конкурс малюнка, а й декоративно-прикладне мистецтво (вишивку, оригамі, ліпку тощо), літературну творчість. У назвах малюнків та віршів закладено зміст суспільного призначення податків – без них немає держави.

За наполегливість, оригінальність та влучне розкриття теми у конкурсі журі навіть встановило окремі призи. Особливо, за словами Т.Шаповалової, порадували можливі майбутні податківці: Кус Катерина (з міста Мукачева) з віршем «Якби стала податківцем», Гончарук Володимир (з міста Сваляви) з роздумами у творі «Платіть податки». Коли читаєш такі роботи, утверджуєшся у думці – податківцям росте гідна зміна, а в України є майбутнє. Тетяна Михайлівна висловила щиру подяку не тільки учням, а й учителям, які були ініціаторами такого творчого змагання своїх вихованців. Це є свідченням підтримки формування податкової культури у юнаків і дівчат.

Голова ДПА у Закарпатській області висловила переконання, що роботи переможців здобудуть призи на Всеукраїнському конкурсі і побажала всім учасникам конкурсу подальших творчих успіхів, натхнення, розвитку своїх здібностей та можливості для їх реалізації.

Хвилюючою і для податківців, і, безумовно, - для дітей була сама церемонія нагородження з врученням дипломів та пам’ятних подарунків. Звісно, передати словами емоції дітлахів важко – радість, захоплення... А ще гордість, адже поруч – і вчителі, і батьки, і бабусі з дідусями, які все бачать і пишаються своїми дітками.

Податківцям дуже приємно, що серед лауреатів конкурсу як нові імена, так і неодноразові його учасники. Конкурс підтвердив, що прагнення зрозуміти суть і значення податків у суспільстві для активних його учасників є не миттєвим захопленням. Про це свідчить і вірш “Податки” переможниці Людмили Роспопи із села Чорна Тиса Виноградівського району, яка щиро та емоційно продекламувала його для гостей.

Після нагородження – приємний подарунок податківцям і гостям від дітей. Учні Хижанської школи І-ІІІст. з Виноградівського району презентували «Виставу про податки». У доступній формі – у формі уроку дітки передали своє розуміння податків та обов’язку їх сплачувати. До речі, цих діток з їх наставниками журі конкурсу вирішило відзначити за творчий підхід та оригінальність жанру.

Від імені педагогів податківцям подякував директор Хижанської ЗОШ І-ІІІ ст. Іван Ісаєвич. За його словами, надзвичайно приємно, що не тільки освіта піклується про підростаюче покоління, а й така, здавалося б, далека від освіти структура, як податкова служба. Подібні конкурси, за словами Івана Ісаєвича, не тільки розширюють кругозір дітей, а й допомагають їм рости свідомими громадянами, справжніми патріотами.

Переможців конкурсу привітала також директор Закарпатської філії ДП “Інформаційно-видавничий центр ДПА України” Ольга Переверзєва, яка була членом журі конкурсу. Вона висловила свої враження від робіт конкурсантів та відзначила подарунками найменших переможців конкурсу (6-8 років) з побажаннями подальшого творчого розвитку і успіхів у всіх починаннях. Переможці конкурсу отримали від О.Переверзєвої також і книжку “Нариси з історії оподаткування”, з якої зможуть почерпнути більше знань у цій непростій сфері та у майбутньому використають їх у наступних конкурсах.

Вітання на свою адресу почули школярі і від члена Громадської ради при ДПА у Закарпатській області, голови обласної організації Спілки аудиторів України Юлії Кілару. Цей конкурс, зазначила Юлія Олександрівна, подарував усім свято та показав, що завдяки наполегливості та старанності можна досягати великих успіхів. Також Ю.Кілару висловила щиру радість з того, яка гідна зміна росте податківцям та аудиторам.

На завершення свята – колективне фото на згадку і побажання до зустрічі вже у наступному році.

Отож, переможці обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості “Податки очима дітей-2008”:

Серед художніх творів:

У віковій категорії 6-8 років:

1 місце - малюнок “Де вчасно сплачують податки, там дуже гарні в селі хатки“, Фанта Іванна, Приборжавська ЗОШ І-ІІІ ст. Іршавського району; 2 місце - малюнок “Оподаткування веде до процвітання”, Ясович Олександр, Свалявська ЗОШ № 3; 3 місце - малюнок “З державою треба ділитись”, Басманов Євген, Мукачівська ЗОШ I-ІІІ ст. № 8.

У віковій категорії 9-12 років:

1 місце - малюнок “Щоб цвіло і родило в країні, сплачуй податки, людино”, Шикула Емілія, Великолазівська ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району; 2 місце - малюнок “Без оплати податків не виростуть таланти”, Бузиник Оксана, Горондівська ЗОШ I-III ст. Мукачівського району; 3 місце - малюнок “Лісове оподаткування”, Березанич Катерина, Великоберезнянська ЗОШ І-ІІІ ст.

У віковій категорії 13-15 років:

1 місце - малюнок “Податок - це твій внесок у будівництво надійного мосту в райдужне майбуття”, Шагур Ангеліна, Завадська ЗОШ І-ІІст. Воловецького району; 2 місце - малюнок “На роздоріжжі”, Калман Неля, Ракошинська ЗОШ I-III ст. Мукачівського району; 3 місце - малюнок “Податкова композиція”, Дранчак Іван, НВК «Ужгородський економічний ліцей».

Серед творів декоративно-прикладного мистецтва:

У віковій категорії 6-8 років:

1 місце - “У нашім мурашнику мир і достаток, бо ми працьовиті і платим податок”, Мегела Ангеліна, Тур’я-Реметівська ЗОШ І-ІІІст. Перечинського району;

У віковій категорії 9-12 років:

1 місце - “Кошик достатку”, Хрипта Юліана, Арданівська ЗОШ І-ІІІ ст. Іршавського району; 2 місце - “Податок сплатити - в добробуті жити”, Метенько Яна, Тур’я-Реметівська ЗОШ І-ІІст. Іршавського району; 3 місце - “Податковий птах”, Баранич Катерина, Виноградівська ЗОШ I-III ст. №1. За оригінальність розкриття теми журі відзначило роботу “Сплативши податок, буде достаток”, тарілка, Бреннер Габор, авторська школа Л.Гайду м.Хуст.

У віковій категорії 13-15 років:

1 місце – “Знищивши тіньові структури, люди житимуть без жури”, Гаврилешко Мирослава, Великолазівська ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району; 2 місце - ”Сплата податку веде до порядку”, вишивка, Тарасюк Світлана, Новоселицька ЗОШ І-ІІст. Перечинського району ; 3 місце - “Необхідність податків”, Шкіря Людмила, Брідська ЗОШ І-ІІІ ст. Іршавського району;

За оригінальність виконання роботи журі відзначило роботу “Скринька для податку” Шутки Євгенії (оригамі), Іршавська студія «Боржавська фантазія”.

Серед літературних творів:

У віковій категорії 6-8 років:

1 місце - вірш “Податки очима дітей”, Федак Валентин, Тросницька ЗОШ I-II ст. Виноградівського району; У віковій категорії (9-12 років): 1 місце - вірш “Податки”, Роспопа Людмила, Чорнотисівська ЗОШ I-III ст. Виноградівського району; 2 місце - вірш “Мрія”, Білозір Михайло, Ільницька ЗОШ І-ІІ ст. Іршавського району; 3 місце - казка “Лісовий інспектор”, Кризина Наталія, Канорська ЗОШ І-ІІст. Воловецького району, та “Казка про платника податків”, Райда Василь, Лисичівська ЗОШ І-ІІІст. Іршавського району.

Журі також відзначило за творчий підхід «Виставу про податки», підготовлену учнями Хижанської ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району.

У віковій категорії 13-15 років:

1 місце - “Платіть податки”, Гончарук Володимир, Свалявська ЗОШ І-ІІІ ст. №3; 2 місце - “Пригода в казковому лісі”, Цигунька Наталія, Лютянська ЗОШ І-ІІІ ст. Великоберезнянського району; 3 місце - “Про податки в татка запитала Яна”, Воронич Юліана, Тур’я - Реметівська ЗОШ І-ІІІ ст. Перечинського району.

Крім того, члени журі вирішили відзначити в номінації “оригінальність” вірш “Якби я була податківцем” Кус Катерини Мукачівської загальноосвітньої школи-інтернату I-II ступенів та за влучне розкриття теми прозовий твір “Податки моїми очима” Данча Оксани, учениці 8-А класу Мукачівської ЗОШ I-III ступенів №11.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Закарпатській області
30 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини