Дефіцит потужності електроенергії, доведений Закарпаттю, перевищує 50%, у пікові навантаження – понад 70% (ФОТО)

Ситуацію з відключенням електроенергії в Ужгороді, у Закарпатській області та загалом в Україні обговорили сьогодні на брифінгу у міській раді.

Дефіцит потужності електроенергії, доведений Закарпаттю, перевищує 50%, у пікові навантаження – понад 70% (ФОТО)

Як зазначив на початку міський голова Богдан Андріїв, щоб фахово пояснити людям, що відбувається із відключенням світла, про графіки відключень, живлення критичної інфраструктури, запросили генерального директора ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександра Білака. 

У брифінгу взяли участь також секретар міської ради Арсен Мелкумян, заступник міського голови Вадим Борець, депутати та працівники Ужгородської міської ради, журналісти, мешканці міста.

Богдан Андріїв наголосив, що всім відомо, що близько 50% енергетичної інфраструктури України зруйновано через обстріли росіянами об’єктів енергетики. Подякував енергетикам, які працюють цілодобово, щоб вирівняти ситуацію з енергопостачанням, та нашим Збройним Силам, завдяки яким енергетики можуть проводити такі відновлювальні роботи, а ми можемо тут працювати.

Прокоментував у зв’язку із цим і ситуацію з вуличним освітленням. Відзначив, що вмикають його на кілька годин увечері, коли більшість людей повертаються з роботи, діти із школи чи гуртків. Погодили часткове відновлення вуличного освітлення з керівництвом «Закарпаттяобленерго» та Закарпатської ОВА з огляду на те, що зросла кількість ДТП, наїздів на пішоходів. Не освітлюються вулиці, які знаходяться на лінії, де ввечері відключене енергопостачання.

Дефіцит потужності електроенергії, доведений Закарпаттю, перевищує 50%, у пікові навантаження – понад 70 %. Про це сказав генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак. Він наголосив, що сьогодні наявний дефіцит електроенергії по всій Україні, і причиною цього є ракетні обстріли окупантами об’єктів інфраструктури. Те обладнання, яке було зруйновано, цілодобово відновлюється, але на це потрібно багато часу і значні зусилля.  

«Дефіцит потужності з електроенергії для Закарпатської області на сьогодні, 28 листопада, на рівні 200 мВт, а це всього 50 % від потреби. Торік в аналогічний час потреби області сягали 400 мВт, а в години пік ще більше», – розповів Олександр Білак. Додав, що доводиться вимикати половину області, а в години пік – і до 70 % області. При цьому енергетикам необхідно буквально за лічені хвилини ухвалювати рішення для того, щоб балансувати систему.

Також розповів, що схеми електроенергії побудовані і розроблені в мирний час, і не адаптовані під воєнний. Відповідно, розроблені такі ж графіки. Але якщо доводяться ліміти по потужності, які не дозволяють позмінно застосовувати черги, то доводиться виходити за їхні межі. Така ситуація і є останнім часом.

За словами Олександра Білака, наразі в області забезпечується робота критичної інфраструктури – лікарень, водоканалів, залізниці, військових об’єктів, для них електроенергія подається першочергово. У ті схеми електропостачання, які будувалися для них, під час розбудови мікрорайонів потрапляли певні квартали чи вулиці, і зараз під час застосування обмежень їх не відмикають. І споживачів, яким пощастило потрапити у їхнє число, наполегливо просять економити електроенергію: чим більше знизять вони споживання, тим більше потужності вистачить для інших.  

«Якщо енергетики не дотримуються доведених обмежень, застосовують Спеціальні графіки аварійних відключень, на те, щоб їх застосувати, мають 3 хвилини, і тоді відключають цілі райони. Наприклад, нещодавно так відімкнули повністю Рахівщину і Тячівщину», – наголосив Олександр Білак.

Міський голова Богдан Андріїв також розповів, що для об’єктів критичної інфраструктури – а це лікарні, водоканал – закупили генератори, вони можуть забезпечити найбільш нагальні потреби цих закладів та установ. Разом із тим, придбають для них генератори ще більшої потужності, кошти для цього є, тривають процедури закупівлі.

«Ми розгорнули Пункти незламності і в Ужгородській міській раді, і в «Совиному гнізді», у школі №6 та Класичній гімназії. Відгукнувся й бізнес – дякую підприємцям, які облаштували місця, де люди можуть зігрітися та зарядити гаджети. Якщо буде відімкнення електроенергії понад 24 години, то розгорнемо ще додатково такі Пункти на базі наших шкіл. Прошу мешканців міста із розумінням поставитися до ситуації в державі і пам’ятати, що в прифронтових областях та у тих, де тривають бої, усе набагато гірше», – звернувся до ужгородців Богдан Андріїв. 

Секретар міської ради Арсен Мелкумян запропонував створити робочу групу для комунікації із обленерго та можливої оптимізації графіків відключень світла, до якої, крім енергетиків, також увійдуть депутати міської ради, представники департаменту міської інфраструктури, освітньої та медичної галузей.

28 листопада 2022р.

Теги: дефіцит, потужність, електроенергія

Коментарі

Каті 2022-12-17 / 18:36:33
Тобі, боте, з Тересви вднро, як світиться Ужгород?
Купи собі генератор і будеш теж світитися

Катя 2022-12-16 / 13:43:46
У Тячівському районі Закарпатської обл. смт Тересві дуже мале постачання електроенергії вже понад два місяці ми терпимо і вже немає терпіння, що м. Ужгород вночі світиться як ялинка коли в мене весь район в пітьмі. Прошу розберіться, бо я в півночі маю пару годин світла і мені приходиться дитини будити щоб повчитися з першої години ночі і до четвертої години ночі.
Я так вже не можу, бо в обласному центрі таких негараздів немає , як в мене.Чому неоднаково розподіляють енергію в Закарпатській області Тячівському районі?

Пітьо 2022-11-30 / 14:02:08


Коментар видалено. Адмін


Гість 2022-11-29 / 23:24:09
Під Ужгородом мкр. Східний попав у немилісь Обленерго. Напруги майже немає, по пару годин на добу і то в ночі.А рядом Золота гора світиться, як новорічна ялинка.

Пітьо 2022-11-29 / 21:25:07


Кремлівські мантри. Коментар видалено. Адмін


Аватар 2022-11-29 / 15:18:57
А чому в залi -на дворi день- горить 10 лампочок?

Лемко 2022-11-28 / 20:05:50
В потемку

Лемко 2022-11-28 / 20:04:39
Світло ти темне, читай уважно,а тоді вже розказуй чому в одних будинках є, а в інших нє, але перед тим подякуй Богу і енергетикам,що взагалі не сидиш в полеміку цілодобово

Свалявчанин. 2022-11-28 / 17:45:13
Ми розуміємо що біда, знаємо ситуацію що люди на сході місяцями без світла, і тому терпимо. Але скажіть будь ласка, чому для прикладу більше половини Сваляви зовсім не виключають клектрику, а Бистрий, села Стройно, Тибава, Мартинка, Росош, Дусино та інші виключають на 18 годин. Невже на лікарню не можна поставити генератор і три- чотири години включати його, тим самим дати електроенергію в інші населені пункти. Так само і мерію, МЧС, будинок дитини та інші обекти. Скажіть будь ласка для чого ті графіки тякі практично не дотримуються. Коли хочуть тоді виключають і плювати вони хотіли на вказані графіки. Люди все бачать і складається враження що це цілоспрямоване нагнітання ситуації. Невже люди які проживають в інших населених пунктах не так сплачують податки як в місті які йдуть на заробітну плату чиновникам з мерії, що обчислюються в декілька десятків тисяч гривень і які не бажають займатись проблемами жителів територіальної громади. Ми будемо терпіти без електроенергії, але хотілиб щоб і ті жителі яким ще не виключати електроенергію теж знали що можно потерпіти без електроенергії. Пані в.о. міського голови М.Скрипинець, чи не так.

Світло в кінці тонелю 2022-11-28 / 17:09:03
А не пішов би він нах@й зі своїми баснями про пікові навантаження. Чому в Ужгороді є цілі недоторкані вулиці, в Новому районі і Боздоші, де немає ніяких важливих об'єктів і там ніколи не відключається світло. А на інших, поруч розташованих вулицях, світла немає по 12 годин. Чому нормально, в режимі живого спілкування, не працює телефон вказаний на сайті обленерго, куди можна поскаржитися щодо несправедливого розподілу відключень по вулицях і районах? Навіть в питанні відключень світла внаслідок війни, Україна демонструє свою шалену корумпованість.

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини