Ужгород може залишитися без дитячої вузькоколійки

Нещодавно одне із закарпатських Інтернет-видань розповсюдило інформацію про те, що дитячу залізницю, яка знаходиться в Ужгороді на Ботанічній набережній, демонтують на металобрухт. А територію, звісно ж, продадуть. Що ж насправді відбувається з ужгородською вузькоколійкою дитячою залізницею?

Ужгород може залишитися без дитячої вузькоколійки

До великої яскравої вивіски «Ужгородська дитяча залізниця» приклеєний невеличкий аркуш, із написом: «Увага! З технічних причин рух поїздів на дитячій залізниці здійснюватися не буде. Адміністрація». У минулі роки у такі травневі дні, нагадаємо, щонеділі поїзд уже возив пасажирів. Цього року локомотив і два пасажирські вагони ніхто, схоже, розганяти не збирається.
Як розповіла начальник Ужгородської дитячої залізниці Любов ЗМУШКО, залізницю наразі ніхто не закриває. Але наказу про початок експлуатації потягу цього сезону зі Львова не надійшло. Відповідно, не було розпочато профілактично-технічних робіт, необхідних для експлуатації залізниці. Загалом, каже Любов Петрівна, дитяча залізниця працює в першу чергу як профорієнтаційний гурток для учнів 6-12 класів, а не як атракціон чи туристична візитівка. Саме такої політики дотримується керівництво Львівської залізниці. Тому теоретичні заняття з дітьми проводяться. А от рух потяга для закріплення теоретичних знань на практиці до компетенції гуртка не належить – це компетенція дирекції, що знаходиться у Львові.
Пані Любов відзначила ще одну проблему залізничного гуртка, яка може стати формальним приводом для закриття залізниці − гурток наразі немає достатньої кількості дітей, для якої доцільно здійснювати експлуатацію потягу.
За словами Любові Петрівни, на сьогоднішній день технічний стан поїзда і колії дозволяє їздити залізницею. Вагони — порівняно нові, їх до Ужгорода доставили уже після здобуття Україною незалежності. Локомотив пройшов капітальний ремонт.
Як стверджують залізничники у приватних розмовах, все, що відбувається на залізниці у Закарпатті — вирішується у Львові. Словом, можна зробити висновок, що на Львівській залізниці на певну суму керуються принципами радянської централізованої економіки, де все вирішується безпосередньо у центрі. Думку працівників, жителів на місцях, абсолютно ніхто слухати не збирається. Отже, якщо у Львові вирішили, що експлуатувати дитячу вузькоколійку в Ужгороді немає сенсу, значить так треба. А думка ужгородців, які бажали б проводити на залізниці з дітьми своє дозвілля, львівських чиновників не цікавить абсолютно. Для них, бачте, залізниця є нерентабельною. Варто зазначити, що поїзд дійсно ніколи не був рентабельним. Але це не заважало повноцінно возити дітей щоліта ось уже 60 років поспіль. На 61-му, очевидно, почало заважати.
Львівські залізничники занедбали і вузькоколійки, що діють на території Берегівщини, Іршавщини та Виноградівщини. Але там проти закриття залізниці виступили представники місцевої влади. Цікаво, чи стануть на захист ужгородської вузькоколійки ужгородська міська та закарпатська обласна влади?..
P.S. Якщо ужгородську вузькоколійку таки закриють, то замінити її в Закарпатті, очевидно, зможе вузькоколійка у Колочаві (Міжгірщина). Саме там, за ініціативи нардепа С.Аржевітіна, заплановано відкриття вузькоколійної залізниці влітку цього року. Добре, що в області є люди, які розуміють туристичну цінність вузькоколійок. На відміну від високих чинів Львівської залізниці.
ДОВІДКА. Ужгородську дитячу залізницю відкрили у 1947 році. Вона в Україні запрацювала третьою після вузькоколійки у Дніпропетровську (1936) та Харкова (1940). Ужгородська залізниця має протяжність 1,2 км. Склад потяга локомотив та 2 вагони. Залізницю обслуговує Берегівське депо. Всього в Україні нараховується 9 дитячих вузькоколійних поїздів.

Ярослав Гулан, "Фест"
28 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини