Які існують види шампунів?

Трихологи поділяють все волосся на чотири великі групи: жирні, сухі, нормальні та пошкоджені.

Які існують види шампунів?

При цьому локони автоматично перестають бути здоровими і залишають групу нормальних, якщо вони були пофарбовані, освітлені або з ними було виконано будь-яку хімічну процедуру - вирівнювання або випрямлення. Волосся також може набути статусу «ушкоджених» внаслідок агресивних щоденних маніпуляцій:

  • термічного завивання або випрямлення (з використанням праски/плойки/фена);
  • активного розчісування;
  • тривалого перебування під палаючими променями сонця;
  • миття сильнодіючими шампунями з низькоякісним складом.

Компенсувати наявні ушкодження і надати локонам здоровий зовнішній вигляд допоможе правильно підібраний догляд. Щоб не помилитися у виборі відповідного продукту для волосся, пропонуємо вивчити всі існуючі типи шампунів та знайти оптимальне рішення для своєї шкіри голови та зачіски в цілому.

Що являє собою шампунь?

Шампунь - це гігієнічний засіб для делікатного очищення волосся та шкірного покриву від себуму, пилу, бруду, залишків засобів для укладання. У складі засобу – очищена вода та комплекс миючих інгредієнтів, піноутворювачів, консервантів та допоміжних доглядових компонентів для вирішення точкових проблем. У багатьох шампунях містяться білки, вітамінні комплекси та цінні олії, необхідні для підтримки та відновлення ослабленого та пошкодженого волосся.

Які існують види шампунів: генеральна класифікація

Підбирати оптимальний засіб для миття голови потрібно виходячи з особливостей та потреб свого типу волосся. Рекомендуємо перед покупкою косметичного продукту вивчити статтю "Як і який шампунь вибрати для волосся: поради від експерта", щоб не припуститися помилок і зробити правильний вибір.

Склади засобів для миття жирних та сухих локонів кардинально відрізняються один від одного. До того ж багато професійних перукарів і колористи наполягають на тому, щоб шампунь підбирався з урахуванням пори року. Так, наприклад, у спекотний літній період локонам потрібна додаткова волога та потужний захист від сонця, а ось для зими більше підходять засоби з високим вмістом поживних компонентів та натуральних олій.

Також варто не забувати, що сама продукція має бути належної якості, купуючи дешевий шампунь низької якості, ви навряд чи побачите якийсь позитивний ефект. Наприклад, чудовою якістю славиться ізраїльські шампуні.

Всі види шампунів можна розділити на кілька категорій, що відрізняються за складом, концентрацією та сумісністю з певним типом волосся. Класична класифікація має такий вигляд.

Шампунь для нормального волосся

Найбільшою групою засобів для чищення для голови є шампуні для нормального волосся. Ця косметика показана щасливим власникам здорових локонів. Продукція цієї категорії включає такі різновиди шампунів:

  • нейтральні;
  • кислотно-збалансовані;
  • професійні для салонного застосування.

У якісних представників цієї лінійки засобів немає лужної pH, а кількість доглядових компонентів зведено до мінімуму. Основа складу – стандартні миючі інгредієнти. Головне завдання цих шампунів - вимивання волосся і збереження їх здорового стану. Фахівці не рекомендують таку косметику для повсякденного застосування через її високу миючу здатність.

Шампунь для фарбованого волосся

Засоби для фарбованих локонів - окрема група шампунів, орієнтована на збереження насиченості кольору волосся після фарбування. У складі цих засобів - м'які миючі ПАР, делікатно очищають шкіру голови та мінімізують вимивання фарби.

Шампунь для пошкодженого волосся

Засоби для пошкодженого волосся штучним чином відновлюють структуру волосся і візуально роблять локони здоровішими. Головне завдання таких косметичних продуктів – акуратно очистити постраждале волосся та шкіру голови, уникнувши появи додаткових пошкоджень. Багато шампунів цієї категорії успішно справляються із заповненням порожнин і згладжують поверхню локонів.

Зволожуючий шампунь

Зволожуючі або кондиціонуючі засоби показані для догляду за сухим і кучерявим волоссям. Такі шампуні ідеально підходять для застосування в літню пору року, коли стоїть завдання максимально наповнити структуру волосся вологою та утримати її всередині.

Лікувальний шампунь

До групи лікувальної косметики відносяться безліч різних препаратів з високим відсотком вмісту компонентів, що вирішують конкретні проблеми шкірного покриву голови. Сюди можна віднести шампуні від лупи, псоріазу, себореї, алопеції тощо. Рекомендується використовувати таку косметику в комплексі, доповнюючи шампунь масками, кондиціонерами, бальзамами, сироватками та іншими препаратами.

Шампунь для тонкого та ослабленого волосся

Шампуні цієї категорії створюють косметичний ефект потовщення кожної окремої волосинки і тим самим створюють візуальну ілюзію збільшення обсягу всієї копиці. Досягти такого результату вдається завдяки високому вмісту силіконів і плівкоутворювальних компонентів, що осідають на поверхні волосся і утворюючи на ній шорсткість.

Відтінковий шампунь

Шампуні, що фарбують, користуються великою популярністю серед жінок, які намагаються:

  • замаскувати сивину;
  • позбутися жовтизни блонда;
  • посилити насиченість рудого та каштанового відтінку.

Найчастіше відтінкові засоби — це шампуні для натуральних або пофарбованих локонів, що містять у своєму складі кольорові пігменти. Варто зазначити, що такі засоби ніяк не впливають на здоров'я волосся, оскільки не мають лужної та окислюючої властивості. Відтінок, який вони надають кучерям, вимивається звичайним милом або шампунем.

Універсальний шампунь

Універсальний засіб 2-в-1 – це косметичний мікс шампуню та кондиціонера. Такі продукти можуть бути чудовою альтернативою багатоступеневому догляду. Вони чудово вимивають залишки себуму, пилу та бруду і при цьому згладжують кутикулу волосся. Як наслідок, локони стають м'якими, слухняними та чудово розчісуються.

Шампунь для глибокого очищення

У цю категорію входять агресивні очищувальні засоби з мінімальним вмістом компонентів, що доглядають. Такі шампуні показані для вимивання залишків засобів і не підходять для щоденного використання. Часте застосування цієї косметики може стати причиною появи сухості локонів, лупи та подразнень голови.

Шампунь для щоденного застосування

Засоби для повсякденного користування - це м'які шампуні, що забезпечують нормальному здоровому волоссю делікатне очищення. Найчастіше вони мають кислотний pH і не викликають подразнень на шкірі.

Дитячий шампунь

Ніжна дитяча шкіра потребує особливого догляду. Вона виробляє набагато менше шкірного себуму, ніж шкіра дорослої людини, а тому не потребує глибокого очищення. Тому шампуні для малюків мають більш м'який і делікатний склад. Такі засоби ідеально підходять для повсякденного застосування, проте не можуть впоратися із сильно забрудненим волоссям.

Сухий шампунь

Сухий шампунь - засіб у вигляді порошку, що не вимагає повноцінного миття. Поєднання абсорбуючої пудри та м'якого лугу дозволяє очистити волосся від шкірного сала та бруду у разі, коли немає можливості вимити голову звичним чином. Застосовувати такі засоби можна у виняткових випадках. Часте використання сухого шампуню може призвести до серйозного погіршення стану волосся та пересушити його.

15 серпня 2022р.

Теги: шампунь, волосся

Коментарі

Ліля 2022-10-23 / 14:43:24
О, тих шампунів тьма-тьмуща, я витратила чимало часу, поки обирала шампунь для всіх типів волосся каталозі Japan Shampoo https://japan-shampoo.com.ua/category/shampun-kupit такі засоби дуже зручно замовляти саме через інтернет, тому що є можливість прочитати усю інформацію та відгуки про засоби, які цікавлять, а якщо є питання, то їх можна задавати консультантам.

НОВИНИ: Різне

17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
» Всі новини