Мешканці Жденіївської громади повернули 3 га землі, які незаконно віддали "Укргазвидобуванню" (ФОТО, ВІДЕО)

Мешканці Жденіївської громади повернули 3 га землі, які незаконно віддали "Укргазвидобуванню" (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпатський апеляційний суд залишив у силі рішення Воловецького районного суду, яким громаді повернули незаконно передані «Укргазвидобуванню» пасовища. 

29 липня у Закарпатському апеляційному суді розглядали апеляційну скаргу АТ «Укргазвидобування» подану на рішення Воловецького районного суду, яким скасовувалось рішення Буковецької сільської ради, яка у серпні 2020 року незаконно передала у власність компанії ще не сформовану земельну ділянку площею понад 3 га. Крім того, тим же судовим рішенням визнавалась недійсною угода на проведення геологорозвідувальних робіт, яку сільська рада уклала з акціонерним товариством. Апеляція залишила у силі рішення першої інстанції.

«Суд вислухав доводи, які стосувалися і порушення екологічних прав і позивача, і громади. Цікавились, чи дійсно «Укргазвидобування» відкрило це родовище, чи дійсно там є якийсь промисловий дебет газу, що може бути обгрунтовано таке втручання в природу і землі загального користування, тобто у спільне майно громади, що воно дійсно може переважити ймовірні збитки, які завдані екології територіальної громади. Але, на жаль, станом на сьогодні «Укргазвидобування» не змогло довести, що там дійсно є значні об’єми газу», – каже адвокат мешканців Жденіївської громади Наталія Майстренко.

Представники Жденіївської селищної ради та АТ «Укргазвидобування» від коментарів відмовилися.

Історія протистояння громади із «Укргазвидобуванням» розпочалася восени 2020 року, коли компанія почала газорозвідувальні роботи на межі із заповідними територіями у підніжжі гори Пікуй.

Спецдозвіл на користування надрами АТ отримало у 2016 році. А у серпні-вересні 2020-ого, Буківецька сільська рада передала у власність «Укргазвидобуванню» ще не сформовану земельну ділянку площею понад 3 га та уклала угоду на проведення геологорозвідувальних робіт.

Мешканці громади не змогли отримати від органу місцевого самоврядування жодних офіційних документів чи інформації про причину появи важкої техніки та початок буріння на околицях села, а тому звернулись до суду з вимогою усунути перешкоди у користуванні землею – там у селян були пасовища. Люди виграли суд у двох інстанціях.

Крім того, жденієвці оскаржують у суді позитивний висновок на звіт з ОВД (Оцінки впливу на довкілля – ред.), виданий Департаментом екології Закарпатської ОДА у грудні 2020 року, вже після початку газорозвідувальних робіт. Суд першої інстанції громада виграла, проте в апеляції програла.

Через відсутність висновку з ОВД, Держекоінспекція у Закарпатській області клопотала до Держгеонадр про призупинку дії спецдозволу на користування надрами, проте документ залишився діючим. Крім того, по ведеться досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях, одне з яких щодо «Укргазвидобування» по факту незаконної діяльності із заволодіння та зняття грунтового покриву на значній території в урочищі «Стригальня» Воловецького району.

«Ми виступаємо проти видобутку газу в Жденієвській територіальній громаді, тому що ми вважаємо, що економічний потенціал цієї території перебуває в сфері розвитку економічно-збалансованого туризму. Ми знаходимося в гірській місцевості, яка з усіх сторін оточена заповідниками. Видобувати газ, рити землю, ставити завод по переробці газу, тягнути якісь шалені труби там, де є недоторканна дика природа – це безглуздя», – вважає активістка Жденієвської громади Наталія Вишневська.

Сьогодні територія, на якій восени 2020 року почали проводити газорозвідувальні роботи закинута. Посеред ділянки – глибокий котлован з рідиною після промиву свердловини, яка, згідно з ОВД, мала бути зібрана у цистерни для подальшої переробки. Тобто, повернені громаді пасовища наразі більше не придатні для випасу там худоби місцевих жителів.

Пасовище під горою Пікуй, повернуте мешканцями Жденіївської громади. Сучасний вигляд

У той же час голова Жденієвської селищної ради Василь Култан вважає, що видобуток газу на околицях Буківця зможе давати значні кошти в бюджет громаді. Там, навіть, у розпал судових процесів виділили сервітути на користування землею для «Укргазвидобування».

«На території селищної ради працюють зокрема кар’єр, держлісгосп, «Укргазвидобування» – вони є балансоутворювачами нашого бюджету. І я за те, щоб вони працювали», – сказав Василь Кутлан у коментарях журналісту «ПравдаЄ» у січні цього року.

31 липня 2022р.

Теги: Укргазвидобування, Буковець, родовище, пасовище

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини