В Ужгороді корупційні забудовники "під дахом" влади поновили роботу самобуду

Незаконне будівництво на вул. Боб'яка, 18, що неподалік "Епіцентру" та АЗС "ОККО" - один із найгучніших будівельних скандалів в обласному центрі Закарпаття на початку цього року.

В Ужгороді корупційні забудовники "під дахом" влади поновили роботу самобуду

Громадський правозахисник Віталій Грегор, який наразі проходить військову службу в Збройних Силах України, на своїй Фейсбук-сторінці повідомляє, що забудовники понад 4 місяці не виконували судові рішення, що підлягали негайному та безумовному виконанню. Незважаючи на судову заборону, за мовчазної згоди правоохоронців вони побудували торгові павільйони на вкраденій у громади землі, яка за генпланом не передбачає там жодних нових об'єктів.

Наприкінці січня, після прямого втручання голови Закарпатської ОВА Віктора Микити, незаконне користування арештованою земельною ділянкою було нарешті зупинено. Забудовники неодноразово намагалися скасувати арешт в апеляційному суді, але програли. Так було до середини червня, а опісля незаконно збудовані об'єкти далі продовжили працювати. Більше того - запустивши на Фейсбуці платну рекламу про своє повторне відкриття.

Грегор, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, повідомляє, що нещодавно правоохоронці оголосили підозру колишньому головному архітектуру міста Ужгород Михайлу Івегешу та 27 травня подали обвинувальний акт до суду.

Інших спільників, зокрема організаторів дерибану землі, слідство не виявило. Відтак, епізод тяжкого злочину – корупційної статті щодо зловживання владою (ч.2 ст.364 КК), закрили. До суду ж направили лише по одному – в частині службової підробки документів (ст. 366 КК), що відноситься до нетяжкого злочину, термін притягнення до відповідальності по якому вже сплив.

Відтак наразі ужгородські правоохоронці фактично допомогли зловмисникам уникнути реального покарання.

7 червня суд ухвалив прогнозоване законом рішення – звільнити обвинуваченого експосадовця від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності (ст. 49 КК), закрити кримінальне провадження та, відповідно, скасувати арешт на земельні ділянки. Тому провадження по справі закрито із нереабілітуючих обставин, тобто слідством було доведено наявність події та складу кримінального правопорушення.

Сам обвинувачений не заперечив проти інкримінованого йому злочину, тобто підтвердив незаконність передачі землі в приватну власність безкоштовно, поза аукціоном. Однак повернення її до комунальної власності міста та знесення самовільно збудованого об'єкта є предметом цивільного судочинства. За цих умов прокуратура в інтересах громади повинна була одразу подати відповідну позовну заяву та вжити заходів забезпечення, але не зробила цього. Тому 15 червня рішення набрало законної сили і незаконно збудовані об'єкти на вкраденій у громади землі прогнозовано почали знову працювати.

Припинити свавілля ужгородських прокурорів мала б Закарпатська обласна прокуратура. Однак головний правоохоронний орган області зволікає з подачею відповідного позову, чим фактично сприяє в продовженні роботи незаконно збудованого об'єкта.

Крім того, як продовжує громадський правозахисник, правоохоронці замнули кримінальне провадження №42021072030000118 щодо другого епізоду в даній справі – умисне невиконання судового рішення (користування арештованими ділянками). Тобто, не зважаючи на те, що рішення підлягало негайному виконанню, забудовники його не виконували понад 100 днів. Про ці факти силовикам ще на початку року наголошувало керівництво Закарпатської ОВА з вимогою припинити кричуще порушення законодавства.

По сьогоднішній день, за понад пів року, жодній особі не оголошено про підозру у вчиненні очевидного злочину. Відтак відбувається сприяння в уникненні від кримінальної відповідальності, що в свою чергу підриває авторитет правосуддя та суспільну довіру до правоохоронних органів.

Третій епізод у цій справі, кримінальне провадження №12022071030000007 щодо посадових осіб Управління ДАБК Ужгородської міськради, які прийняли в експлуатацію незаконно зведений об'єкт, розпорядження та користування яким було заборонено судом, не розслідується також.

Власні джерела у владі таку поблажливість з боку правоохоронців пов'язують із дружніми зв'язками головного прокурора міста Юрія Домніцького із проблемним забудовником даного об'єкта.

«Враховуючи зазначене, постає логічне питання чи є на Закарпатті представник Гаранту Конституції та законності? Адже суворе дотримання законодавства та негайне припинення його порушення має бути одним із пріоритетів під час воєнного стану. Будь-яке толерування місцевої влади до корупції не лише підриває довіру суспільства до правоохоронних органів, системи правосуддя та центральної влади в цілому, а й ставить під загрозу наше входження до Європейського Союзу. Адже боротьба з таким ганебним явищем там один із основних пріоритетів», - підсумовує Віталій Грегор.

Кінцевим результатом та показником ефективної роботи ужгородських правоохоронців в даній справі має бути знесення даної торгової споруди, що стане також гарним прецедентом не тільки для Ужгорода, а й Закарпатської області в цілому.

В Ужгороді корупційні забудовники "під дахом" влади поновили роботу самобуду

01 липня 2022р.

Теги: корупція, самобуд, Домніцький

Коментарі

До ашо 2022-07-05 / 08:57:16
Поки зняли старого. Чекаємо

Ашо 2022-07-04 / 21:24:34
А шо там новий прокурор

Шок 2022-07-04 / 15:34:41
Як можна було призначити на голову ода того микиту???? В голові не вкладається!!!
Любий тупий мент може очолити ода...

Віктор 2022-07-02 / 09:03:55
Якщоб воєнний стан діяв,іх би вже давно мали-розстріляти,кулю в потилицю!

Вуву 2022-07-02 / 02:37:08
Поки одні на передовій воюють , другі "в законі" крадуть на всю

Коментатору 2022-07-02 / 00:05:40
А прокуратура це не влада також?? Ще і яка! Всі вони там єднакі, замішані

Олегу Дибі 2022-07-01 / 23:58:14
Потребує уточнення заголовок - з допомогою прокуратури

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини