Суд в Ужгороді знову вирішуватиме долю ділянки перед драмтеатром

Закарпатським окружним адміністративним судом після повернення з Верховного Суду повторно розглядається справа №0740/851/18 за позовом одного із забудовників двох земельних ділянок перед облмуздрамтеатром в Ужгороді. У вівторок, 21 червня, в цій справі відбудеться чергове засідання.

Суд в Ужгороді знову вирішуватиме долю ділянки перед драмтеатром

Позивач Іван Тегза з метою отримання містобудівних умов та обмежень для проєктування торгово-офісної будівлі по вулиці Льва Толстого (провулок Мостовий) на місці чаші бризкального фонтану перед будівлею театру просить визнати протиправним рішення Ужгородської міської ради від 10 березня 2016 року, яким разом із затвердженням коригування генерального плану та плану зонування території міста було встановлено мораторій на відведення чи зміну цільового призначення або забудову (через обмеження видачі дозвільних документів та вихідних даних для проєктування) ряду земельних ділянок.

Цим мораторієм встановлено також заборону на видачу містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкту перед драмтеатром, допоки не буде розроблено зміни до генерального плану міста Ужгорода.

Позивач намагається нав’язати суду наратив, що міська рада зобов’язана змінити генеральний план в частині функціонального призначення території перед драмтеатром, яка, згідно з чинним генпланом, є землями зелених насаджень загального користування.

Нагадаємо, що тодішній міський голова Сергій Ратушняк  своїм підписом у 2010 році, за місяць до закінчення своєї чергової каденції, легітимізував рішення сумнівного правового змісту, передавши у власність (через аукціон) три земельні ділянки території загального користування перед драмтеатром для комерційної забудови всупереч забороні, встановленій частиною третьою статті 83 Земельного кодексу України.

Однак, ряд судових установ різної інстанційності не вбачало в цьому порушень норм законодавства. На жаль, справедливого судочинства годі було й очікувати, враховуючи ситуацію з нереформованими Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфкомісією суддів, судом-привидом ОАСК (Окружний адміністративний суд міста Києва), одіозними суддями, які зводили свої мільйонні маєтки, заробляючи на полуничних полях, в котельнях, або просто тягаючи відра з розчином та цеглу на такій будові (господарським способом), з апофеозом судді-втікача Конституційного Суду України (сподіваємось колишнім), що вдало під час відкритої агресії перетнув кордон біля м. Берегова у багажнику автівки.

За фактами незаконних дій посадовців Ужгородської міської ради відкрито кримінальне провадження.

На земельні ділянки в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні накладався арешт. Справа з арештом ділянок перед драмтеатром проявила на патріотизм до Ужгорода не одного місцевого суддю

Варто зазначити, що й процесуальне керівництво у кримінальному провадженні було надто кволим.

Так, про підозру через порушення при підготовці до аукціону було повідомлено Віктора Мартина, котрий на час відчуження трьох земельних ділянок перед театром займав посаду керівника управління майном міста Ужгородської міської ради.

Однак, до цього часу уникнув відповідальності судовий експерт, висновок якого у ході судового розгляду господарськими судами справи за позовом прокурора міста Ужгорода призвів до втрати громадами області частини майна драмтеатру – бризкального фонтану, що його експерт визнав спорудою, не пов’язаною з основним майном – будівлею самого театру.

У ситуації, що склалася, була б оправданою роль Закарпатської обласної ради як представницького органу громад краю, якщо б саме вона звернулася до Закарпатської обласної прокуратури про приєднання до кримінального провадження ще одного епізоду щодо судового експерта за статтею 384 КК України за завідомо неправдивий висновок.

У червні 2019 року петиція про заборону на забудову території перед облмуздрамтеатром імені братів Шерегіїв майже миттєво набрала  необхідну кількість голосів  та була розглянута міською радою.

Відстоюючи суспільний інтерес ужгородців міськрада намагалася викупити земельні ділянки, пропонуючи забудовникам відступного. Пропозицію про викуп вони не прийняли.

Наразі забудовники різними формальними позовами через суд намагаються змусити Ужгородську міську раду таки видати їм дозвільні документи, скасувавши мораторій на забудову цих ділянок, зловживаючи правом на звернення до суду.

У адміністративній справі, що буде розглядатися завтра, громадськість має ще шанс відстояти право органу місцевого самоврядування на визначення стратегії розвитку нашого міста, встановлюючи пріоритети переважного виду забудови певних територій в центрі та обмеження на дисгармонійні (дисонуючі) види забудов,  а також право на викуп земельних ділянок для суспільних потреб, щодо яких у представницького органу своя стратегія, продиктована громадським інтересом.

Усіх бажаючих запрошують відвідати засідання у справі (м. Ужгород, пл. Б. Хмельницького, 21, І-ий поверх), предмет спору у якому стосується саме суспільного інтересу щодо території, яка використовується і надалі ужгородцями як громадський простір. Навіть з непрацюючим фонтаном.

Громада міста сподівається, що у міської ради вистачить послідовності і запалу запропонувати в подальшому конкурс щодо розробки проєкту реконструкції цього простору, саме виходячи із суспільних потреб. Відбудовувати так відбудовувати.

20 червня 2022р.

Теги: драмтеатр, забудова, фонтан

Коментарі

Сабадош Юрій 2022-06-20 / 19:34:52
Черговий «подарунок» ратушняка рідному місту за місяць до закінчення повноважень… На Україну і Закарпаття, Ужгород просто дивляться як на джерело заробітку а «піпл хаває»? Хаває… І все знов по колу… То Сембер підписує будівництво «саркофагу» біля 16-поверхівки з колишнім ПриХватбанком а тепер звалищем секонд-хенду, то алкаш ПоХерелов заявляє на пропозицію розширити НБУ не на місці пам’ятника Шевченку а на місці парковки позаду ОДА: «А вы не троите мои стоянки…»
Як гієни розтягують красу, стаорену ще чехами…
А може люди й заслуговують таке, раз мовчать і бурчати по кухням…???

До Закарпатської обласної прокуратури 2022-06-20 / 07:45:24
Цікаво, як там кримінальне провадження. Чи зі смертю Віктора Мартина прокуратура "втратила" інтерес до подій 12-ти річної давності, які на десятиліття поставили місто у правовий stand by по захисту цієї території? Адже інші фігуранти, які погоджували висновки на встановлення цільового призначення ділянок саме під забудову ще живі. Деякі навіть і далі займають посади у виконавчих органах міської ради

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини