Як курс на Європу допомагає забезпечувати безпеку споживачам газу (ФОТО)

Нині кожен тримає свій фронт: хтось — на передовій, а хтось — у тилу. Економічний фронт наразі є одним із ключових. Кожен, хто сьогодні працює і підтримує економіку, робить важливий внесок у підтримку країни.

Як курс на Європу допомагає забезпечувати безпеку споживачам газу (ФОТО)

За час війни на Закарпатті поселилися сотні тисяч українців. Працівники АТ «Закарпатгаз» працюють у посиленому режимі, аби забезпечувати стабільне та безперебійне газопостачання по всій області, оскільки навантаження на мережу суттєво збільшилося. 

Про те, як працюють газовики сьогодні, як планують розвивати газорозподільну систему краю в умовах війни і що вже встигли зробити, говоримо із технічним директором АТ "Закарпатгаз" Сергієм Козарем.

Сергію Івановичу, на щастя, Закарпаття не знає, що таке бойові дії. Однак, й наші мережі трохи постраждали…

Так, 3 травня у один з об’єктів Воловця влучила ракета. Тоді постраждали й газові мережі, а без газопостачання залишилися 57 споживачів. Наші аварійники виїхали на місце і у найкоротший термін відновили подачу газу.  

Працівники служби АДС працюють у режимі 24/7. Вони діють за чіткими алгоритмами після того, як поступив виклик за номером 104. Якщо ж про наявний витік сповістили працівники служби контрольно-приладового обстеження, то диспетчер фіксує інформацію й передає задачу на виконання. 

Це та служба, що використовує спецавто? Нещодавно доводилося бачити таке в самому центрі Ужгорода.

Так, і завдяки цьому спецавтомобілю з початку року було обстежено понад 1300 км газопроводів та виявлено майже 160 витоків газу. 

Мобільна лабораторія — це автівка, яка працює за сучасними європейськими стандартами. Вона обладнана приладами виробництва французької компанії Gazomat, які дозволяють зафіксувати найменшу концентрацію газу на відстані у 8 метрів при швидкості до 40 км на годину.

Наразі в Україні — 6 мобільних лабораторій. Окрім Закарпаття, такі машини є на Буковині, Львівщині, Житомирщині, Харківщині та Київщині. 

Коли авто фіксує факт витоку газу, наші фахівці, використовуючи високочутливе обладнання європейських виробників, встановлюють точне місце витоку. 

Застосування мобільної лабораторії значно пришвидшує процес пошуку витоків. Адже за один день людина може якісно обстежити лише до 2 км газопроводів. В той час автівка, в залежності від складності маршруту і особливостей газопроводів, за той самий період обстежує 20-25 км.

Нещодавно на сторінці компанії у фейсбуці була інформація про заміну газорегуляторних пунктів. Для чого це робиться?

По всій території Закарпаття встановлено понад 1000 газорегуляторних пунктів. Значна частина з них експлуатується по 20 й більше років. От ми й замінюємо ті, що зношені та вичерпали термін експлуатації.

ШГРП – це газорегуляторний пункт шафного типу. Він потрібен для того, аби регулювати тиск газу: простими словами, газ рухається трубами під одним тиском (високим чи середнім), а побутові газові прилади налаштовані для споживання під низьким тиском. ШГРП забезпечує регулювання тиску в системі, аби прилади працювали справно та безперебійно.

Нещодавно ми встановили нові пункти у селі Руське Поле, що на Тячівщині, у селах Чепа та Іванівці Мукачівського району, а також замінили газорегуляторний пункт у селі Імстичево на Іршавщині. 

Звідки береться нове обладнання?

Нові ШГРП виготовляють на заводі RGC Production із використанням комплектуючих провідних європейських виробників. Таких заводів нині три: у Львові, Вінниці та Дніпрі. 

У новому газорегуляторному обладнанні використано сучасні технології європейського зразка: вони мають багатоступінчастий захист та гарантують безпеку. Все для того, аби споживачі отримували якісну послугу з розподілу та не відчували перебоїв з доставкою блакитного палива. 

Ви вже кілька разів наголосили на словах «європейський». Це має якесь принципове значення?

Неабияке! Компанія РГК давно повністю відмовилася від російських технологій, взявши курс на застосування передових європейських досягнень. Тепер, в умовах війни, ми вкотре переконалися, що прийняли вірне рішення. Адже в нинішніх умовах довелося б терміново шукати нових постачальників, укладати контракти, налагоджувати логістику. Натомість маємо змогу без перешкод та затримок підвищувати рівень безпеки та продовжувати модернізацію критично важливих об’єктів. Наразі у портфелі Регіональної газової компанії 130 контрактів зі світовими та європейськими постачальниками, а також система логістичних складів по всій країні. Тому ми вчасно отримуємо комплектуючі для роботи.

За які кошти підприємство закуповує обладнання?

От саме за ті, які споживачі сплачують за розподіл газу. Оплата користувачами цієї послуги передбачена Кодексом ГРС. Але ті кошти йдуть не тільки на закупівлю обладнання, а й на роботу аварійно-диспетчерської служби, ремонт та заміну газопроводів та обладнання, повірку та заміну лічильників газу, сервісне обслуговування клієнтів, заробітну плату. 

АТ «Закарпатгаз» сумлінно сплачує податки. Наприклад, у минулому році підприємство сплатило понад 100 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів. Найбільші суми становить податок з доходів фізичних осіб (35,37 млн грн), єдиний соціальний внесок (39 млн грн), військовий збір (майже 3 млн грн).  

Сьогодні Закарпатгаз — це?

Якщо мовою цифр, то це майже 1 тис працівників, які обслуговують понад 7,5 тис км газопроводів, 275 тис побутових та 7,2 тис газифікованих об'єктів непобутових споживачів. 

А якщо глобально, то це — підприємство, яке забезпечує стабільне та безперебійне газопостачання регіону. Це — колектив, який не тільки виконує свою роботу, але й вирішує ряд інших задач. Це тільки ззовні здається, що війна не торкнулася Закарпаття. Насправді з початку бойових дій в область приїхали тисячі вимушених переселенців та перенесли виробництво сотні приватних підприємців та фірм. Тож газорозподільна система області отримала додаткове навантаження, а наші фахівці працюють у посиленому режимі. 

Колектив зорганізувався і облаштував на території підприємства прихисток для колег та членів їх родин, які були змушені покинути свої домівки через російську агресію. За весь час на території підприємства розмістили 78 осіб. 

Окрім того, за час війни АТ "Закарпатгаз" спрямувало 1,5 млн грн на гуманітарну допомогу ЗСУ, формуванням територіальної оборони, медичним закладам, людям у регіонах, які постраждали від війни. 

Нині як ніколи важливо тримати не тільки енергетичний фронт, але й допомагати один одному у різних сферах. Бо переможемо тільки разом. Гуртуючись та єднаючись.  

Газорегуляторні пункти забезпечують стабільне та безперебійне газопостачання закарпатцям

Аварійна служба газу працює 24/7

ШГРП у с. Чепа на Виноградівщині до та після заміни
 
 
Мобільна лабораторія суттєво пришвидшує пошуки витоків газу
 

Ярослава Мельничук

03 червня 2022р.

Теги: курс, безпека, споживачі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини