Закарпатські волонтери розповіли про роботу за 3 місяці повномасштабної війни (ФОТО)

«Три місяці повномасштабної війни: як працює волонтерський тил Закарпаття». Про це йшлося на пресконференції в Ужгороді.

Закарпатські волонтери розповіли про роботу за 3 місяці повномасштабної війни (ФОТО)

Як налагоджували роботу волонтерські організації, які виклики постають перед ними зараз, чи вистачає ресурсів, хто допомагає і чим розказали представники потужних волонтерських організацій, які активно працюють в Закарпатті на перемогу України у війні.

Галина Ярцева, керівниця Руху підтримки закарпатських військових, зауважила, що такої кількості людей, які долучилися до Руху, волонтерський офіс не пригадує з 2014 року. «Ми дякуємо усім, кожен хоче, щоб війна швидко закінчилася. Перспективи не дуже втішні, але ми будемо працювати,- каже Галина Ярцева. - Ми розуміли, що Час Ч настане, тому що 8 років (з 2014-го) працювали кожного дня і не залишали цю роботу. Склад наших «батальйонів» -- люди доброї волі. Серед них надзвичайно багато молоді». За словами Галини Ярцевої, з часом ресурси у людей вичерпуються, кожен починає замислюватися на власним майбутнім, але є патріоти, багато їх закордоном, які вірять як у волонтерів і в  Україну. 

Стосовно потреб, то всього завжди «треба багато і на вчора», каже засновниця Руху: «Волонтерська робота не має якихось часових рамок. Нам здається, що ти закрив якийсь пункт, ставиш крапку, а вона стає комою і треба починати знову. Тому ми працюємо виходимо на ярмарки, робимо багато акцій, намагаємося акумулювати кошти і допомогти». 

Близько 200 осіб працюють у ГО «Волонтери Закарпаття», допомагаючи військовим та ВПО. Про діяльність організації розповіла керівниця Власта Рейпаші: «Ми також співпрацюємо з усіма міжнародними організаціями. Завдяки, зокрема, USAID ми забезпечили ВПО, а також допомогли військовим у зоні бойових дій технікою більш, як на 5 млн. грн. Завдяки співпраці з військовими відкрили у Дніпрі штаб, ангар, звідки постачаємо необхідне на Луганську, Донецьку, Харківську області, по лікарнях і госпіталях.  У Дніпрі працює наш закарпатський волонтер Олександр Зизень. Від завтра відкриваємо штаб «Ветерана хата», де будемо приймати ВПО». Власта Рейпаші зауважила, що війна не закінчується і ситуація у зоні бойових дій напружена, тому підтримка кожного важлива. 

16 березня в Ужгороді сформувалась волонтерська творча ініціатива для дітей переселенців. «Ми об’єдналися навколо спільної мети: не просто розважити та відволікти дітей, намагаємося, щоб ці діти виросли у щасливих дорослих. Ці діти мають знати, що вони є українцями, звідки вони б не приїхали, всюди вони мають відчувати себе вдома, - каже Юлія Дуб, представниця «Творчі волонтери Ужгорода». - Проводимо майстер-класи, робимо масові заходи і центрі міста, благодійний розпродаж, де діти залишають свої вироби і долучаються до підтримки військових. Це маленька копійка у скарбничку перемоги, наші військові повинні мати найкраще обладнання». Понад 1000 дітей пройшли через майстер-класи, екскурсії Творчих волонтерів. «Ми не співпрацюємо з фондами, але змогли залучити гарних друзів на місцях: «Активна громада», Рух підтримки закарпатських військових, БУР, «Щасливі діти». Закликаємо у команду тих, хто має ресурс, бо чимало людей втомлюється від волонтерства. Запрошуємо всіх діток. Приміщення: ректорат УжНУ, 26 аудиторія, пл. Народна,3», - додала Юлія Дуб. 

24 лютого місцеві ресторатори Ужгороді зібралися і вирішили допомагати переселенцям, які цілодобово почали прибувати в Ужгород. Так виник Гастрономічний батальйон Закарпаття. «Ми почали роботу 25 лютого, працюємо три місяці та годуємо переселенців, - каже Валерія Попович, представниця Гастрономічного батальйону Закарпаття. – Наша робота йде хвилями, адже люди приїжджають потоками. Тікаючи після чергового обстрілу та інших жахів війни. Насправді ми працюємо у досить в інтенсивному режимі, постійно, без вихідних. Перший місяць працювали цілодобово, і на зовнішній локації і на кордонах, вокзалах. Доводилося готувати 6-7 тонн їжі на добу. 6 тисяч тонн - це лише в закладі («Дельфін»), поза ним не можемо підрахувати». Як розповіла Валерія, тепер інтенсивність харчування знизилася, оскільки перестали працювати зовнішні локації. Щодня батальйон годує 2-3 тисячі людей. Допомагають міська та обласна влади, американські фонди, ужгородці та іноземці своїми пожертвами. З 1 червня Гастрономічний батальйон Закарпаття змінює локацію та працюватиме у приміщенні по вул. Кошицька, 30.

Ганна Мелеганич, представниця ГО «Волонтаріат УжНУ» розповіла, що ініціатива Волонтаріату виникла у 2018 році, а наприкінці минулого зареєстрували громадську організацію. За цей час організація об’єднала чимало волонтерів та ресурсів. Тому з початку війни активно стала до роботи.  «Підтримує університет, відділ гуманітарної допомоги, інші відділи, щоб допомагати та організовувати. З перших днів війни саме гуртожитки УжНУ почали приймати переселенців. З 26 лютого почали плести сітки і плетемо їх до сьогодні. Насамперед для ЗСУ, ТРО. Долучаються активно і ВПО, - каже Ганна Мелеганич. - У музеї УжНУ зробили сортувальний склад з одягом для переселенців різні. На допомогу  прийшли ряд університетів, випускники з-за кордону, які допомагали організовувати і доставку і логістику. Ми охопили всі напрямки роботи, задіюємо  волонтерські ресурси, війна триває і треба кожному пам’ятати про це».

БО «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» відомий через соціальні та освітні проєкти, зокрема, для дітей з інвалідністю, надання реабілітаційних послуг тощо. «24 лютого ми досить швидко зорганізувалися, через те що маємо великий досвід у гуманітарній сфері, ще у 2014 році працювали з ВПО. Розіслали партнерам листи із проханням про підтримку і переліком того, що найбільш гостро потребуватимемо, - розповіла Євгенія Мелеш, представниця організації. - Дуже допомогло те, що за роки роботи ми приймали багато іноземних журналістів, це посприяло у поширенні інформації про потреби України».  За словами Євгенії, один з викликів для волонтерів стало те, що водії з інших країн з гуманітарними вантажами не хотіли заїжджати на територію України, тому доводилося організовувати і логістику, і перевірку, і підготовку документації. «Ми надаємо допомогу шелтерам, не тільки на Закарпатті, але доставляємо і в зони бойових дій, де її теж дуже гостро потребують. Ще один напрямок – це підтримка лікувальних закладів: надаємо медикаменти Харківській, Запорізькій, Миколаївській областям.  Запит від лікарень сягає не менше 300 тис. грн одночасно. Якщо отримуємо допоміжні реабілітаційні засоби відсилаємо туди, де потрібно, як пораненим, так і цивільним. Не забуваємо і про лікарні нашої області, які повинні забезпечити якісними медичними послугами осіб, які прибувають». 

25 травня 2022р.

Теги: волонтери, війна, фронт

НОВИНИ: Соціо

11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини