Багатоповерхівки – вічна проблема Ужгорода...

Закарпатська преса вже неодноразово висвітлювала на своїх шпальтах проблеми ужгородських багатоповерхівок. На жаль, нам знову доводиться повертатися до цієї злободенної теми. Цього разу у відчаї через бездіяльність комунальних служб - мешканці будинку №20, що по вулиці Достоєвського.

Мешканці 4-го під’їзду кілька разів зверталися до керівництва ЖРЕРу №8 з вимогою зробити бодай косметичний ремонт під’їзду. Так і не дочекавшись відповіді, вони підготували колективне звернення на адресу міського голови. А у відповідь отримали лише перелік всіх робіт, які виконав рідний ЖРЕР за чотирнадцять років, та список боржників, через яких комунальне підприємство не має коштів на ремонт. «У місті нема жодного будинку, де б не було заборгованості, але, тим не менш, в них щось роблять, а у нашому - нічого. Мені було соромно читати листівку з привітанням від ЖРЕРу №8 з нагоди Дня Пасхи на вхідних дверях, коли заходила в пошарпаний під’їзд. Це виглядало як цинічна насмішка з нас усіх», - стверджує Віра Дюрдь, яка поселилася в цей будинок минулого року. 
 «Живу в цьому будинку від початку, кожен власними силами намагається довести свою площадку до пристойного вигляду. В під’їзд, самі бачите, неможливо увійти, а про підвал взагалі нічого говорити. Там можна знайти все, що завгодно – пацюки та миші бігають табунами, увечері пройти неможливо, щоб пацюк не шмигнув попід ноги. Діти у вечірню пору навіть бояться через це виходити з дому», - розповідає мешканка будинку Тетяна Зейкан. В той же час, Віра Дюрдь показує відписку міськради на колективне звернення жильців четвертого під’їзду. У документі вказано, що минулого року в будинку №20 по вул.Достоєвського було зроблено дренаж у четвертому під’їзді, а вже у 2008 році проведено капремонт водовідвідної каналізації. Окрім того, зазначено, що майже кожен місяць проводиться дератизація, прибирання прибудинкової території та інші поточні роботи. 
 Спустившись до підвалу, ледь не впав у чорне багно, яке розповзлося по всьому підвальному приміщенні і скоріше нагадувало гноївку, аніж підлогу підвалу. Під ногами прошмигнули кілька здоровезних щурів. А по середині підвалу, що якраз під четвертим під’їздом, дзюркотить невеликий струмочок, який бере початок, мабуть, з каналізаційних стоків. Довго без костюма хімзахисту знаходитися тут просто неможливо. Тож хутенько вибираюся з царства іржавих труб, чорного болота та різкого неприємного смороду, через який важко дихати.

«Якби ми не проводили дератизацію, то пацюки б уже бігали по даху, а не лише по підвалах, - запевнила «НЕДІЛЮ» Магдалина Ковальчук із ЖРЕРу №8, який опікується багатоповерхівкою. - Майже щомісячно у присутності жильців цього будинку працівники міської СЕС з нашими майстрами проводять дератизацію. Востаннє ми проводили її у квітні в присутності мешканців з квартир № 81 та 84. Чергову дератизацію запланували у цьому місяці. Окрім того, й позапланово здійснюємо дезінсекцію та дератизацію. А ремонт у під’їздах не проводимо через велику заборгованість мешканців будинку, яка становить більше 42 тисяч гривень. В першу чергу ремонти проводимо в тих під’їздах, де нема заборгованості. До того ж ми й так планово здійснюємо свою роботу – покрівля не тече, ремонтуємо систему опалення, зробили дренаж у четвертому під’їзді. А в тому, що забита каналізаційна система, винуваті самі мешканці будинку, які її засмітили. Тим не менш, ми встановили там насоси, постійно замовляємо цистерну, щоб вивезти рідкі відходи з підвалу. А один виїзд автоцистерни – це 800 гривень. Повірте, якби ми нічого не робили, як стверджують мешканці, то той будинок вже давно б не стояв».
Р.S. Варто зазначити, що під’їзди в малосімейках на початку вулиці Заньковецької мають ще більш жалюгідний вигляд. У ЖРЕРі №3, на балансі якого вони числяться, запевнили, що у цих будівлях запланований капремонт у третьому кварталі. Що ж, до ремонтів залишилося не так і багато часу, лишень півтора місяця. Може, дочекаємося?..

Роман Сенишин, "Неділя"
22 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини