Біженці їдуть до Праги в пошуках кращого життя, – кажуть в ПП "Ужгород - Вишнє Нємецьке" (ФОТО)

Той, хто думає, що потік біженців припинився, на українсько-словацькому кордоні змінить свою думку. Щодня тут можна зустріти тисячі людей. Видання Seznam Zprávy дізнавалося, як їх перевіряють і чому їх приваблює саме Прага.

Біженці їдуть до Праги в пошуках кращого життя, – кажуть в ПП "Ужгород - Вишнє Нємецьке" (ФОТО)

Я стою на червоній лінії на прикордонному пункті пропуску «Вишнє-Нємецьке» (Vyšné Nemecké). Поки з одного боку стоїть український прикордонник з автоматом, з іншого боку у працівників словацької поліції багато роботи. Вони перевіряють документи, а також ретельно стежать за тим, що біженці везуть із собою.

Дехто приходить пішки, як це часто було на початку війни, але більшість тепер приїжджає автівками. За кермом зазвичай сидить жінка, а на задньому сидінні в неї діти. Хтось їде до Словаччини лише туди й назад – на закупи і зняти євро, однак деякі сім’ї тікають машиною повною речей до знайомих по всій Європі.

Ось літня білява жінка пішки перетинає кордон і одразу ж прямує до червоного намету, де на неї чекає їжа та інформаційні листівки українською. Через плече у неї висить сумка, а в руці синій український паспорт. Коли я запитую, куди вона прямує, одразу ж відповідає, що до Чехії.

«Я прямую до Праги, звідси я їду автобусом до міста Міхаловце, а потім до Праги. У мене там родина. У Чехії добре, я з Ужгорода, у мене український паспорт», – каже мені жінка. Після короткого перекусу в наметі вона швидко йде на контроль.

Жінка з українським паспортом перетинає кордон Словаччини

Те, що у жінки із собою паспорт, тут рідкість. Але це найпростіший варіант. На прикордонному пропускному пункті вона отримає штамп і матиме підтвердження про перетин кордону. Проте буває й таке, що біженці з України приїжджають без паспорта.

«У цьому разі це тривала процедура», – пояснює в інтерв’ю виданню Seznam Zprávy Мілан Громадка, директор департаменту прикордонного пункту пропуску у «Вишнє-Нємецьке».

«Ми зберігаємо їхні біометричні дані, тобто відбитки пальців, у наших інформаційних системах. До того ж, якщо вони їдуть з дітьми, то і фотографії дітей, а також фотографії дорослого та документів, які вони надають, тобто свідоцтво про народження або копію посвідчення особи. Це залежить від того, з чим вони прийдуть до пропускного пункту», – описує Громадка.

Тож вони реєструють біженців у системі, але не видають їм жодного підтвердження про перетин кордону. Але це одна з умов виплати фінансової допомоги в Чехії.

«Це створює проблеми, наприклад, у Чехії, бо вони не можуть підтвердити свою особу. Наше законодавство не було готове до цього, ми ніколи не ходили без паспорта. Чеські установи можуть попросити показати паспорт, і ми його покажемо», – каже директор департаменту прикордонного пункту пропуску, як, наприклад, чеські поліцейські можуть перевірити чи дійсно біженець перетнув кордон Шенгену з України, якщо в нього немає паспорта.

На кордоні між Словаччиною та Україною у розпорядженні біженців є кілька наметів гуманітарних організацій. Першу допомогу надає Словацький Червоний Хрест або Мальтійський орден. Дітям тут дають м'які іграшки, є також фахівці, які пропонують психологічну допомогу.

Улюблена Прага

У зеленому світловідбивальному жилеті біля автобусної платформи стоїть Любомір Червеняк, у якого на шиї є листівка з інформацією, що він є представником словацького уряду від ромської громади.

Я розповідаю йому, що в Празі є сотні ромських біженців з України, які живуть або на головному вокзалі, або в наметовому містечку в празькому районі Троя. В інтерв’ю він підтверджує мені, що Прага серед ромських біженців дійсно популярна.

На словацько-українському кордоні Любомір Червеняк допомагає ромським біженцям

«Найчастіше вони їдуть до Праги, не знаю чому, але, мабуть, хочуть кращого життя, кращу роботу», — вважає він.

«Це переважно мами з дітьми, і вони досі приїздять сюди. Інколи з ними важко спілкуватися, вони не знають ні словацької, ні української, тож у такому разі я перекладаю з ромської», – пояснює чоловік, який на кордоні допомагає переважно ромським біженцям.

Цього тижня міністр внутрішніх справ Віт Ракушан обговорив із своїм українським колегою Денисом Монастирським ситуацію щодо ромських біженців, а також розслідування військових злочинів в Україні.

У своєму прес-релізі Міністерство внутрішніх справ зазначило, що звернулося до Монастирського з проханням розслідувати можливі організовані депортації людей із Закарпатської області з огляду на вигоди, на які вони можуть мати право в ЄС.

Завантажили машину і поїхали

Як уже було сказано, більшість українців тікають від війни автівками. Так сталося і з маріупольською родиною, батьки з донькою мають машину повну одягу та їжі. Під час перевірки на кордоні вони мають викласти все на стіл, речі потрібно дістати із заднього сидіння, багажника та ящика на даху авто. Вони також повинні відкрити капот автомобіля. Скрізь у них пакети з різними речами.

«Ми їдемо до Вільнюса до Литви, у мене там брат. Ми з Маріуполя, не знаємо, коли повернемося, у нас більше немає дому», – пригніченим голосом каже українець, допомагаючи своїй партнерці дістати речі з машини.

Українська родина їде до Литви, на кордоні вони мають дістати з машини всі речі

Недалеко від цієї родини в автомобілі сидить українка з вагітною донькою. Вони їдуть до Словаччини на один день, а потім повернуться. «Їдемо в гості, а також купити одяг для доньки та дитини. Ми з Мукачева, повертаємося ввечері», – розповідає з машини українка.

Допомагають й чеські поліцейські

На кордонах допомагають й чеські поліцейські, тут у них свої машини, словацькі колеги раді такій співпраці. «Нині нас тут 35, ми служимо на двох прикордонних переходах, «Вишнє-Нємецьке» та «Убла», – розповів виданню Seznam Zprávy командир контингенту Зденек Скоканек.

Після початку війни в Україні на прикордонному пункті «Вишнє-Нємецьке» зіткнулися з величезним натиском, кордон тут щодня перетинали десять тисяч біженців. Зараз ситуація спокійніша, з травня кордон на цьому прикордонному пункті перетинає близько двох тисяч людей, багато з них уже повертаються до України.

 

Ярослав Гавенда, Давід Нефф, Дарина Дзюба, Seznam Zprávy

21 травня 2022р.

Теги: війна, біженці, Чехія, Прага

Коментарі

до Ромаріо 23:50:40 2022-05-26 / 12:48:22
Дирявіо, ти з мукачевонет вже сюди перебрався? Може тобі паскуді рашистській нагадати твій минулий словесний пердьож, що всі твоє рило знали? Нах пшов за російським корабльом!

Вуву 2022-05-25 / 02:07:15
Ну які біженці можуть бути з ужгорода .
Ну ясно що війна ,хаос і тд.
Але це не значить що на кінець третього місяця війни має бути такий бардак.
Я вважаю що українські прикордонники мають більш прискіпливо перевіряти реальних біженців .
Всіх хто НЕ з районів бойових дій , завертати назад , а якщо відкриватимуть рота , ставити печатку про заборону перетину кордону .
Тоді буде все по чесному .

Ромаріо 2022-05-21 / 23:50:40
Біженці вже 31 рік поступовоемігрують з україни.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини