Якою була спортивна зима на Закарпатті?

Наші краяни зуміли зберегти у збірній найсильніших спортсменів.

Якою була спортивна зима на Закарпатті?

У зимових видах спорту настало міжсезоння. Хай як дивно, але ще перед Великодніми святами на Драго-браті відбувалися змагання, які й завершували сезон. «Білий штиль» триватиме до середини літа, коли розроблятиметься календар на наступний сезон і плануватимуться системи підготовки. А поки що можна підбити підсумки зими - 2008, яка пройшла без визначних топ-змагань, однак була важливою з огляду на підготовку до наступної Олімпіади у Ванкувері. Прокоментувати зимові здобутки і втрати ми попросили високих спортивних чиновників краю, які безпосередньо опікуються «білими спортсменами» - директора ЦОП Золтана МІНАЯ і заступника начальника спортивного відомства ОДА Ярослава СВИДУ.
Передовсім кілька слів про спортсменів, які входять до національної збірної і є головною «ударною силою» Закарпаття. Без сумніву, найкраще провів сезон досвідчений фристайліст-акробат Станіслав Кравчук. Схоже, що спортсмен, якому у вересні цього року виповнюється ЗО, преживае другу молодість і намагається виконувати такі фігури, яких не наважуються повторювати більшість рейтингових акробатів. Саме композиція «Три гвинти» стала причиною успіху Стаса на Кубку світу цієї зими, вважає директор Центру олімпійської підготовки (ЦОП) Золтан Мінай. Нагадаємо, що Кравчук уперше потрапив на найвищу сходинку п'єдесталу Кубка світу й протягом усіх етапів посідав високі місця (не нижче 5-го), тож у загальному рейтингу фристайлістів дихає в спину першій трійці. Справді, його програма надзвичайно складна і ризикована: «Три гвинти» вельми непросто виконати, а вдало приземлитися й поготів. Тож пан або пропав. Поки що в панах. І дуже сподіваємося, що натхнення й стабільності Кравчуку вистачить, аби виправдати надії Національного олімпійського комітету, який прогнозує Стасов» медаль Олімпіади (бажано золоту!).
Інші фристайлісти не порадували, й на це були вагомі причини. Енвер Аб-лаєв зазнав ще на початкових етапах сезону серйозної травми, тож на якісь вагомі результати сподіватися було важко. Тим більше, що й досі триває реабілітація та відновлення форми. Не ліпші справи й у Ігоря Ішутка, який, хоч фізично й відновився після травми, однак має серйозні проблеми психологічного плану. У цьому, як зазначає Золтан Мінай, спортсменам мав би істотно допомогти спортивний психолог ЦОПу Катерина Зінов'єва (нарешті в установі з'явилася ставка психолога!). Вже перші місяці її праці - й спортсмени дуже позитивно відгукуються про спільні заняття, адже в спорті нині без цього нікуди. Пораз за рівної спортивної майстерності долю перемоги вирішує саме психологічна підготовка, міцність нервів.
V фристайлі маємо, крім власне збірників, і добру зміну. Про це свідчать результати IV Зимових ігор молоді. Юні закарпатці здобули три медалі різних гатунків: в Ольги Медулич - золото, в Себастьяна Матея - срібло, бронза в Іштвана Болажі. Також одним із найпер-спективніших фристайлістів (про що згадували всі три співрозмовники) вважається Андрій Дудич, котрий мав би прогресувати щосезону й виходити на європейський рівень.
Від послуг психолога не відмовилися й крайові сновбордисти. Зокрема, Йосип Пеняк зізнався, що й не уявляв, наскільки поради професіонала можуть бути корисними перед відповідальними стартами. Йому, так само як і колезі по збірній Аннімарі Чундак, справді не солодко. Поки що вони входять до національної збірної, однак наступного року для здобуття олімпійських ліцензій слід бодай трохи поліпшити результати. Адже
найкращими позиціями за сезон у наших сновбордистів були місця поза 20-кою найсильніших. Для потрапляння на Олімпіаду треба бути стабільно не нижче від 25 позиції. У цьому виді також є молоді й амбітні спортсмени, однак олімпійська перспектива Гашпаровича, Де-мидка й Цібеленка тут іще далека. Поки що вони змагаються на українській арені, здобуваючи медалі на іграх молоді (два срібла й бронза). А загалом зіркою цьогорічних ігор була Чундак - золоті нагороди в усіх дисциплінах, де виступала наша землячка!
У гірських лижах цього сезону серйозні результати показувала лише Анастасія Скрябіна. Тамара Гісем заліковує травму плеча. Доля ж Миколи Скрябіна, зокрема його участі на четвертій поспіль олімпіаді (!), ще не відома - хоч Микола, безсумнівно, найкращий гірськолижник країни, однак чи не ліпше повезти молодших? Серед закарпатців до збірної проситься тріо мужчин - Теличук, Борисяк, Мінай, які вже спробували себе й на міжнародній арені. Втім у цьому виді програми конкуренція шалена, і прохід навіть до тридцятки - істотне досягнення. Останній, щоправда, найімовірніше, перекваліфікується на інший, менш розкручений, але вже популярний у Європі скікрос: змагання, де одразу стартують на слаломній трасі чотири спортсмени.
Бігові лижі радують новими й новими талантами. Ще в ранзі перепективних брати Білосюки. Мирослав набирає обертів, Василь косить медалі молодіжних змагань, не відстають і Василь Коваль та Артур Герхард. Втім, аби зробити зі всіх наших перспективних зимовиків спортсменів найвищого рівня, бідкається Золтан Мінай, слід забезпечити (чи перебороти!) чимало обставин і умов. Що й казати, українські зимовики на міжнародній арені виглядають бідними родичами: не вистачає елементарного інвентарю, лижі ламаються просто на трасі чи пошкоджуються на тренуванні. Фінансово затратними є й виїзди на збори та проживання. Приміром, Австрія і «Буковель» уже зрівнялися за цінами, тому рятуються наші зимовики на базі в Ясінях, інколи франківці роблять скидки.
І якщо за спортсменів, які включені до лав національної збірної, вже піклується безпосередньо Міністерство та Національний олімпійський комітет, то Перспективних юних талантів доводиться тягнути на собі обласним структурам. Ярослав Свида, характеризуючи зимовий сезон, відзначає: головним було те, що зуміли зберегти в обоймі збірної найсильніших спортсменів, які затверджені кандидатами на наступну олімпіаду (11). Тож перш за все увагу звертали на них: «Ми розуміємо, що можливо й не всі вони потраплять на Олімпіаду, адже 2009-2010 рік ще внесуть багато корективів, та робитимемо все можливе. Друге -це те, що нарешті побачили прогрес Стаса Кравчука, який із різних причин не міг довести свій потужний потенціал. В інших видах також були радощі: Пеняк і Чундак, гадаю, серйозно заявили про себе. Розвиваємо й «інші фристайлу»: в могулі Іштван Фелдеші та Анна Кукушкіна проявили себе на всеукраїнських іграх молоді, бачу перспективу і в новому виді -скікросі (йдуть також пошуки постійних спонсорів), добре, що ми змогли підхопити цю модну тенденцію. Також у гірських і бігових лижах є люди, які можуть і мали б прогресувати. Тож сезон уважаю вдалим».
До цього додав би й те, що підписано нарешті угоду управління з лижною федерацією. Сторони перейшли, так би мовити, у правове поле, а федерація дістала, крім прав, ще й обов'язки.

Ростислав Рогожа, "НЗ"
16 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини